Zegrean: Limitarea plăților cash pentru români este neconstituțională. Este libertatea persoanei

DE Valeria Cupă | Actualizat: 06.11.2023 - 15:45
Limitarea plăților cash pentru români este neconstituțională - imagine cu rol ilustrativ Foto: INQUAM Photos/Octav Ganea

Limitarea plăților cash de către guvernul Ciolacu nu este constituțională. Statul nu-i poate obliga pe români să facă plăți doar cu cardul. Fostul președinte al Curții Constituționale, Augustin Zegrean, a dat explicații într-un interviu pentru Newsweek România.

SHARE

Începând cu 1 noiembrie au intrat în vigoare măsurile incluse în pachetul de modificări fiscale și reduceri de cheltuieli bugetare pentru care Guvernul Ciolacu şi-a asumat răspunderea. 

Conform acestui pachet, se reduc plăţile cash la companii şi persoane fizice. Plăţile către persoanele juridice se vor putea face în limita unui plafon zilnic de 1.000 lei/persoană. 

Această decizie nu este chiar legală. Iată de ce.

Cât de legală este limita impusă de stat privind plățile cash. Zegrean: ”Este libertatea persoanei”

Fostul președinte al Curții Constituționale a explicat într-un scurt interviu pentru Newseeek România de ce statul nu poate să îi oblige pe români să facă plăți doar cu cardul.

”Eu am zis când eram la Curte. Curtea s-a pronunțat pe problema asta. Cred că sunt cel puțin două decizii în care a spus că statul nu îl poate obliga pe angajat să ia banii pe card și să facă cumpărături numai cu cardul. Nu. Asta nu se poate face. Deci este practică. Nu știu de ce Curtea Constituțională, de data asta, a trecut peste această practică.

 

Augustin Zegrean, fost președinte al CCR Foto: Arhivă

Se întâmplă foarte rar să nu-și respecte Curtea, practica, dar de data asta, probabil că nu a fost pe fază, nu știu ce s-a întâmplat cu ei”, a explicat Augustin Zegrean.

Fostul președinte al CCR a spus că în cazul în care cineva va fi sancționat pentru depășirea limitei de cash, se poate adresa instanței și sigur va avea câștig de cauză.

Citește și: 20.000 lei amendă dacă cumperi un porc cu banii cash sau dacă plătești un zugrav din mână

”Sigur că, dacă cineva va sesiza Curtea Constituțională într-un proces, eu știu, va fi amendat unul că a plătit mai mult decât putea să plătească cu cash, și va face proces, eu sunt convins că într-o astfel de situație Curtea va spune da, omul acesta are dreptate.

Nu poți să-l obligi pentru că este libertatea persoanei până la urmă și dreptul de proprietate și creanțe asupra statului sunt garantate. Deci e dreptul meu de proprietate. Dacă-s banii mei, fac ce vreau cu ei. Banii mei n-o să-mi spună Ciucă sau Ciolacu de-acum și ce să cumpăr pe banii ăia”, a mai spus Zegrean. 

Magistratul este de părere că, de fapt, de toată această tevatură vor avea de câștigat doar băncile, care își vor strânge din comisioanele pentru operațiuni, banii pe care trebuie să-i dea statului. 

”Ați văzut care este, de fapt, substratul la toată povestea aceasta? Toate plățile se fac prin bănci. Iar băncile lucrează pe comision, nicio bancă nu lucrează pe ”de-a pomana”. Și, sigur că, dacă cresc operațunile la bănci, cresc veniturile băncilor. Și băncile își acoperă până la 1% pe care trebuie să-și dea la statul român din cifra de afaceri prin chestia asta. Simplu ca bună ziua”, a mai spus Augustin Zegrean. 

Zegrean: ”Asta era pe vremea comuniștilor când, dacă tăiai vițelul, intrai la pușcărie”

Augustin Zegrean a mai subliniat că, deși principalul motiv al acestei acțiuni este combaterea evaziunii fiscale, nu aceasta este cea mai bună soluție. 

Pentru că cei mai mulți români câștigă puțini bani, ei își golesc cardurile chiar în ziua de salariu pentru a plăti datoriile. 

Citește și: Ciolacu, despre rectificarea bugetară: „Întâi să mi se promulge legea cu măsurile fiscal-bugetare”

El a făcut o comparație cu ce se întâmpla pe vremea comunismului, când oamenii erau băgați la pușcărie dacă tăiau animalele din curte.

