Ciolacu, despre scandalul banilor cash: „Nu e o nenorocire că se plafonează plățile la 5.000 de lei”

DE Alin Crișan | Actualizat: 12.10.2023 - 13:00
Ciolacu, despre scandalul banilor cash: „Nu e o nenorocire că se plafonează plățile la 5.000 de lei” - Foto: Profimedia Images/ Imagine cu caracter ilustrativ
Ciolacu, despre scandalul banilor cash: „Nu e o nenorocire că se plafonează plățile la 5.000 de lei” - Foto: Profimedia Images/ Imagine cu caracter ilustrativ

Marcel Ciolacu a declarat că propunerea de a plafona plățile în numerar dintre o persoană fizică și o persoană juridică la 5.000 de lei aparține experților din Ministerul Finanțelor și este o măsură pentru combaterea evaziunii fiscale.

SHARE

Marcel Ciolacu a declarat că propunerea de a plafona plățile în numerar dintre o persoană fizică și o persoană juridică la 5.000 de lei aparține experților din Ministerul Finanțelor și este o măsură pentru combaterea evaziunii fiscale. „Este vorba ca într-un singur loc să nu poți cheltui mai mult de 5.000 de lei ca persoană fizică”, a explicat Ciolacu. 

Ciolacu, despre scandalul banilor cash: „Nu e o nenorocire că se plafonează plățile la 5.000 de lei”

„Dacă dvs credeți că eu, prim-ministrul Marcel Ciolacu, chiar le cunosc pe toate și știu și...mielul Marcel Ciolacu stătea noaptea și dormea și a visat el că e bine să fie cheltuieli până în 5.000 de lei pe un produs sau într-un singur loc sau...Sunt măsuri fiscale venite de la experții din Ministerul de Finanțe. Cu cine să negociez? Ce să negociez? A fost publică această...Vreți să fim ipocriți? Cum vreți abordarea de la mine? Eu vreau o abordare sinceră. În primul rând, nu cred că este o nenorocire, nimeni nu scoate banii...

N-aveți bani cash? E adevărat. N-am sacoul ăla făcător de bani, dar prin mașină am bani ca să nu se mai întâmple. Cineva a interzis banii cash? Este vorba ca într-un singur loc să nu poți cheltui mai mult de 5.000 de lei ca persoană fizică. Presupun că este o măsură de combatere a evaziunii, discutată nu de liderii politici, că nu suntem experți în combaterea evaziunii fiscale, e o măsură...am înțeles că nu mai exista la registrul de casă plafon de casă și s-a luat o măsură ca să fie până în 50.000 de lei. Au fost discuții cu antreprenorii. Trebuie să criticăm tot sau să excludem tot înainte de a aplica. Ce știu cu certitudine maximă, avem cea mai mare evaziune fiscală din UE – 10% din PIB. Înseamnă 160 de miliarde de lei.

Citește și: Ciolacu, despre repatrierea românilor din Israel: „Nu transformăm statul în Crucea Roșie”

Dacă bugetul statului ar avea măcar 10% din aceștia, respectiv 1% din PIB, respectiv 16 miliarde, țin să spun că aș dormi foarte relaxat și cred că și domnul Boloș ar dormi foarte relaxat. Este evident că undeva trebuie să intervenim. Dar de a duce lucrurile într-o extremă că cineva interzice cheltuirea...are cineva 5.000 de lei la el acum? Eu nu am. 

Nu cred că are niciunul dintre dvs. Deci ca să cheltui într-un singur loc 5.000 de lei este o nenorocire. Tu poți să cheltui în 10 locuri 5.000 de lei, deci 50.000 poți să cheltui de la un colț al străzii până la celălalt. Dar interzicem bani. Vă rog frumos, nu mă aveți client în acest joc ipocrit, speculat de anumiți politicieni, care n-are nicio treabă cu adevărul. Ăsta este adevărul concret”, a afirmat Marcel Ciolacu, în cadrul unei declaraţii acordate presei. 

Şeful Executivului a participat la lansarea campaniei „Cumpără Româneşte”, proiect iniţiat şi susţinut de Partidul Social Democrat. Evenimentul a fost organizat la compania Procema RWP SA din oraşul ilfovean Jilava. Ministrul Finanțelor a afirmat, săptămâna trecută, că propunerea Guvernului este reducerea treptată a plăților în numerar. „Ne aşteptăm să avem şi impact bugetar suplimentar prin încasarea de venituri la bugetul de stat”, a spus Marcel Boloș.

„Cu alte cuvinte, se vor putea face plăţi în numerar, dar în limita a 1.000 de lei, restul fiind la card sau tranzacţii bancare”, a spus el. Ministrul s-a referit şi la operaţiunile dintre o persoană fizică şi o persoană juridică, unde plafonul va fi redus gradual de la 1 ianuarie 2024, la 5.000 de lei şi de la 1 ianuarie 2025 la 2.500 de lei.

Citește și: 1.100 lei/lună, pensie pentru una din cel mai influente categorii de români. Au o meserie invidiată

Ulterior, în contextul circulării informațiilor potrivit cărora se interzic plățile în numerar, social-democraţii au transmis că „toată discuţia despre cash este o temă falsă” și că „o persoană va putea să îşi cumpere în continuare frigider, televizor, cauciucuri de iarnă sau orice altceva în limita a 5.000 de lei cash pe zi”. 

„Nu îţi ia nimeni cash-ul din buzunar”, spun aceștia într-o postare pe pagina oficială de Facebook a partidului. Preşedintele AUR, deputatul George Simion, a anunţat, miercuri, demararea demersurilor pentru două referendumuri care vizează familia dintre un bărbat şi o femeie, respectiv plăţile în numerar.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te