37 de milioane de lei, tăiați din programul Timișoara - Capitală Culturală 2023

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 25.11.2021 - 12:02

Guvernul va tăia, la rectificarea bugetară care are loc în aceste zile, 37 de milioane de lei care ar fi trebuit să fie alocați programului Timișoara - Capitala Culturală 2023.

SHARE

Ministerul Culturi nu va mai aloca 37 de milioane de lei pentru programul Timișoara - Capitala Culturală Europeană, în urma rectificării bugetare ce urmează a fi făcută de noul guvern Ciucă. 

„Se autorizează Ministerul Culturii să diminueze creditele de angajament și creditele bugetare aferente Programului Timișoara – capitală Europeană a Culturii în anul 2021 cu suma de 37.496 mii lei”, se arată în proiectul de rectificare bugetară.

Banii vor fi utilizați pentru acoperirea cheltuielilor de personal de către instituțiile subordonate Ministerului Culturii, potrivit fostului secretar de stat Iulia Popovici.

Citește și: Nuțu Cămătaru: Puteam prelua Steaua, dar nu am vrut. Pe Becali „l-am ținut cu bani și cu șmecherie”

Proiectul, blocat de scandaluri

Decizia de reducere a veniturilor pentru Timișoară - Capitala Culturală Europeană vine după ce, în februarie, fostul ministru al Culturii Bogdan Gheorghiu, primarul Timișoarei, Dominic Fritz, și Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș, au anunțat în februarie că va fi alocată, de la bugetul central, 60 de milioane de lei (12.300.000 de euro) pentru proiecte în catre acestui program.

Inițial, Timișoara trebuia să fie capitală culturală europeană în 2021, dar pandemia de coronavirus a determinat amânarea evenimentelor pentru 2023.

În vara acestui an, proiectul a fost blocat de disputele dintre asociația care l-a coordonat și principalul finanțator, adică Primăria Timișoara.

Citește și: Laura Vicol, avocata fraților Cămătaru și candidată PSD, 300.000 de euro la saltea

În ultima adunare generală a acționarilor de la TM2023, Dominic Fritz a anunțat că municipalitatea nu mai dă niciun ban asociației, câtă vreme directorul executiv al acesteia, Simona Neumann, nu pleacă, a scris RFI în iulie.

Pe 23 iunie, era programată ședința de monitorizare din partea Comisiei Europene, care a fost însă amânată, după ce principalii finanțatori au trimis oficial către comisarii europeni o scrisoare în care au anunțat că nu mai au încredere în în asociația condusă de Simona Neumann.

Aceasta ar fi fost de acord să plece din funcție, în condiții amiabile, dar a reclamat ulterior atacuri venite din partea primarului Dominic Fritz și a echipei acestuia.

Asociația TM2023 era blocată statutar din vara trecută, de când consiliul director nu mai avea decât patru membri din nouă. La acea vreme, fostul primar Nicolae Robu voia desființarea structurii. El a forțat votarea, în adunarea generală, a unui nou statut, anulat ulterior în instanță. Consiliul director a fost completat în urmă cu aproximativ trei săptămâni, după ce Ministerul Culturii și-a numit un reprezentant. A fost convocată o adunare generală a acționarilor, prima după aproape un an. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te