Butaforie bugetară: Câciu “umflă” veniturile cu 12 mld. lei, Ciolacu „taie” cheltuielile cu 20 mld.

DE Stelian Negrea | Actualizat: 10.04.2023 - 20:57

PSD continuă concursul de frumusețe și responsabilitate bugetară pe hârtie.

SHARE

Pe de o parte ministrul finanțelor, Adrian Câciu, a umflat în mod tradițional veniturile bugetare cu neverosimila sumă de 12 miliarde de lei, în timp ce șeful său de partid, Marcel Ciolacu, taie cheltuielile bugetare cu 20 de miliarde de lei.

E așa o iresponsabilitate de spital de nebuni cu niște politicieni de duzină care se fac că lucrează împroșcând în ochii opiniei publice sume infantil de mari.

Câciu a umflat veniturile bugetare când a croșetat, la sfârșitul anului trecut, bugetul pe acest an cu cel puțin 12 miliarde de lei. Cei de la Consiliul Fiscal au declarat public că estimările lor merg către o umflare a veniturilor bugetare cu 8 miliarde de lei.

De ce a făcut ministrul finanțelor acest artificiu? Pentru că a vrut să satisfacă toți miniștrii și toată camarila de partid. Pe hârtie așa cum e o bună tradiție la PSD de la celebrul Nicolae Văcăroiu încoace.

Se supraestimează veniturile bugetare din pix doar ca să poată raporta toți miniștrii și toată camarila de partid îndeplinirea tuturor proiectelor depuse. Încă o dată. Pe hârtie.

Pentru că hârtie suportă orice și pentru că niciodată hârtia a fost întotdeuna diferită față de realitate.

E drept că e o tradiție la Ministerul Finanțelor Publice să se supraestimeze veniturile bugetare pentru a coafa bugetul însă nu am auzit niciodată de asemenea sume.

Realitatea din primele luni ale acestui an la încasările bugetare a sunat rău pentru că estimările lui Câciu au fost eronate, mincinoase și înșelătoare.

Ba unele surse politice vorbesc chiar de faptul că nu le-a adus la cunoștința premierului în funcție, iar de aici supriza și șocul au fost mult mai mari.

Optimismul de mucava al lui Câciu nu a fost nici pe departe egalat de cel al lui Ciolacu care se pregătește să preia triumfător și en fanfare guvernarea la rotativa din mai.

Neputând să recunoască minciuna colegului de partid, Ciolacu a plusat la rândul său, venind cu propria gogoriță electorală: tăierea drastică a cheltuielilor guvernamentale cu numai puțin de 20 de miliarde de lei.

Mai mare, mai năucitoare, mai puțin credibilă.

Unde mai pui că principalele găuri ale primelor trei luni ale anului vin de la două entități dominate autoritar de PSD: Autoritatea Vamală Română cu un minus de 1,1 miliarde lei colectate și Direcția Generală a Marilor Contribuabili cu 4,4 miliarde lei.

Așa că Ciolacu, care încă se visează președintele României în 2024, și care preia funcția de premier la rotativa din mai vrea să aibă scriptele fiscale curate ca să poată livra în forță în a doua parte a anului.

Pentru a arăta că se poate, pentru a tăia panglici, pentru a-și face campanie electorală.

Ridicolul este complet când te uiți al Ciolacu care bate din piciorușe să se taie din cheltuielile guvernamentale cu 20 de miliarde de lei când acest guvern nu a fost în stare să oprească nici o conductă cu bani publici fie ea cât de mică.

Nu s-a tăiat nici o achiziție de automobile, de mobilier, de alte acareturi inutile la acest moment în ministere sau în primării. Nu vorbim aici de iluzoria scădere a aparatului bugetar, a cheltuieililor cu salariile acestui aparat bugetar sau, Doamne Ferește! Nu în Săptămâna Mare! a pensiilor speciale.

Că fac infarct toți pensionarii speciali de prin toate structurile de forță ascunse sau la vedere ale statului român care trebuie să pună umărul ca PSD și Ciolacu să ia potul cel mare la anul în 2024 când vom avea 4 runde de alegeri. Europarlamentare, locale, parlamentare și prezidențiale.

Evident că aceste jonglerii fiscale cu sume mari, Câciu pe de o parte și Ciolacu de cealaltă parte au consecințe imediate nu atât asupra sectorului bugetar dar mai ales asupra celui privat.

Care va trebui să suporte creșteri ale fiscalității. Care nu se poate bucura de o adevărată reducere a poverii fiscale. Care se vede operând în cadrul unui stat care se împrumută la costuri din ce în ce mai mari, peste cele ale Bulgariei sau Ungariei.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te