Ministrul Energiei, Bogdan Ivan, a atras atenția asupra unui nou posibil caz de cheltuire nejustificată a banului public, dezvăluind că într-o companie aflată în subordinea ministerului pe care îl conduce, toată conducerea beneficiază de un bonus de 10% doar pentru că în structura de management se regăsește o femeie.
Bătaie de joc într-o companie de stat din Energie. Conducerea, premiată cu 10% „bonus de femeie”
Într-un interviu acordat postului Digi24, Bogdan Ivan a precizat că va trimite Corpul de control la compania respectivă, al cărei nume nu l-a făcut public deocamdată.
„Nu vă spun la ce companie, o să vă spun după ce vine și raportul Corpului de control pe care îl și trimit mâine acolo. O să aibă 10% în plus pentru faptul că sunt în management persoane de sex feminin sau pentru faptul că au cursuri de formare angajații acelei companii. Sunt niște aberații pe care nu n-am cum să le diger”, a declarat ministrul.
Citește și: Angajații de la ANAF, revoltați că li se taie sporul pentru condiții vătămătoare, deși stau în birou
Bonus de performanță absurd
Bogdan Ivan a explicat că nu este vorba despre un spor în sensul clasic, ci despre un așa-zis indicator de performanță care se aplică membrilor consiliului de administrație, consiliului de supraveghere și directoratului companiei.
„Pentru faptul că era o doamnă în conducerea companiei, automat toată conducerea companiei merita să aibă atins acel indicator, care automat venea cu un surplus la remunerația lunară. Mi s-a părut aberant. Norocul meu că am stat și le-am citit cu ochii mei, ca să nu mă trezesc după asta cu surprize”, a spus el.
Citește și: Bolojan vrea să taie sporurile bugetarilor: „Condiții vătămătoare” costă statul 2.600.000.000 de lei
Ministrul a ținut să precizeze că nu dorește să generalizeze situația și a recunoscut că există și companii de stat care funcționează bine și au rezultate financiare solide. Cu toate acestea, el a atras atenția că astfel de practici sunt intolerabile, mai ales în companiile care înregistrează pierderi.
„Nu vreau să-i bag pe toți în aceeași oală, pentru că sunt unele companii care funcționează bine și au rezultate financiare foarte bune, dar și acolo trebuie reglate lucrurile, să fie unele echilibrate, pe modelul din privat, dar în același timp nu poți să ai companii care sunt pe pierdere sau care au probleme financiare, care n-au rezultat pozitiv de la un an la altul, și ei vin cu măriri de indemnizații”, a mai declarat Bogdan Ivan.