”Nu cu asta se combate evaziunea fiscală. Nu, în niciun caz, nu cu asta se combate evaziunea fiscală și cine spune asta, nu știe ce înseamnă evaziune fiscală și nu știe cum e definită de codul penal evaziunea fiscală.

Toți angajații care primesc banii pe card în ziua de salariu, când ne bagă banii pe card sunt toți la coadă la poartă, pentru că au avut grijă băncile se pună câte un bancomat aproape de fabrică.

Pentru că-s prea puțini, oricum nu le ajung banii aceia și sigur că le trebuie, au de plătit datorii când vine salariul.

Păi asta sigur este pe de o parte, dar pe de altă parte nu, nu trebuie ca statul să ne reglementeze chiar în amănunt ce să facem cu banii. Asta era pe vremea comuniștilor.

Citește și: Marcel Ciolacu: Deficitul bugetar ar putea să ajungă la 5,7%

Să știți că pe vremea comuniștilor nu era voie să tai vițelul dacă aveai vacă și făcea un vițel. Trebuia să-l crești și să-l dai la stat. Dacă-l tăiai te băga la închisoare.

 Eu sunt avocat, am fost de față, deci martor în viață, când l-a întrebat judecătorul pe un om: ”de ce ai tăiat, mă vițelul?” El a răspuns: ”Dar nu am știut că nu e al meu”. Dar nu este singura monstruozitate din legea aceasta. Sunt multe altele”, a mai spus Zegrean. 

1.000 lei cash / de persoană - plafonul zilnic impus de Ciolacu. PNL nu a fost de acord

De la 1 noiembrie au intrat în vigoare măsurile incluse în pachetul de modificări fiscale și reduceri de cheltuieli bugetare pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea. 

În acest mod se reduc plăţile cash la companii şi persoane fizice. Plăţile către persoanele juridice se vor putea face în limita unui plafon zilnic de 1.000 lei / persoană. 

În ceea ce priveşte încasările şi plăţile între o persoană juridică şi o persoană fizică, plafonul zilnic este de 5.000 lei către / de la o persoană, iar sumele în numerar aflate în casieria persoanelor juridice nu pot depăşi plafonul de 50.000 lei, la finalul unei zile.

Încasările şi plăţile cash între două persoane fizice se pot face în limita unui plafon zilnic de 10.000 lei.  Nerespectarea acestor plafoane se sancţionează cu amendă de 25% din suma încasată / plătită care depăşeşte plafonul. 

Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu Foto: Profimedia Images

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat vineri, înaintea şedinţei PNL, că guvernanții au convenit ca, în funcţie de efectul pe care îl produc aceste măsuri, să discute în coaliţie şi vor lua o decizie. Declarația acestuia vine după ce președintele Klaus Iohannis a vorbit despre „reglaje” la câteva zile după ce a promulgat legea.

Nicolae Ciucă a explicat că nu a fost de acord cu măsura limitării plăților cash și că nu o susține. El a mai spus că a știut de la început care este infrastructura de bancomate din țară, adăugând că a avut discuții cu colegii din zona montană, din Delta Dunării, despre cât de greu e să reușească să îndeplinească această măsură.

„Am anunțat și reiterez încă de la început. Nu am fost de acord cu această măsură, pentru că știam care este infrastructura de bancomate din țară. Am avut discuții cu colegii noștri din zona montană, din Delta Dunării, despre cât de greu e să reușească să îndeplinească această măsură”, a mai spus președintele PNL, potrivit Digi 24.

Ciolacu: ”E normal că nu mai ai cum să-ţi cheltui şpaga”

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, marţi seară, la un post de televiziune, că măsura limitării plăţilor cash la 5.000 de lei nu va afecta cetăţenii, ci reprezintă un instrument de combatere a evaziunii fiscale.

„Cum vreţi să combat eu evaziunea? (...) E o restricţie în acest moment. Dacă ai cea mai mare evaziune din Europa, te uiţi la televizor şi vreţi un prim-ministru care vine ca o babă să se plângă la dvs.?

Aoleu, ce mă fac? (...)

Dacă avem cea mai mare evaziune, dacă se fură cu portbagajul, şpagă, cum, spuneţi-mi mie? (...)

