Bogdan Aurescu, convorbire telefonică cu omologul ucrainean, Dmytro Kuleba: Despre ce au discutat

DE Alin Crișan | Actualizat: 12.04.2023 - 18:28
Kuleba și Aurescu - Foto: Ministrul Afacerilor Externe

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut miercuri, 12 aprilie 2023, o convorbire telefonică cu omologul ucrainean, Dmytro Kuleba, în pregătirea primei Conferințe privind Securitatea Mării Negre.

SHARE

Ministrul Dmytro Kuleba și-a exprimat regretul profund privind faptul că, din cauza evoluțiilor de ultimă oră legate de cursul războiului de agresiune declanșat de Federația Rusă, se află în imposibilitatea de a se mai deplasa la 13 aprilie la București, conform celor stabilite, și că va fi nevoit să intervină la conferință prin VTC. 

Bogdan Aurescu, convorbire telefonică cu omologul ucrainean, Dmytro Kuleba: Despre ce au discutat

Astfel, ministrul Dmytro Kuleba a prezentat informațiile recente privind seria de crime de război și de atrocități comise de forțele ruse împotriva militarilor ucraineni, inclusiv descoperirea de dată recentă a cazurilor de execuții atroce prin decapitare a prizonierilor de război ucraineni.

În acest context, din dispoziția expresă a Președintelui Zelenski, ministrul Kuleba este nevoit să rămână la Kiev pentru a se concentra pe gestionarea situației de securitate și a demersurilor de tragere la răspundere a Rusiei pentru aceste fapte abominabile, în relație cu partenerii internaționali și la nivelul instituțiilor multilaterale. Cei doi miniștri de externe au stabilit ca ministrul Kuleba să realizeze o vizită bilaterală la București în perioada următoare.

Șeful diplomației ucrainene a prezentat situația de securitate la zi din Ucraina, cu ultimele evoluții și evaluări din teren, menționând nevoile imediate ale populației ucrainene, grav afectată de atacurile forțelor armate ruse.

Citește și: Performanță: Echipa masculină de gimnastică artistică a României s-a calificat la Campionatele Mondiale

Ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba a transmis aprecierile deosebite ale autorităților ucrainene, care sunt satisfăcute de sprijinul constant oferit de România și de susținerea arătată Ucrainei, pe toate palierele relevante și prin toate mijloacele solicitate. 

La rândul său, ministrul Bogdan Aurescu l-a asigurat pe omologul ucrainean de continuarea deplină a sprijinului multidimensional al României pentru Ucraina.

Șeful diplomației române Bogdan Aurescu a condamnat în termenii cei mai fermi atrocitățile comise de Rusia, inclusiv cele foarte recent descoperite, și a reconfirmat solidaritatea și implicarea activă a României în toate eforturile de izolare a Federației Ruse în plan internațional și de susținere a inițiativelor de tragere la răspundere, prin intermediul instrumentelor de drept internațional, a responsabililor ruși vinovați pentru crimele comise în Ucraina. 

Cei doi miniștri au reafirmat, totodată, importanța formatului de dialog trilateral România – Ucraina – Republica Moldova, lansat în septembrie 2022 la Odesa, ca urmare a inițiativei ministrului afacerilor externe al României, format care permite discutarea aspectelor de interes pentru cele trei părți, și au convenit continuarea sa, printr-o următoare ediție, după cea pe care ministrul Bogdan Aurescu o va găzdui mâine, 13 aprilie, la București, la nivel de ministere de externe cu participarea miniștrilor apărării din cele trei state și având ca temă centrală securitatea regională. Ministrul Kuleba va fi reprezentat la reuniunea trilaterală de mâine de primul său adjunct, doamna Emine Dzhaparova.

Ministrul Bogdan Aurescu a evidențiat importanța unui dialog constructiv și deschis între cele două state în vederea identificării soluțiilor pentru gestionarea dosarelor aflate pe agenda bilaterală. 

În acest cadru, a mulțumit omologului ucrainean pentru dialogul constant, permanent pe care cei doi miniștri l-au avut în ultimele luni și pentru implicarea sa personală în facilitarea efectuării, în condiții de siguranță, a măsurătorilor tehnice pe brațele Chilia și Bâstroe ale Dunării.

Cei doi miniștri au discutat totodată despre pașii următori în acest proces, respectiv interpretarea datelor culese la nivelul instituțiilor responsabile și, ulterior, evaluarea dacă a existat un impact de mediu, precum și stabilirea unor concluzii factuale, pe baza cărora vor putea fi decise eventuale măsuri în plan bilateral.

Astfel, în cursul convorbirii cei doi înalți oficiali au convenit să încurajeze, în continuare, dialogul direct între autoritățile responsabile și să îl faciliteze inclusiv prin păstrarea unui dialog politico-diplomatic apropiat. 

Referitor la subiectul protecției drepturilor persoanelor aparținând comunității românești din Ucraina, respectiv comunității ucrainene din România, miniștrii român și ucrainean s-au referit la dialogul instituțional la nivel de experți între cele două țări, care s-a desfășurat în baza celor convenite între cei doi miniștri de externe în ianuarie 2023,  în vederea obținerii de rezultate concrete, în ceea ce privește  prezervarea și promovarea drepturilor identitare ale persoanelor aparținând celor două comunități.

Citește și: O icoană unicat adusă din Iersusalim în România acum peste 200 de ani, expusă: Ce înfățișează

Ministrul Aurescu și ministrul Kuleba au agreat continuarea discuțiilor într-un ritm susținut, iar ministrul Kuleba s-a angajat să susțină implicarea autorităților ucrainene în acest sens.

Evocând demersurile recente ale Chișinăului de implementare a deciziilor Curții Constituționale din Republica Moldova privind denumirea corectă a limbii oficiale a acestui stat – limba română, ministrul Bogdan Aurescu a reiterat solicitarea ca autoritățile ucrainene să adopte măsurile necesare pentru recunoașterea inexistenței așa-zisei „limbi moldovenești”. 

Șeful diplomației române a evocat totodată facilitarea, de către țara noastră, a exportului a aproape 15 milioane de tone de cereale și alte produse agricole din Ucraina.

Ministrul Bogdan Aurescu a asigurat că România va continua să ofere întregul sprijin posibil Ucrainei în acest sens, în contextul războiului de agresiune declanșat de Federația Rusă, atât timp cât va fi necesar. 

În acest context, ministrul Bogdan Aurescu a evidențiat preocuparea Guvernului României de a găsi soluții pentru problemele întâmpinate de fermierii români ca urmare a intrării pe piața română a produselor ucrainene și a subliniat importanța asigurării riguroase a trasabilității produselor care tranzitează România, pentru a se asigura că toate produsele agricole destinate statelor terțe care intră în România vor ieși din țara noastră spre destinațiile stabilite din alte state.

De asemenea, evocând discuțiile în curs între ministrul agriculturii din Polonia și ministrul agriculturii din Ucraina pe același subiect cu privire la produsele agricole ucrainene care intră pe piața polonă, a susținut, în discuția cu ministrul Kuleba, necesitatea identificării prin dialog bilateral a unor soluții practice.

Ministrul Dmytro Kuleba a propus, în acest context, ca Ministerele Agriculturii din Ucraina și România să între în dialog direct pe acest subiect, ministerele de externe urmând să faciliteze aceste discuții între ministerele competente de linie.

La scurt timp după discuția telefonică, ministrul Kuleba a confirmat disponibilitatea deplină a ministrului ucrainean al agriculturii în acest sens.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te