Ambasadorul SUA: Traficul de persoane e de neiertat; Guvernul nu poate să remedieze singur situația

DE Valentin Mirică | Actualizat: 14.09.2020 - 13:14
Foto: Facebook
Foto: Facebook

Traficul de persoane, indiferent de forma pe care o ia, este intolerabil şi de neiertat, dar Guvernul nu poate să remedieze singur aceste situaţii, fiind nevoie şi de implicarea societăţii civile, a afirmat, luni, ambasadorul SUA la Bucureşti, Adrian Zuckerman.

SHARE

El a făcut aceste precizări la lansarea unei campanii şi a unei platforme online (munca.info) împotriva exploatării prin muncă, în special în contextul pandemiei de SARS-CoV-2.

Diplomatul american a subliniat, într-o intervenţie online, rolul autorităţilor, dar a vorbit şi despre implicarea societăţii civile. Totodată, acesta a remarcat că, "spre deosebire de atrocităţile traficului în scopul exploatării sexuale, traficul de persoane în scopul exploatării prin muncă este adesea trecut cu vederea".

"Traficul de persoane, indiferent de forma pe care o ia, este intolerabil şi de neiertat. Îi aplaud pe aceia dintre dumneavoastră care muncesc pentru a combate acest flagel îngrozitor. Spre deosebire de atrocităţile traficului în scopul exploatării sexuale, traficul de persoane în scopul exploatării prin muncă este adesea trecut cu vederea sau chiar acceptat în mod revoltător drept o practică firească în afaceri. Nu este aşa. Traficul în vederea exploatării prin muncă este trafic de persoane şi trebuie combătut cu aceeaşi tenacitate ca orice altă încălcare flagrantă a drepturilor omului", a spus el.

Ambasadorul SUA la Bucureşti a subliniat că "România se află pe o nouă traiectorie în ceea ce priveşte lupta împotriva traficului de persoane".

"Guvernul condus de prim-ministrul Orban s-a angajat să eradicheze toate formele de trafic de persoane. Cu toate acestea, Guvernul nu poate de unul singur să remedieze aceste situaţii. Societatea civilă, partenerii internaţionali, comunităţile şi Guvernul trebuie să colaboreze pentru a realiza un scop comun", a punctat diplomatul.

Şi ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, Andrew Noble, a vorbit despre munca forţată şi despre situaţii de acest gen din ţara sa.

"Munca forţată face parte, alături de traficul de persoane şi alte fapte penale, din ceea ce Guvernul britanic numeşte sclavie modernă. Combaterea sclaviei moderne este o prioritate absolută pentru Guvernul nostru şi sigur pentru Ambasada britanică la Bucureşti, având în vedere că de-a lungul ultimului deceniu România a devenit prima ţară din UE origine pentru victimele identificate în sistemul britanic. Principalele tipuri de exploatare raportate de victimele cu cetăţenie română sunt în primul rând exploatarea prin muncă forţată", a spus Noble.

Pentru a combate acest fenomen, a subliniat el, este nevoie de "asigurarea transparenţei mediului privat pentru prevenirea exploatării în lanţurile de producţie, îmbunătăţirea sistemului naţional al protecţiei şi creşterea capacităţii autorităţilor de a investiga şi de a judeca".

La rândul său, şeful biroului din România al Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie, Mircea Mocanu, a făcut referire la situaţia unor muncitori din state non-UE, care vin să lucreze în România.

"Ulterior, aşa cum munca.info oferă informaţii legate de ţările de destinaţie şi de modalităţi prin care posibile victime ale traficului pot ajunge într-un loc sigur, acelaşi lucru ne dorim să îl facem şi în România", a afirmat el.

Platforma www.munca.info este prezentată ca "un punct unic de informare despre prevenirea traficului de persoane pentru exploatarea prin muncă, care conţine informaţii despre drepturile lucrătorilor, măsuri de siguranţă, dar şi resurse utile". Pe respectivul site pot fi accesate drepturile lucrătorului, măsuri de siguranţă, dar şi un număr de telefon pentru asistenţă, în cazuri de exploatare.

Potrivit munca.info, 16 milioane de persoane sunt obligate la muncă forţată, la nivel global. 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te