Vești bune de pe frontul de Est

DE Ramona Ursu | Actualizat: 01.03.2019 - 06:58

După doi ani de guvernare, premierul de facto, președintele Camerei Deputaților și al PSD și liderul absolut al României, Liviu Dragnea, a pierdut un lucru esențial.

Investește în acțiuni cu 0% comision!

Capitalul tău este expus riscurilor.
SHARE

Asta deși, la prima vedere, ni s-ar putea părea că a câștigat, dacă ne uităm doar la masacrul din justiție. Masacru care nu i-a adus, însă, libertatea visată. Dragnea a picat exact la materiile care l-au adus la putere. Și, odată cu el, în hăul politic în care s-a aruncat, trage și partidul.

În 2017, imediat după ce PSD a câștigat alegerile cu zdrobitorul scor de 45%, Dragnea s-a autoproclamat „singurul care știe, din scoarță în scoarță, programul de guvernare“. Era momentul în care liderul social-democrat era pe val și își asuma, în fața electoratului, sute de promisiuni care ar fi trebuit să le aducă românilor doar lapte și miere.

Politic, o atitudine normală pentru un dictator, așa cum urma să-l vedem în anii care au urmat: iei un partid prăbușit, așa cum era PSD după guvernarea Ponta, obții, după un an, un procent uluitor la vot, la care nici măcar pesediștii nu visau, îți asumi toate meritele, dar și toată puterea și transmiți clar și partidului, și poporului că tu ești singurul care știe cum trebuie să meargă lucrurile în țară.

Era și momentul în care o astfel de asumare îi venea mănușă lui Dragnea: conturile țării erau pline, România se mai liniștise după un an de guvernare tehnocrată, dublată de un președinte care primise încrederea a peste șase milioane de cetățeni. În privința justiției, publicul se simțea răzbunat, începuse să se facă dreptate, după prea mulți ani în care parchetele și instanțele abia mișcau.

Personaje precum Dan Voiculescu, Adrian Severin, Adrian Năstase erau deja după gratii, iar DNA defila cu alte zeci de dosare cu baroni. Pe fondul acesta oarecum de normalitate care se așezase peste țară, Liviu Dragnea avea confortul de a promite orice poporului, de a juca pe degete premieri, miniștri, parteneri de guvernare, dar și rivali politici sau din zona societății civile. Era stăpânul absolut.

De ce, pe valul acesta, a pierdut la fel de zdrobitor cum a câștigat puterea în urmă cu doi ani? Dacă ne uităm la un sondaj IMAS pe luna ianuarie, PSD a pierdut 20 de procente, ajungând la 24,5%. Parte din procente s-au dus la Pro România, circa 9%, altele au migrat, cel mai probabil, către ALDE, care a crescut de la 6%, cât a obținut la alegerile din 2016, la 12%. Sigur că, pentru tabăra de dreapta, nu e foarte încurajator că mai toți votanții care au părăsit PSD au sărit în barca lui Ponta sau în cea a lui Tăriceanu.

Însă strict vizându-l pe Liviu Dragnea, cel mai periculos personaj politic al momentului și cel care are nu doar puterea, dar și motivația de a da foc țării doar pentru a se salva de pușcărie, prăbușirea PSD în sondaje e cea mai bună veste de pe frontul de Est. Și asta pentru că, acum, prăbușirea PSD echivalează cu cea a lui Dragnea, „singurul care știe...“.

Iar asta e prima bătălie pe care o avem de câștigat.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te