Adio, Renate Weber! Parlamentul a votat revocarea din funcţie a Avocatului Poporului

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 16.06.2021 - 15:52
Adio, Renate Weber! Parlamentul a votat revocarea din funcţie a Avocatului Poporului. / Foto: adevarul.ro

Renate Weber a rămas fără loc de muncă. Parlamentarii au votat revocarea din funcție a Avocatului Poporului, după ce au respins raportul de activitate al instituției.

SHARE

Renate Weber a fost revocată cu 247 de voturi ”pentru”, 32 ”contra” și zero abțineri. Un parlamentar nu a votat.

PSD a anunțat deja că va contesta demersul puterii

PSD a anunțat că va contesta la Curtea Constituțională votul de respingere a rapoartelor de activitate pe ultimii trei ani ale Avocatului Poporului, care a avut loc marți, în Parlament. Chiar Renate Weber a insistat că respingerea rapoartelor nu este prevăzută de Constituție.

Citește și: Renate Weber, 2.500 euro salariu ca Avocat al Poporului și 3.000 euro/lună pensie de europarlamentar

Avocatul Poporului susţine că respingerea de către Parlament a rapoartelor de activitate pentru anii 2018 - 2020 încalcă dispoziţiile constituţionale şi legale.

Avocatul Poporului invocă prevederile Constituţiei şi Legii de organizare a instituţiei, menţionând că, potrivit acestora, Avocatul Poporului este o autoritate publică autonomă şi independentă faţă de orice altă autoritate publică, în condiţiile legii. De asemenea, precizează sursa citată, Avocatul Poporului nu poate fi supus niciunui mandat imperativ sau reprezentativ şi nu poate fi obligat de nimeni să se supună instrucţiunilor sau dispoziţiilor sale, iar în exercitarea atribuţiilor sale, Avocatul Poporului nu se substituie autorităţilor publice.

Citește și: Cine ar urma să o înlocuiască pe Renate Weber: doi profesori de drept, susținuți de PNL și UDMR

"Toate acestea sunt rezultatul poziţiei constituţionale aparte a instituţiei şi explică de ce, în fapt, Avocatul Poporului răspunde numai în faţa Parlamentului, răspundere ce se materializează prin obligaţia prezentării de rapoarte anuale sau speciale. Prin acestea, Avocatul Poporului are ocazia să evidenţieze lipsurile şi disfuncţiile grave din administraţie şi să facă recomandări privind modificarea legislaţiei, sau să propună măsuri de altă natură pentru ocrotirea drepturilor şi libertăţilor persoanelor", se arată într-un comunicat al Avocatului Poporului.

Conform sursei menţionate, pe 25 mai Avocatul Poporului a participat la şedinţa comună a Comisiilor juridice din cele două Camere ale Parlamentului, în cadrul căreia au fost dezbătute şi respinse rapoartele de activitate pentru anii 2018, 2019 şi 2020 "în pofida faptului că nici Constituţia şi nici Legea nr. 35/1997 nu prevăd o astfel de procedură".

Avocatul Poporului menţionează că singura prevedere expresă este cea referitoare la prezentarea raportului în şedinţa comună a celor două Camere ale Parlamentului, dar că "potrivit procedurilor parlamentare, dezbaterea nu înseamnă votarea raportului, dezbaterea şi votarea fiind etape distincte ale procedurii parlamentare".

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te