Cine câștigă de pe urma căderii guvernului Dăncilă și ce urmează

DE Newsweek România | Actualizat: 11.10.2019 - 16:50
Foto Inquam Photos/Octav Ganea

La aproape trei ani după ce PSD a câștigat alegerile cu 45%, guvernarea Dragnea – Dăncilă s-a încheiat.

SHARE

În ciuda campaniei furibunde duse de PSD și a sumelor imense de bani puse la bătaie, în ultimele săptămâni, pentru a cumpăra parlamentari care să nu voteze moțiunea de cenzură, eforturile Vioricăi Dăncilă și ale echipei sale nu au avut succes.

Toate declarațiile bombastice ale liderilor social-democrați care se declarau convinși că moțiunea nu va trece s-au dovedit fără substanță, scriu jurnaliștii de la Universul.net

Căderea guvernului Dăncilă pune capăt uneia dintre cele negre perioade din istoria postdecembristă. Agresiunile constante ale coaliției PSD – ALDE împotriva statului de drept și a justiției, împotriva cetățenilor activi și implicați, a adus România în pragul unei stări de război intern.

O parte însemnată a societății civile a protestat și chiar a luptat în stradă împotriva unei administrații politice pornite să distrugă toate progresele democratice înregistrate, în special după 2005.

Din păcate, încercările societății civile de a obliga PSD și ALDE să își abandoneze agenda distructivă s-au blocat în aritmetica parlamentară, decisă de rezultatul alegerilor din 2016.

Astăzi, opoziția (căreia, între timp, i s-a alăturat oportunist și Tăriceanu, complicele lui Dragnea până foarte de curând) a reușit să dea un vot decisiv împotriva guvernării Dragnea – Dăncilă, desăvârșind, într-un final, efortul admirabil a milioane de români care au rezistat.

Meritul principal pentru succesul moțiunii de cenzură revine președintelui Klaus Iohannis și președintelui PNL, Ludovic Orban, care au mizat totul pe ea.

Declarațiile lor din ultimele ziele, cât se poate de ferme și de tranșante, că moțiunea va trece, au fost în contrast cu cele ale liderului USR, Dan Barna, care își exprima rezerve față de reușita demersului.

Evident, USR, are un merit foarte important, și nu de ieri, de azi, spre deosebire de celelalte partide care s-au alăturat cu greu asaltului împotriva guvernării Dăncilă.

Articolul integral poate fi citit pe Universul.net

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.