Ăla pe care l-ai prins îl iei şi-l bagi la puşcărie. Ăla pe care nu l-ai prins, spuneţi-mi mie ce face cu banii, dacă el e limitat, cum îşi ia el Ferrari, cu sacoşă? Cum cheltui banii, domnule, din şpagă, dacă tu ai limitat 5.000 lei? Pe lucruri mici”, a declarat Marcel Ciolacu.

El a fost întrebat şi despre posibilitatea ca anumiţi români să fie tentaţi să cheltuie într-o ţară vecină banii pe care-i deţin, dându-se exemplu Bulgaria, unde nu există aceleaşi restricţii la plăţile cash.

Marcel Ciolacu Foto: gov.ro

Citește și: Ciolacu, despre scandalul banilor cash: „Nu e o nenorocire că se plafonează plățile la 5.000 de lei”

„În momentul acesta, 70%, dacă nu ai provenienţa banilor, o ia statul. Până acum nu exista acest lucru. Până acum, dacă te prindea cu o sumă de peste 10.000 la vamă, lua 10% din ei, restul îţi dădea banii înapoi.

În acest moment, te prind cu mai mult, îţi şi iau 10% şi îţi mai iau şi 70% dacă nu ai cum să-mi justifici, da? Asta este combatere de evaziune”, a explicat Ciolacu. Acesta a subliniat că nu o să existe probleme cu plata în bani cash nici la cumpărăturile făcute la piaţă, acuzând o falsă propagandă în acest sens. „Merg la fiecare tarabă şi cumpăr de 5.000 (de lei - n.r.).

Dacă nu-mi ajunge, îmi iau soţia cu mine, mai cumpără şi ea de 5.000, mai vine şi fiul, mai cumpără şi el. Cine interzice cash-ul? Cine intră în casă la om să-l întrebe ce cash are?

Treaba lui! Treaba fiecăruia! (...) Au oamenii suficiente probleme.

Cât să-i mintă pe Facebook şi pe Tik Tok cu inteligenţă artificială şi cu... Pentru ce?

E normal că-i doare. E normal că nu mai ai cum să-ţi cheltui şpaga.

E normal că nu mai ai cum să cheltui banii din evaziune. Ei înţeleg, doare. O s-o duc până la capăt. Oamenii vor vedea că nu sunt afectaţi şi nu or să fie probleme. Li se va întoarce în cap toată această propagandă pe care o fac în acest moment.

E o minciună grosolană. 

Măi mincinoşilor, nu se întâmplă nimic, nu păţeşte nimeni nimic, nu obligă pe nimeni statul! Nu ia nimeni, nu desfiinţează cash-ul! Cu cipurile pe care ni le bagă în creier, cu antenele care-s 5G şi ne urmăresc noaptea în case...

Trebuie să ieşim din logica asta! Nu mă las de ei! Nu mă las până nu îmi duc reforma bugetară, până nu modific legislaţia cu evaziunea fiscală. Astea sunt priorităţile României! Poate să urle!”.

Ciolacu acuză băncile că au crescut artificial comisioanele

Pe de altă parte, premierul Marcel Ciolacu acuză băncile de „lăcomie”, crescând „artificial” comisioanele pe fondul dezbaterii privind limitarea plăților în numerar. El a anunțat că va convoca săptămâna viitoare, la Guvern, o întâlnire cu specialiștii din Ministerul Finanțelor, BNR și cu reprezentanții IMM-urilor, băncilor și societății civile pentru a lua o decizie pe subiectul banilor lichizi.

 Citește și: Marcel Ciolacu vorbește de „lăcomia băncilor” și spune că au crescut „artificial comisioanele”

„Lăcomia băncilor nu poate fi alimentată din dezbaterea privind banii cash! Este intolerabil să crești artificial comisioanele bancare!   Voi convoca săptămâna viitoare, la Guvern, o întâlnire cu specialiștii din Ministerul Finanțelor și BNR, dar și cu reprezentanții micilor întreprinzători, ai băncilor și ai societății civile pentru a lua o decizie pe subiectul banilor cash.  

Nu voi renunța niciodată la lupta împotriva evaziunii. Și nu voi renunța să protejez românii de lăcomia unora care vor să facă bani cu orice preț!”, arată mesajul premierului Marcel Ciolacu pe Facebook.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te