Ambasadorul SUA la București, mesaj de 4 Iulie: America nu are prieten mai bun decât România

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 04.07.2020 - 11:39
Ambasadorul Adrian Zuckerman, președintele Iohannis și premierul Ludovic Orba. Foto: US Embassy Facebook

„Poporul român nu are prieten mai bun decât Statele Unite. Iar Statele Unite nu au prieten mai bun decât România”, a declarat ambasadorul american la București, Adrian Zuckerman, în discursul său de Ziua Independenței.

SHARE

„Pe 4 iulie 1776, al Doilea Congres Continental a aprobat Declaraţia de Independenţă, un document de o mare importanţă morală, care a schimbat cursul istoriei. În calitate de lider democratic al lumii, ne cerem nouă şi celorlalţi să respectăm aceleaşi principii şi valori care ne-au întemeiat Naţiunea. Aceste cuvinte din Declaraţia de Independenţă ne-au ghidat ţara şi au oferit speranţă pentru milioane de persoane din întreaga lume: „Noi considerăm aceste adevăruri evidente, şi anume că toţi oamenii sunt creaţi egali, că sunt înzestraţi de Creatorul lor cu anumite drepturi inalienabile, că printre acestea se numără viaţa, libertatea şi căutarea fericirii”.

Părinţii noştri fondatori au avut curajul de a acţiona punându-şi vieţile în mare pericol pentru a promova cauza libertăţii. Astăzi este mai important decât oricând să reflectăm asupra acestor principii. Pe 4 iulie 1986, preşedintele Ronald Reagan ne-a reamintit că: „lucrurile care ne unesc – trecutul Americii, de care suntem atât de mândri, speranţele şi aspiraţiile noastre privind viitorul lumii şi această ţară mult-iubită – cântăresc mult mai mult decât puţinul care ne separă”, a arătat ambasadorul Zuckerman, cu ocazia Zilei Independenței.

„În cele şase luni de la sosirea mea am făcut multe lucruri împreună. Ne-am îmbunătăţit capacităţile militare şi am sporit securitatea energetică. Ne-am unit forţele pentru a combate COVID-19. Am furnizat României materialele medicale extrem de necesare şi am întâmpinat în Statele Unite medici militari profesionişti din România.

Suntem dedicaţi susţinerii redresării economice a României şi asigurării securităţii sale economice. Ne-am unit forţele pentru a combate corupţia şi a duce la bun sfârşit eforturile începute de patrioţii români care au răsturnat comunismul în urmă cu 30 de ani. Statele Unite se angajează să folosească toate resursele proprii de aplicare a legii pentru a sprijini statul de drept şi a pune capăt flagelului corupţiei şi traficului de persoane.

Trebuie, de asemenea, să rămânem vigilenţi când adversarii noştri încearcă să profite de situaţia actuală pentru a ne submina libertăţile, în timp ce maschează propriul comportament nociv şi malign. Eforturile de a denatura pieţele libere, societăţile democratice şi de a comercializa tehnologie care nu este demnă de încredere nu trebuie tolerate. Influenţa malignă menită să destabilizeze România şi să o împiedice să îşi atingă adevăratul potenţial economic trebuie respinsă”, a mai spus Adrian Zuckerman.

Totodată, ambasadorul american a reiterat că „poporul român nu are prieten mai bun decât Statele Unite. Iar Statele Unite nu au prieten mai bun decât România. În urmă cu câteva săptămâni m-am întâlnit cu preşedintele Iohannis. Am menţionat cât de importantă este Ziua Independenţei pentru noi şi i-am spus că voi sărbători naşterea ţării noastre chiar dacă va trebui să fac acest lucru singur. Preşedintele s-a gândit preţ de câteva clipe şi a spus: „nu veţi fi niciodată singur; eu voi fi întotdeauna alături de dumneavoastră!”

Vă mulţumesc, domnule preşedinte! Sunteţi un român, un partener şi un aliat extraordinar! La mulţi ani de Ziua Independenţei, America! Dumnezeu să binecuvânteze America! Dumnezeu să binecuvânteze România! Şi Dumnezeu să vă binecuvânteze pe toţi!”.

Citește și: Trump, la Muntele Rushmore: „Revoluția stângii are ca scop înlăturarea revoluţiei americane”

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te