Antonella, candidat trans în sectorul 2: „Vreau să le arăt bogătașilor că sunt c***ă cu creier”

DE Vlad Turcanu | Actualizat: 30.07.2020 - 15:57
Antonella Lerca Duda// Foto: Facebook

O femeie transgender de etnie romă, care îşi declară deschis profesia de lucrătoare sexuală, a decis să candideze la Consiliul Local al sectorului 2. Newsweek România vă prezintă povestea tumultoasei sale vieți.

SHARE

Antonella Lerca Duda are 30 de ani și scrie, pe pagina de Facebook, că a învăţat la Liceul Waldorf din Iași și la Universitatea Petre Andrei din Iași.

Cu toate acestea, s-a căsătorit la 14 ani în tradiția romă, iar la 17 ani a plecat în Italia, unde a ajuns să se prostitueze. Antonella susține, însă, că a avut timp și de școală și chiar a învățat foarte bine, a mers la olimpiade și a luat diplome. 

În prezent este președinte la Sex Work Call (SWC), o asociație care militează pentru drepturile lucrătoarelor sexuale, pe care chiar ea a înființat-o.

Într-un interviu pe care i l-a acordat actriței Lorena Lupu, Antonella Lerca Duda oferă detalii consistente despre viața sa.

Copilăria și adolescența

S-a născut la Iași, într-o familie de romi lingurari, și a avut o copilărie grea, alături de cei șapte frați. „Ai mei erau neam de lingurari. Vindeau prin târguri aramă şi obiecte din aramă”, povestește ea în interviu.

La 14 ani, mama sa l-a pus să se însoare „cu japca”. Mariajul nu s-a consumat, însă. „Logic că eu nu am făcut nimic cu fata în noaptea nunții și a doua zi, când trebuia să arătăm întregii țigănii sângele pe cearșaf, p**a. Eu, în noaptea nunții, probam rochia miresei și mă vedeam mare femeie. După ziua nunții, au început toate <<dezastrele>>”, își reamintește Antonella.

A stat internată o lună la Spitalul de psihiatrie din Socola, iar un medic străin, care studia la Iași, a ajuns la concluzia că nu are „tulburări de comportament” și că este vorba de disforie de gen. Mama Antonellei l-a întrebat: „Domn' doctor, ne dați la mână ceva iscălit cum că e bolnav?”. Răspunsul a fost afirmativ, iar familia sa a răsuflat ușurată.

Italia

La 17 ani a plecat în Italia, împreună cu partenerul său de atunci, Daniel. „Am furat galbeni de la mama. Ăia de nuntă. I-am băgat la amanet, și seara ne-am întâlnit la ghetou. La ora 00:00, aveam autobuz spre Italia, țara în care o să găsim câini cu colaci în coadă. Îți dai seama că eram cea mai fericită, dar și el. Pe el, mă-sa îl însurase cu una, dar aia a pierdut copilul și el nu s-a mai atins de ea din noaptea nunții, stătea de umplutură cu ea. Ne trăiam visul dragostei, să fugi cu persoana iubită în lume”, povestește Antonella Lerca Duda în interviul pentru Lorena Lupu.

Nu aveau bani să treacă granița și s-au băgat la valize. „Și i-am dat bani la șofer. Bani frumoși, vreo trei mii de euro, pe atunci erau bani. Prin 2007. Eram minoră. Nu făcusem 18 ani încă. 17 ani și ceva aveam”, spune ea.

Au ajuns la Veneția și au stat la „un bătrân, o rudă îndepărtată a lui Daniel, care locuia într-o casă abandonată pe lângă Veneția.” S-au implicat amândoi într-o relație intimă cu gazda lor.

Prostituție

Au găsit de muncă la cules de vie. După o vreme Daniel s-a apucat de cocaină și a părăsit-o pentru o braziliancă trans. A fost nevoită să plece din casa bătrânului și a început să se prostitueze ca să supraviețuiască.

A început să trimită bani familiei din România. În 2012 a revenit în țară. Nu definitiv. Venea o dată pe an în România.

În 2018 a decis să se întoarcă definitiv în țară. S-a mutat în București la o prietenă trans. ”Am cunoscut piaţa activiştilor din România şi am văzut că nu doar mie îmi place să fac bine pentru alţii, am întâlnit oameni faini, care rezonau în idei cu mine şi luptau pentru drepturi care nici măcar nu erau ale lor. Adică, erau oameni cu neveste şi copii acasă, dar voiau drepturi pentru comunitatea gay. Şi atunci, am decis să mă alătur luptei, chiar cu riscul de a-mi pierde luxul din Italia”, adaugă Antonella.

S-a decis să candideze pentru Consiliul Local Sector 2 pentru „a crea un precedent”. „Ete, mi-a venit nebunia, că m-am săturat de toate mizeriile din sector, de la ciuciu apă caldă iarna, până la gunoiul de după blocuri, şi până la maşinile de pe trotuar, de nu ai loc cu bicicleta de ele, şi vreau să dau vizibilitate fetelor trans sex-workere, să se vadă că şi noi avem dreptul să intrăm în politică, nu numai scârbele astea bogătaşe pline de bani, de bărbaţi burtoşi plini de slană şi privilegiaţi corupţi. Să le arăt că nu contează moravurile uşoare, cum zic ei, să vadă că sunt c***ă cu creier”, a conchis ea.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te