Boc, singurul premier care a trecut de CCR eliminarea pensiilor speciale. Ponta le-a reintrodus

DE Mircea Marian | Actualizat: 02.02.2021 - 22:26
Foto: Facebook Emil Boc
Foto: Facebook Emil Boc

În 2010, guvernul Emil Boc a reușit să convingă CCR că eliminarea pensiilor speciale este constituțională. Curtea Constituțională, condusă pe atunci de Augustin Zegrean, fost deputat PDL, a respins doar tăierea pensiilor magistraților.

SHARE

În 2010, când criza economică era la vârf, guvernul Boc a decis eliminarea tuturor pensiilor speciale.

Imediat, legea a fost atacată la CCR. Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a contestat tăierea pensiilor magistraților, iar un grup de parlamentari PSD a atacat tăierea celorlalte pensii speciale.

ICCJ a avut câștig de cauză, dar CCR a explicat că toate celelalte pensii speciale pot fi abrogate. 

“În principiu, pensia de serviciu a unei categorii profesionale, reglementată printr-o lege specială, are două componente, și anume pensia contributivă și un supliment din partea statului. Partea contributivă a pensiei de serviciu se suportă din bugetul asigurărilor sociale de stat, pe când partea care depășește acest cuantum se suportă din bugetul de stat. Acordarea acestui supliment ține de politica statului în domeniul asigurărilor sociale și nu se subsumează dreptului constituțional la pensie, astfel cum este reglementat în art. 47 alin. (2) din Constituție.

Pensiile speciale, nefiind un privilegiu, ci fiind instituite de către legiuitor în considerarea unui anumit statut special al categoriei profesionale respective, pot fi eliminate doar dacă există o rațiune suficient de puternică spre a duce în final la diminuarea prestațiilor sociale ale statului sub forma pensiei. Or, în cazul de față, o atare rațiune este, așa cum rezultă din expunerea de motive a legii criticate, atât grava situație de criză economică și financiară cu care se confruntă statul (bugetul de stat și cel al asigurărilor sociale de stat), cât și necesitatea reformării sistemului de pensii, prin eliminarea inechităților din acest sistem“, se arată în decizia CCR. 

Ulterior, un grup de 300 de militari a dat în judecată statul român la CEDO, cerând curții de la Strasbourg să ateste că, prin micșorarea pensiei lor, le-a fost atins un drept de proprietate – violându-se, astfel, Convenția Europeană a Drepturilor Omului la care România este semnatară.

Cererea lor nu a avut câștig de cauză.

Din 2015, a reînceput reintroducerea pensiilor speciale. În acel an, mai mulți parlamentari, inclusiv Marcel Ciolacu și Atilla Cseke, au inițiat modificarea statutului deputaților și senatorilor astfel încât să prevadă pensia specială pentru parlamentari. Au semnat proiectul mai mulți parlamentari PNL, dar ei și-au retras semnăturile. 

Alina Gorghiu, fostul președinte al PNL, s-a numărat însă printre inițiatorii legii pensiilor speciale pentru piloți, mecanici de zbor și stewardese. 

Ludovic Orban, actualul lider liberal, a votat în favoarea reintroducerii pensiilor speciale pentru diplomați și pentru personalul de la birourile de comerț exterior, pentru piloți, precum și pentru militari. 

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te