Victoria USRPLUS, cea mai sigură cale spre eșecul necesar al lui Barna

DE Cătălin Prisacariu | 28.09.2020 - 10:07

Cea mai importantă știre de după localele de toamnă din 2020 este că USRPLUS este aici să rămână. Cel mai probabil, partidul rezultat din fuziunea USR cu PLUS își va crește și cota parlamentară după 6 decembrie. Singura verigă slabă a acestei construcții este Dan Barna.

SHARE

Bucureștiul a scăpat ca prin urechile acului de cea mai mârșăvie pusă la cale de către Dan Barna: sabotarea candidaturii lui Nicușor Dan la Primăria Generală. Într-un text de acum două luni, spuneam că actualul co-șef al USRPLUS "a avut nenumărate ocazii politice și publice să arate că poate evolua spre un personaj fie și agreabil și măcar adaptat la context, dacă nu carismatic și inteligent.

După cum arată istoria recentă, însă, Barna a reușit să o dea de gard mai de fiecare dată. Iar cel mai dureros exemplu a fost cel al prezidențialelor, când aritmetica a fost foarte crudă cu el: în nici jumătate de an, a irosit un milion din voturile câștigate de USR - PLUS la europarlamentare.

De atunci încoace, într-un fel sau altul, Dan Barna s-a lipit de tot soiul de controverse mai mici sau mai mari care l-au izolat inclusiv în propriul partid, pe care acum pare că-l conduce în picaj. Din nefericire, șeful USR e suficient de înalt ca impactul cu solul să fie foarte dur."

Ce s-a întâmplat între timp, însă? Nicușor Dan, exilat de Barna din chiar partidul pe care l-a creat, dar și mulți alții din țară au avut rezultate extraordinare la primării de orașe mai mari și mai mici. Asta i-a dat ocazia lui Barna să iasă duminică seara, pe 27 septembrie, și să hăulească fără pauză de respirație cum o să izgonească el pesedismul din patria noastră.

Dan Barna, însă, nu are nici un merit pentru fantastica victorie a USRPLUS de la locale. Ba chiar aș spune că această victorie a fost obținută în ciuda lui Dan Barna.

Vestea bună aici, însă, este că electorii acestui partid, așa cum au arătat și la europarlamentare, își doresc cu adevărat un partid nou, înființat ieri - alaltăieri, care să le ofere discursuri oengist - pozitive, cu margini roz și bleu, care să-și propună ca lupul să stea lângă miel pe pajiște (fără să-l mănânce) și, în general, să fie pace în lume. Ceea ce nu e rău, acest val va fi cu siguranță consolidat la alegerile parlamentare. Este o discuție separată cât din ce promite acum va putea să livreze USRPLUS și, mai ales, vor putea să livreze nou aleșii primari ai partidului. Că, însă, acest partid are deja un bazin solid în marile orașe este un fapt.

Și tot un fapt este că timpul lui Stelian Barna s-a încheiat. Cineva ar trebui să-i comunice că se poate pensiona și să-i lase la conducere pe cei care chiar au câștigat niște bătălii electorale, nu doar au încercat să le piardă.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te