"Astăzi, prin Hotărâre de Guvern, Executivul a stabilit ca de la 1 octombrie 2023 salariul minim brut pe ţară garantat în plată să crească la 3.300 lei lunar, de la 3.000 lei cât este în prezent. Este o creştere de 10% de care vor beneficia 1.867.000 de salariaţi", a precizat Constantin.
Ce se întâmplă cu salariul minim pe economie din 1 octombrie. Aproape 2 mil. de români, impactați
El a menţionat că măsura va avea impact asupra mai multor sectoare de activitate, îndeosebi în domeniile transporturi, comerţ şi IMM-uri.
Întrebat care va fi majorarea salariului minim net, Mihai Constantin a precizat: "Salariul minim brut garantat în plată a crescut cu 10% şi calculele Ministerului Muncii arată că net asta înseamnă o plată de salariu minim net 2.079 lei, o creştere cu 181 lei faţă de prezent. Sunt datele actuale care vin de la Ministerul Muncii, iniţiatorul acestui proiect de act normativ", spune purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin.
Care este de fapt creșterea reală a salariului?
După ce statul va reține toate taxele, salariul net va fi de 1996 de lei. În realitate, câștigul salarial real pentru un român va fi de numai 98 de lei. Mai mult decât atât, sindicatele susțin că majorarea va fi chiar mai mică, de numai 66 de lei, adică 2,20 lei/zi.
Ciolacu: Ne dorim să existe o altă treaptă de creştere în 2024
„Astăzi, majorăm cu 10% salariul minim general, de la 3.000 de lei la 3.300 de lei brut pe lună, aşa cum am promis, pentru a proteja veniturile salariaţilor din România. Acest Guvern nu va renunţa la prioritatea de a creşte salariul minim şi ne dorim să existe o altă treaptă de creştere în 2024, pe care o vom discuta, evident, cu partenerii sociali”, a spus premierul în deschiderea şedinţei Executivului, potrivit News.ro.
Citește și: Ciolacu amână creșterea salariilor în construcții și agricultură. De fapt românii pierdeau bani
Premierul a mai precizat că, „calculele prezentate în această dimineaţă de Ministrul Finanţelor arată că, în urma introducerii asigurărilor de sănătate pentru toţi angajaţii, indiferent de activitate, salariul minim net al angajaţilor din construcţii, agricultură şi industria alimentară ar fi putut scădea”.
Citește și: Exclusiv: Ciolacu îl apără pe Ponta în afacerea preluării cuprului României de către turci
„Drept urmare, am decis să scoatem de pe ordinea de zi această ordonanţă care vizează aceste categorii. Ministerele de resort vor reanaliza textul. Până atunci, toate salariile din construcţii, agricultură şi industria alimentară vor rămâne la fel”, a mai spus premierul Marcel Ciolacu.