Bode, despre moțiunea USR: O shaorma cu de toate. Drulă: Sunteți o vulnerabilitate de securitate

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 17.10.2022 - 18:03
Plen Parlament / Foto: Inquam Photos / George Călin

Ministrul de Interne, Lucian Bode, i-a criticat în plen pe iniţiatorii USR ai moţiunii depuse împotriva sa, spunând că textul acesteia este plin de minciuni, "un ghiveci, o shaorma cu de toate". Preşedintele USR a punctat că Bode reprezintă "o vulnerabilitate de securitate”.

SHARE

Dezbaterile la moţiunea simplă împotriva ministrului Afacerilor Interne, Lucian Bode, au început luni în plenul Camerei Deputaţilor, iar votul va fi dat miercuri.

Moţiunea a fost depusă de 55 de parlamentari USR şi neafiliaţi aparţinând Partidului Forţa Dreptei.

Şedinţa, la care participă 217 de deputaţi, se desfăşoară în prezenţa ministrului Lucian Bode şi este condusă de preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu.

Moţiunea a fost citită în plen de deputatul USR Cristian Seidler.

Semnatarii cer ca ministrul Bode să plece de la conducerea MAI, deoarece nu a reuşit reformarea instituţiei. Potrivit acestora, "cea mai mare reuşită" a mandatului lui Bode este "licitaţia cu dedicaţie pentru achiziţia a 600 de BMW-uri de la prietenul preşedintelui Klaus Iohannis".

Citește și: Rușii de la Alro vor avea 40,1% din noua centrală electrică de la Işalniţa. CE Oltenia, 59,9%

"După aproape doi ani de mandat la Ministerul Afacerilor Interne, nu se mai îndoieşte nimeni că prioritatea ministrului Lucian Bode este să protejeze interesele de partid, nu pe cele ale oamenilor. Iar când nu se preocupă de interesele de partid, domnul Bode se îngrijeşte de interesele infractorilor, ale clienţilor politici şi ale prietenilor şefului său direct, Klaus Iohannis. La urma urmei, ar fi putut fi altfel când ai pus în fruntea MAI un om care, pe când era ministru al Transporturilor, a dovedit că nu dă doi bani pe lege? Sau aţi uitat episodul maşinii ministrului care, depăşind pe linie continuă, pe un pod, a provocat un accident în urma căruia au fost rănite două persoane?", se arată în moţiune.

Bode mai este acuzat că şi-a secretizat lucrarea de doctorat "cu o zi înainte de termenul anunţat pentru publicarea integrală" şi ar fi "tatăl corupţilor din minister".

Citește și: EXCLUSIV 4.000 de copii, abandonați în primele 6 luni ale anului. De 5 ori mai puțini, adoptați

Lucian Bode: Textul moţiunii, plin de minciuni, un ghiveci, o shaorma cu de toate

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, i-a criticat luni pe iniţiatorii moţiunii depuse împotriva sa, spunând că textul acesteia este plin de minciuni, "un ghiveci, o shaorma cu de toate".

"În cei 14 ani de activitate parlamentară, am scris şi am semnat zeci de moţiuni simple, dar niciodată nu am văzut un text ilogic şi plin de minciuni, lipsit de coerenţă, cu teme amestecate şi aruncate fără noimă, precum cel pe care îl dezbatem astăzi. De la Transporturi la Poliţie, de la Facebook la aşa-zisa secretizare a tezei de doctorat. Un ghiveci, un fel de shaorma cu de toate. Un text din care nici voi, semnatarii, nu cred că aţi înţeles mai nimic", a spus Bode, în Plenul Parlamentului.

El a apreciat că, USR şi Forţa Dreptei, cele două formaţiuni politice care au iniţiat moţiunea, au fost mânate de "disperare" şi i-a ironizat pe Cătălin Drulă şi Ludovic Orban.

"Ceea ce vă mână în acest demers lamentabil este disperarea. Disperarea a două formaţiuni politice care, una tocmai şi-a pierdut reperul şi e o oaste de strânsură formată din 10 plăieşi. Doar atât aţi putut, domnule Drulă? Doar atât aţi putut, domnule Orban? Adevărul este că irelevanţa vă ustură, dar penibilul nu. Dar să le luăm pe rând.

