Barna, zdrobit. Dăncilă oprește prăbușirea PSD

DE Mircea Marian | Actualizat: 14.11.2019 - 09:19

Surpriza primului tur al alegerilor prezidențiale a fost Viorica Dăncilă, care a obținut un scor mai bun decât cel realizat de PSD la 26 mai 2019, la europarlamentare, sub conducerea lui Liviu Dragnea.

SHARE

Candidatul USR PLUS, Dan Barna, a reușit contraperformanța să piardă circa 700.000 de voturi față de scorul acestei alianțe electorale la europarlamentare.

Klaus Iohannis, care a colectat peste 37% din voturi, pare că va câștiga la pas turul II al alegerilor prezidențiale.

Și Mircea Diaconu a obținut un rezultat bun, de peste 8%, având în vedere că sponsorii săi politici – ALDE și Pro România – s-au certat și l-au abandonat în campanie.

Toader Paleologu s-a înscris în rezultatul de la europarlamentare al PMP, puțin sub 6%, în condițiile în care, în urmă cu câteva luni, Traian Băsescu, principalul său susținător politic, a fost deconspirat ca fost informator al Securității. Paleologu a obținut peste 8% în București și în județul Cluj.

A mai trecut de pragul de 3% doar candidatul UDMR, Kelemen Hunor, ceea ce îi va permite și acestuia să ceară Autorității Electorale Permanente să-i deconteze cheltuieli de până în 10 milioane de dolari.

Ceilalți candidați, care au obținut sub 3%, inclusiv Alexandru Cumpănașu, nu vor putea beneficia de subvenția generoasă a statului român.

Cel mai mare câștig al alegerilor din 10 noiembrie a fost organizarea civilizată, lipsită de obișnuitele dispute din perioada guvernării PSD: utilizarea excesivă a urnelor mobile și suspiciuni de mită electorală sau de vot multiplu.

Diaspora a votat masiv pe parcursul a trei zile, fără cozi și fără violențe la închiderea urnelor. Rezultatele din străinătate arată de ce PSD a dorit, constant, să blocheze votul românilor din Diaspora: Dăncilă a obținut aici sub 3% (date parțiale, la ora închiderii ediției). În țară, numărul incidentelor electorale a fost nesemnificativ.

PSD își revine

Deși eliminată de la guvernare, ieșită de sub tutela lui Dragnea și ironizată de aproape toată presa, Viorica Dăncilă a reușit să oprească scăderea electorală a PSD, ba chiar să obțină câteva mii de voturi peste cele primite de acest partid la 26 mai 2019.

A contabilizat, la 10 noiembrie, aproape 2.050.000 de voturi, respectiv 23,7%. La 26 mai 2019, PSD a strâns doar 2.040.000 de voturi, adică 22,5% din total.

La aceste prezidențiale, candidatul PSD a câștigat în 10 județe, majoritatea din sudul țării. În alte patru județe – Brăila, Dâmbovița, Vaslui și Vâlcea – s-a plasat la doar cinci procente sub Iohannis. În Vrancea, județ condus de baronul Marian Oprișan, Dăncilă a strâns doar 28% din voturi, cu două procente sub cele acordate PSD la europarlamentare.

Rezultatul de la turul I al prezidențialelor îi va permite Vioricăi Dăncilă, probabil, să-și mențină funcția de președinte al PSD, chiar dacă va pierde în turul II. Este posibil să profite de situație și să lichideze numeroasele cuiburi de opozanți din interiorul partidului, sub pretextul că nu au atins țintele stabilite în campanie.

Cioloș se întoarce

USR PLUS a obținut un rezultat la care nici cei mai duri critici nu se așteptau: sub 15%, adică circa 1,35 milioane de voturi. În 26 mai 2019, această alianță trecuse de 22%, respectiv puțin peste două milioane de voturi.

La europarlamentare, USR PLUS se situase pe primul loc în nu mai puțin de șase județe, plus municipiul București. Acum, nu a câștigat în nici un județ. Până și în Diaspora, care a votat masiv, Iohannis l-a bătut pe Dan Barna.

Diaspora a votat masiv pe parcursul
a trei zile , fără cozi și fără
violențe la închiderea urnelor.
Dăncilă a obținut aici aici sub 3%

Înfrângerea a fost primită cu obidă de liderii USR. „Azi, sistemul a fost mai tare“, a scris europarlamentarul Cristian Ghinea, pe Facebook. Ulterior, acesta a explicat că „sistemul“ a însemnat vechea clasă politică și „goarnele din media“.

Imediat după anunțarea rezultatelor, presa a scris că PLUS, respectiv Dacian Cioloș, se pregătesc să preia conducerea alianței cu USR. Cioloș a negat o „discuție subterană“, dar a precizat că „vom avea convorbiri telefonice cu membrii Consiliului Național, în care vom discuta modalitățile în care putem întâri colaborarea dintre cele două forțe politice trăgând concluziile rezultatului la prezidențiale“.

Guvernarea Orban, consolidată

Klaus Iohannis a obținut o victorie previzibilă, chiar dacă ușor sub scorul de 40% cu care îl creditau sondajele. În premieră, candidatul PNL a câștigat în județul Vaslui, unde s-a plasat cu aproape un procent peste Dăncilă.

Actualul președinte al României nu va avea emoții în turul II. Ușor entuziasmat de rezultate, Ludovic Orban a profețit chiar un scor de 62% pentru Iohannis, la 24 noiembrie. Victoria președintelui va consolida, probabil, guvernarea PNL.

De altfel, imediat după anunțarea primelor rezultate, președintele a făcut un apel către USR, PMP și UDMR pentru a-și întări colaborarea.

„Votanţilor USR PLUS, care au susţinut astăzi un candidat foarte bun, le amintesc ce avem în comun - credinţa că statul de drept şi bunul european sunt pilonii dezvoltării României pe termen lung şi îi chem să construim împreună acest viitor pe care ni-l dorim“, a declarat, mărinimos Iohannis, care a cerut ca PSD să fie „oprit definitiv“.

Totuși, numeroși susținători ai USR PLUS au anunțat, pe Facebook, că nu se vor prezenta la vot în turul II sau își vor anula votul.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te