CCR: Prevederea care protejează ONG-urile minorităților, neconstituțională

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 05.12.2018 - 15:47

Curtea Constituţională a României a decis, miercuri, cu unanimitate de voturi, că o sintagmă privind organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale din Legea pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului este neconstituţională.

SHARE

Curtea Constituțională a luat în dezbatere, miercuri, în cadrul controlului anterior promulgării, obiecţia de neconstituţionalitate formulată de deputaţi ai PNL şi USR a dispoziţiilor Legii pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului.
În urma deliberărilor, CCR a admis cu unanimitate de voturi obiecţia de neconstituţionalitate formulată şi a constatat că este neconstituţională sintagma „cu excepţia organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, membre ale Consiliului Minorităţilor Naţionale” din cuprinsul articolului 4, alineat 2, litera c şi articolului 5, alineat 1, litera i din Legea pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, se arată în comunicatul CCR.

Citește și PSD votează Legea pentru combaterea spălării banilor până trece. Reacția lui Dragnea și a opoziției

Totodată, Curtea Constituțională a constatat, cu majoritate de voturi, că celelalte dispoziţii din Legea pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor sunt constituţionale în raport cu criticile formulate, potrivit G4media.
Practic, Curtea Constituțională a obligat și ONG-urile minorităților să raporteze beneficiarii finali, la fel ca toate celelalte ONG-uri din România.

Citește și 129 de ONG-uri îi cer lui Iohannis să nu promulge legea pentru prevenirea spălării banilor

Pe 31 octombrie, PNL şi USR au sesizat Curtea Constituţională cu privire la anumite aspecte care ar fi neconstituţionale din legea de transpunere a directivei privind prevenirea şi combaterea spălării banilor. Camera Deputaţilor a adoptat pe 24 octombrie proiectul de lege privind combaterea spălării banilor, după ce votul a fost reluat. Iniţial, proiectul a fost respins cu 163 de voturi „pentru” din cele 165 necesare, dar, la solicitarea liderului deputaţilor PSD, Daniel Suciu, votul a fost reluat şi au fost înregistrate 170 de voturi „pentru” şi 70 „împotrivă”, proiectul fiind adoptat.

Citește și Kelemen Hunor explică de ce a considerat votul la Legea spălării banilor „o porcărie” 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.