Într-un dosar ajuns în instanţă în mai 2020, deputatul Mihai Lasca a fost condamnat de Judecătoria Oradea la doi ani de închisoare cu suspendare pentru lovire.
Incidentul s-a produs pe 24 august 2019, pe DN79. Victima a fost un bărbat pe care Mihai Lasca îl bănuia că ar fi avut o legătură cu fosta lui parteneră de viaţă. Femeia îl părăsise pe Lasca şi avea un ordin de protecţie împotriva sa, cerând apoi instanţei să fie unicul părinte pentru cei doi copii pe care îi aveau împreună, conform publicației „Bihoreanul”.
În ziua respectivă, Emanuel I. mergea cu maşina spre Salonta. Lasca venea spre Oradea, dar în momentul în care l-a văzut în dreptul Aeroportului a întors, depăşindu-l şi blocându-l lângă Nojorid. Aici, actualul deputat - pe atunci administrator de firmă de pază - a rupt ştergătorul stâng de la maşina "rivalului", apoi a deschis portiera şi l-a luat la pumni.
Ghinionul lui e că scena a fost înregistrată dintr-o maşină din spate, iar filmuleţul (video jos) a ajuns probă la dosarul în care Lasca a fost trimis în judecată pentru loviri, alături de certificatul medico-legal care atestă că leziunile provocate victimei - fractură perete lateral sinus maxilar stâng şi traumatism cranio-facial - au necesitat 20 de zile de îngrijiri medicale, conform Bihoreanul.
Ajuns în Parlament pe listele AUR, deputatul Mihai Lasca are o colecție de dosare penale.
Citește și: Român, arestat de FBI la 15 ani după ce a sechestrat o milionară. I-a injectat coloranți alimentari
Mihai Lasca a mai avut o condamnare, în 2007, la vârsta de 27 ani, pentru o escrocherie ordinară: complicitate la înşelăciune prin metoda "şmen". Potrivit sentinţei, fapta s-a petrecut în vara lui 2006, când, împreună cu un amic, actualul parlamentar s-a postat cu maşina pe DN1 (E60), în apropiere de Piatra Craiului, cunoscut loc de acţiune al şmenarilor, dezvăluie Bihoreanul. Între timp însă, a fost reabilitat și acum are cazierul curat.
Lasca mai este trimis în judecată, din 2018, într-un dosar în care este acuzat de constituirea unui grup infracţional organizat, respectiv trafic de migranţi. În rechizitoriu, aflat acum în Camera preliminară a Curţii de Apel Oradea, anchetatorii au arătat că în 2012 actualul deputat a "iniţiat şi a constituit" gruparea din care făceau parte cel puţin 4 persoane, cetăţeni români şi maghiari.
Citește și: Român, arestat de FBI la 15 ani după ce a sechestrat o milionară. I-a injectat coloranți alimentari
În document se citează şi o serie de discuţii telefonice în care Lasca vorbea cu complicii săi despre migranţi, pe care îi numea "oile ălea negre" sau "mieluşeii ăia negri", care vor veni "în flux normal" şi în număr mare pentru a fi scoşi din ţară, având "vreo 60 pe stoc, 70 de miei, şi după aia mai culeg". Câştigul era semnificativ: preţul pentru fiecare "oaie" varia între 1.000 şi 2.000 euro. "N-am bătut în cuie la preţ, dar îi în picioare treaba", îi explica unuia dintre amicii săi.
Deputatul Mihai Lasca a trimis, la sfârșitul lunii octombrie, către Autoritatea Aeronautică Civilă o interpelare în care solicită să i se explice ce sunt „liniile albe de pe cer”, lăsate în urmă de avioane, „care este scopul pulverizării acestora pe cerul României, precum și cine efectuează aceste pulverizări”.
Autoritatea i-a trimis un răspuns ironic în care îl invită să folosească un cod QR pentru a accesa niște explicații în limba engleză de pe site-ul NASA.