Ce a făcut România pentru Republica Moldova? ANALIZA consultantului Cristian Hrițuc

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 24.06.2022 - 17:04
Maia Sandu și Klaus Iohannis/ Foto: Administrația Prezidențială
Maia Sandu și Klaus Iohannis/ Foto: Administrația Prezidențială

„Unii oameni minimizează efortul pe care l-a făcut România pentru Republica Moldova (...) România a sprijinit Republica Moldova încă din anii 90”, scrie consultantul Cristian Hrițuc, într-o analiză postată pe blogul său.

SHARE

„Vlad Filat a fost premier. Acum i se minimalizează importanța, din cauza greșelilor făcute. Însă, niciun om politic nu e perfect. Totuși, Vlad Filat a început cu adevărat drumul spre vest. El a fost primul care a făcut reformele ce au dus la semnarea Acordului de Asociere al Republicii Moldova cu UE.

A fost primul care a adus câteva milioane de euro pentru statul moldovean și a pus bazele primelor instituții moderne. Pe vremea lui, s-a trecut de la instituții de tipul comunist, la instituții de tip european. Mai este încă mult de lucru aici, este nevoie de o reformă administrativă, dar se va face în timp. Filat a fost omul care a inspirat prima oară cu adevărat cetățenii din Republica Moldova și a pus prima cărămidă la definirea ideii de aderare la UE. Nu a fost politicianul perfect, dar nu a avut un mandat ușor. A stat tot timpul într-o alianță fragilă și a avut un opozant extrem de puternic, PCRM și Voronin.

E ușor de spus acum că Filat a eșuat. Dar să nu uităm că democratizarea, ieșirea din regimul Voronin, a venit cu câștigarea libertății, dar și cu impactul greutăților ce vin din liberalizarea pieței, din economia de piață. Fostul premier a reușit scoaterea vizelor pentru cetățenii moldoveni. Și știți ceva, pentru majoritatea cetățenilor, asta reprezintă ”aderarea”.

Citește și: 

Remus Pricopie: Eforturile pentru aderarea Republicii Moldova la UE trebuie amplificate

ANALIZĂ România, printre cele mai mici prețuri din UE la servicii și mâncare. Salariile ne „omoară”

După Filat a venit Leancă. A fost semnat Acordul de Asociere. A început o criză majoră. Furtul miliardului. Au fost vremuri în care Federația Rusă voia să destabilizeze total Republica Moldova, să distrugă sistemul bancar. Republica Moldova a fost la un pas să fie băgată în colaps de Federația Rusă pe de o parte și pe de cealaltă parte de greșelile și furturile unor politicieni.

A urmat perioada Plahotniuc. A scrie de bine despre acel regim este un act sinucigaș. Pentru că a rămas în percepție doar că este un oligarh și că a avut multe scheme de corupție. Toți spun că era momentul ca România să o ajute pe Maia Sandu. Doar că, vremurile în Republica Moldova atunci erau extrem de tulburi și terenul nu era copt pentru Maia Sandu. Ea nu putea câștiga și nu putea ține piept ”războiului” care se ducea în momentul acela între Federația Rusă, care voia să pună pe butuci statul moldovean – ce abia semnase Acordul de Asociere cu UE, și vestul.

Da, Plahotniuc a fost un oligarh, a patronat mai mute scheme de corupție și a fost un lider autocrat. Doar că, a reușit să treacă peste acea perioadă. L-a pus pe Filip premier, care a avut niște rezultate bune, salutate chiar de Comisia Europeană. În primul rând, a stabilizat sistemul bancar. L-a scos din colaps.

În acele vremuri, România a avut cel mai mult de câștigat din punct de vedere economic. O bancă românească a cumpărat Victoria Bank, s-a intrat pe piața de energie. Plahotniuc a fost un oligarh, dar firmele românești au fost primite cu brațele deschise și nu erau ”terorizate” cu controale sau presiuni.

A fost statul român un partener al lui Plahotniuc? A fost. Dar oare SUA nu a fost? Unde a predat Plahotniuc informațiile pe care statul moldovean le-a obținut, după ce Federația Rusă a spălat 22 miliarde de prin Republica Moldova, bani care s-au dus în vest, în finanțarea partidelor pro-putiniste și în finanțarea propagandei?

Da, la un moment dat Plahotniuc s-a crezut ”jucător mondial” și a trădat mai pe toată lumea. Și a fost schimbat, dar nici până astăzi nu este pe lista INTERPOL, aceștia refuzând să îl introducă. De ce?”, a scris Cristian Hrițuc.

Citește analiza integrală pe blogul hrituc.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te