Cine a votat împotriva înscrierii Alianței USR-PLUS în cursa pentru alegerile europarlamentare

DE Alexandru Pop | Actualizat: 07.03.2019 - 17:33
Cioloș și Barna trebuie să caute o nouă soluție pentru alianță. Foto Inquam Photos/Octav Ganea

Biroul Electoral Central (BEC) a decis miercuri respingerea cererii de înscriere în competiția electorală a Alianței 2020 USR PLUS pentru alegerile europarlamentare.

SHARE

UPDATE: Potrivit unor surse din BEC, 11 din cei 16 membri s-au opus cererii de înscriere a alianței USR-PLUS în cursa pentru alegerile europarlamentare.

Printre aceștia se află și judecătoarea Geanina Arghir, de la ICCJ, care în 2018 a făcut parte din completul de trei magistrați care l-a condamnat pe Dragnea și care s-a pronunțat în favoarea pedepsirii liderului PSD. 

Printre cei care au fost pentru acceptarea Alianței 2020 s-au aflat reprezentanții PNL, al PLUS și al Pro România și un şi un vicepreşedinte AEP.

Din Biroul Electoral Central fac parte și 5 judecători de la Înalta Curte, care, potrivit acestor surse, au considerat că alianța este ilegal constituită. 

Componența BEC pentru alegerile europarlamentare din 2019: 

- Președintele Autorității Electorale Permanente (AEP) - Constantin-Florin Mitulețu-Buică
- vicepreședinții AEP- Zsombor Vajda și Marian Muhuleț.
- Carmen Georgeta Negrilă (judecător la Secția I Civilă a Înaltei Curți), președintele BEC,
- Mirela Vișan (judecător la Secția I Civilă a Înaltei Curți), locțiitor președinte,
- Geanina Cristina Arghir (judecător la Secția Penală a Înaltei Curți),
- Sorinela Alina Macavei (judecător la Secția I Civilă a Înaltei Curți),
- Anca Mădălina Alexandrescu (judecător la Secția Penală a Înaltei Curți)
- reprezentanți ai partidelor care au reprezentanți în Parlamentul European: Cristian Ene (PNL), Daniela Călin (ALDE), Răzvan Alexandru Pavelescu (PSD), Viorica Soica (PRODEMO), Dora-Emese Szilagyi (UDMR), Valentin Olivian Trofin (Pro România), Tiberiu Ionuț Petrescu (PLUS) și Mihai Traian Mustăciosu (PPU).

Citește și Cioloș: Biroul Electoral este manevrat politic de către PSD-ALDE

_______________________________

BEC a invocat, pentru decizia sa, faptul că Dan Barna și Dacian Cioloș nu ar figura ca președinți ai USR, respectiv PLUS în Registrul partidelor politice, se arată într-un comunicat de presă al PLUS.

Dan Barna a fost ales președinte al USR în octombrie 2017, în vreme ce Dacian Cioloș a fost ales președinte PLUS în februarie 2019.

„Ambele partide au solicitat înregistrarea președinților la Tribunalul București, dar până acum nu au primit o decizie definitivă. Pentru acest motiv, BEC a respins cererea de înregistrare a Alianței. Este o decizie politică luată la presiunile regimului corupt instaurat de Liviu Dragnea în România.

Citește și Dacian Cioloș devine președinte PLUS: „Să devenim prima forță politică a țării”

N-au contat documentele juridice pe care le-am depus. N-au contat deciziile legale ale celor două partide și voința celor 14.000 de membri. Nu contează nici cele 200.000 de semnături pe care le-am strâns. Ne-au respins cererea pentru că lui Liviu Dragnea îi este teamă de Alianța 2020 USR PLUS, de «Fără Penali», de «Oameni Noi», de tot ceea ce înseamnă această Alianță și de toate speranțele care sunt legate de ea”, se precizează în document.

Conducerea Alianței 2020 consideră că decizia Biroului Electoral Central de astăzi înseamnă un singur lucru: vor, cu orice preț și prin orice mijloace, să-i împiedice să participe la alegeri.

„Mai întâi, au încercat, luni în șir, să împiedice înregistrarea Mișcării România Împreună (RO+). De data asta, blochează Alianța 2020 USR PLUS din motive absurde, total nedemocratice. Ni se încalcă dreptul de a fi votați, dar și dreptul românilor de a vota. Este pentru prima oară, după 1990, când este respinsă o listă care în sondaje se bucură de susținerea a aproximativ 20% dintre români.

Este un act profund nedemocratic prin care se încearcă să fim scoși din procesul electoral. Ceea ce s-a întâmplat la BEC este o politizare nepermisă a unui organism care ar trebui să mențină echilibrul democratic.

Indiferent de câte obstacole ne vor pune, noi nu ne vom opri. Decizia BEC nu este definitivă. Vom contesta la Înalta Curte și avem încredere că judecatării vor îndrepta abuzul comis de BEC.

Citește și Sondaj: PSD, la egalitate cu PNL. Alianța PLUS - USR, a treia forță politică

Vom merge mai departe și dacă decizia ÎCCJ va fi defavorabilă, chiar dacă USR și PLUS vor fi nevoite să candideze separat în alegeri. Vom strânge din nou semnăturile, ne vom sprijini unii pe ceilalți. Vom merge alături în campanie și vom folosi toate resursele pe care le avem la dispoziție pentru a opri regimul Dragnea-PSD. Vrem o Românie fără penali și fără hoție și suntem dispuși să ne batem până la capăt pentru asta”, se arată în comunicatul de presă.

Biroul Electoral Central este format din 5 judecători ai ÎCCJ, președintele și vicepreședintele Autorității Electorale Permanente (numiți politic de către Parlament) și câte un reprezentant al fiecărui partid care are un membru în Parlamentul European.

Prin urmare, majoritatea în Biroul Electoral Central este constituită din reprezentanți ai partidelor politice.

Decizia luată miercuri poate fi contestată la Înalta Curte de Casație și Justiție, care trebuie să dea un verdict în maximum 48 de ore.

Citește și Dragnea și ai lui vor fura alegerile de frică

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te