Vasilica, președinte la UE!

DE Mircea Marian | Actualizat: 18.01.2019 - 10:15

Uneori, îi înțeleg pe britanicii care au votat pentru plecarea țării lor din UE.

SHARE

Încerc să-mi închipui ce gândește un cetățean dintr-un stat european civilizat când vede cine a preluat președinția rotativă: o țară condusă de un dublu condamnat, cu un premier de paie, care face istorie doar prin gafele sale. Ce capacitate are un personaj ca Viorica Vasilica Dăncilă să gestioneze dosare complicate precum Brexit sau migrația?

Adevărul este că România nu este pregătită din niciun punct de vedere să preia președinția rotativă a Consiliului UE. Nici politic, nici tehnic. Politic, în cele șase luni în care vom deține această președinție, PSD nu va opri nicio clipă asaltul asupra Justiției. Dacă Dragnea va depăși opoziția din interiorul coaliției PSD-ALDE, guvernul său va emite ordonanța de grațiere și amnistie. Tehnic, ministerele de la București sunt pline de pile și de politruci care nu stăpânesc limba engleză, n-au nicio legătură cu dosarele europene și nu au capacitate de negociere. Probabil că se găsesc și oameni competenți, dar, cu cât urci mai sus în ierarhie, cu atât ești mai legat de Partid. Acum circa doi ani, vicepremierul Costin Borc descria astfel situația din Ministerul Economiei: „O treime ar vrea să facă lucruri, o treime sunt neutri, nu-i interesează deloc, şi ăia care pun tălpi“. Nu cred că, sub PSD, situația s-a schimbat în bine.

În fapt, regimul Dragnea nu dă doi bani pe Uniunea Europeană. Nu cred că ar vrea să ne scoată din UE, dar nici nu-i pasă. Băltim. Nu ne dă nimeni afară, așa că rămânem și noi pe aici. Dragnea  nu are niciun interes în fondurile europene: Guvernul nu are capacitatea să le absoarbă, iar clienții PSD nu le pot sifona în liniște pentru că riscă să vină OLAF peste ei. Doar 15% din banii pentru infrastructura mare erau cheltuiți până la 31 decembrie 2018. Autostrada Sibiu-Pitești este complet blocată. Peste 5,8 miliarde de euro din fondurile de dezvoltare regională erau nefolosite la sfârșitul lui 2018. Guvernul folosește bani de la buget pentru PNDL, un instrument de control asupra baronilor locali. De intrarea în spațiul Schengen nu mai discută nimeni, este un obiectiv abandonat, dincolo de declarațiile propagandistice de la televizor. Adoptarea euro pare a fi un proiect care are un singur scop: ca doamna Dăncilă să prezideze niște ședințe la care vine și guvernatorul BNR Mugur Isărescu.

Trăgând linie, preluarea de către România a președinției rotative nu numai că nu va fi o oportunitate, ci va fi un bun prilej să ne facem de râs.
2019 a debutat cu o avalanșă de articole despre penalii care conduc țara. E doar începutul. Capacitatea doamnei Dăncilă de a gafa este incomensurabilă, cerul este limita. Dincolo de ironie, este o rușine pentru UE să lase asemenea personaje să o reprezinte.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te