Ușor cu victoria USR-PLUS pe scări!

DE Silviu Sergiu | Actualizat: 14.06.2019 - 08:35

Pe liderii Alianței 2020  USR-PLUS, procentul mare obținut la alegerile europarlamentare i-a luat prin surprindere. A fost o victorie care i-a  prins nepregătiți. 

SHARE

Nu se așteptau să ia atât de mult și au căzut într-un soi de exuberanță, care s-a transformat în vulnerabilitate și a fost speculată de adversarii politici.

Nu spun acest lucru cu rea-voință. Nu vreau să arunc în derizoriu o reușită politică demnă de toată admirația. Mă bucur sincer că niște oameni noi în politică au reușit acest lucru, desigur, cu ajutorul unui electorat înțelept, care a identificat precis mizele și a votat în consecință.

Numai că oameni noi în politică, pe lângă buna credință și profesionalismul lor, înseamnă oameni lipsiți de
experiență, vulnerabili în fața capcanelor întinse de vechii politicieni. Alarmați că locul lor va fi luat în curând de noul val, aceștia din urmă sunt dispuși să apere status quo-ul cu toate resursele de care dispun.

Abia după europarlamentare, primul său test electoral, în care a luat un scor peste așteptări, Alianța 2020 USR-PLUS a devenit o țintă. Abia acum este luată în serios de inamicii săi.

Politicienii de rit vechi, unii scoliți la vechea școală a Securității ceaușiste, au făcut ce știu ei mai bine. În primă fază s-au prefăcut învinși. Dan Voiculescu a clamat schimbarea paradigmei din politica românească și nevoia de adaptare a celor care vor să evite extincția.

O astfel de atitudine i-a alimentat unui pollitician de tip nou, cum este tânărul președinte al USR, Dan Barna, dispoziția mesianică. Vanitatea, păcatul favorit al diavolului, l-a făcut să cadă în capcana cu miere întinsă de Voiculescu. A crezut că a câștigat războiul, nu doar o primă bătălie, iar învinșii îl primesc cu onoruri în cetatea pe care tocmai a cucerit-o.

Dan Voiculescu a încercat să-l maculeze pe Dan Barna, I-a cuprins într-o îmbrățișare largă, a pretins că din dragoste, dar a urmărit, de fapt, să-l sufoce.

La fel a procedat și Victor Ponta. L-a scos la o cafea pe același Dan Barna, în văzul lumii, pentru a-l face de râs. Și Ponta s-a prefăcut că e de aceeași parte a baricadei cu Barna, doar pentru a-l compromite. Sub pretextul că vrea să se alăture grupului ALDE în Parlamentul European.

Sunt de acord că astfel de întâlniri sunt normale în politică. Însă contează, foarte mult momentul și contextul în care au loc. Dacă Dan Barna s-ar fi dus la Antena 3 la două săptămâni după alegeri nu ar fi fost nicio problemă. S-a dus însă la câteva zile după scrutin.

Dacă Ponta s-ar fi întâlnit cu Barna într-un cadru oficial, nu informal cum este o cafenea, de asemenea nu ar fi fost nicio problemă. Nu s-a întâmplat asta, iar semnalul transmis electoratului, care vrea o schimbare reală în politică, a fost îngrijorător.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te