Citește și: Mii de bucureșteni fără apă caldă, dar aplicația TermoAlert are noi funcții. Vezi unde e avarie!

Vorbiţi despre mandatul meu de ministrul al Transporturilor. Păi ce faceţi domnilor? Vorbiţi de funie în casa spânzuratului? Cine vorbeşte? Domnul Drulă, zis zero kilometri de autostradă daţi în trafic în mandatul lui? Asta în oglindă, ca să puteţi să vă opriţi din râs, cu cei aproximativ 100 km de şosea de mare viteză daţi în trafic în mandatul meu de ministru al Transporturilor. Sigur, domnului Drulă i se pot reţine totuşi două operaţiuni din timpul mandatului de ministru: Operaţiunea Ranga şi Operaţiunea Securilă-microfon. Totuşi, nimic despre Blue Air?", a declarat Bode. 

De asemenea, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a declarat, luni, că demersul USR privind acuzaţiile de plagiat la adresa tezei sale de doctorat este "plin de minciuni şi dezinformare", menţionând că el a respectat legea, iar una dintre cele mai importante piese pe care o are la dosarul de emitere a titlului de doctor este decizia CNATDCU.

"Am văzut fiţuica prezentată de USR. Un demers penibil, aşa cum a fost şi demersul cu acuzaţiile legate de achiziţia de autospeciale de la Poliţia Română, un demers care nu are niciun fel de substanţă, un demers plin de minciuni. O să găsiţi acolo minciuni prin omisiune, dezinformare şi foarte multă prostie. Voi explica public care au fost etapele procedurale legale pe care le-am parcurs", a afirmat Bode, la Parlament.

Cătălin Drulă, către Bode: Sunteţi o vulnerabilitate de securitate pentru România

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, reprezintă "o vulnerabilitate de securitate pentru România", a afirmat preşedintele USR, Cătălin Drulă, la Palatul Parlamentului, la dezbaterea moţiunii simple intitulată "Siguranţă şi încredere sau debandadă şi furt? Ministrul Bode trebuie să răspundă pentru dezastrul creat".

Cătălin Drulă, care a susţinut că citează un poliţist, a afirmat că în MAI "s-a instalat un cancer de sus până jos, totul e pe pile, influenţe, şpăgi, cultul personalităţii la directori şi comandanţi în stil comunist, pile politice".

"Asta aţi reuşit ca ministru, zero reforme, zero respect. Dacă nu vă respectă angajaţii, cum o să vă respecte poporul? Aţi distrus încrederea în capacitatea statului statului de a proteja cetăţenii cinstiţi ai acestei ţări, patronaţi un sistem care intimidează jurnaliştii. (...) Aţi încuscrit, domnule Bode, Poliţia cu mafia sau cum explicaţi că aţi adus pe unul condamnat pentru favorizarea unui clan mafiot să vă apere afacerea BMW-urilor?", a susţinut liderul USR, în plenul Parlamentului.

Potrivit acestuia Lucian Bode are "o istorie" în organizarea de licitaţii, pentru că, în calitate de ministru al Transporturilor, în 2020, a cumpărat patru şalupe de salvare "la preţ dublu".

"N-am văzut în viaţa mea o licitaţie organizată mai rapid, licitaţie cu ofertant unic. (...) Important este răul pe care îl faceţi României şi pe care îl face României menţinerea dumneavoastră în funcţia de ministru al Internelor. În limbajul care vă este atât de drag, domnule Bode, sunteţi o vulnerabilitate de securitate pentru România. De ce nu plecaţi? Pentru că menţinerea dumneavoastră în funcţie pune în pericol aderarea la Schengen. România merită să fie în Schengen, am luptat cu toţii, aşteptăm de 15 ani şi nu putem să ratăm acest obiectiv din cauza unui ministru aranjor, patron de licitaţii cu dedicaţie. A vota demiterea lui Lucian Bode este un act de patriotism pe care noi, USR, îl facem. (...) Votul vostru la moţiune va spune dacă apăraţi un astfel de furt cu dedicaţie", a transmis Cătălin Drulă. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te