Un stat în care nu mai am absolut deloc încredere

DE Ramona Ursu | Actualizat: 21.08.2018 - 09:58

Săptămâna trecută, primisem o informație că la Spitalul Floreasca ar fi ajuns mai mulți pacienți care ar fi avut hemoragii interne, după ce oamenii participaseră la protestul din 10 august.

SHARE

Informația era destul de alarmistă, era vorba despre niște zeci de oameni, într-o zi, în situația asta. Mi s-a părut ciudat. Cum să fie așa ceva, mai ales cu un asemenea diagnostic, și să nu știm, oficial, nimic?

Așa că l-am sunat pe domnul doctor Bogdan Oprița, purtătorul de cuvânt al spitalului, căruia chiar asta i-am spus. Că-l sun pentru că am primit o astfel de sesizare, la redacție, și că aș vrea să-mi spună dacă se confirmă sau nu. Era în ziua de Sfânta Maria. Din prima, domnul doctor a părut iritat că-l întreb așa ceva. “Ați fost sesizați, nu? Hemoragii interne?” Zic, da.

Apoi, tot pe un ton prin care parcă mă certa puțin domnul doctor, mi-a zis că nu e real, că în ziua respectivă au avut zece pacienți și niciunul nu a necesitat internare. Cu o zi în urmă, la fel. Mi-a dat și un exemplu: că, tot în ziua aceea, un domn a venit la spital ca să se “verifice” doar pentru că era în trecere pe lângă spital, nu pentru că ar fi avut ceva. Dar se oprise pentru că ajunsese prin zonă și auzise în presă că gazele cu care s-a dat în Piața Victoriei (omul participase la protest) i-ar fi putut pune viața în pericol.

Și domnul doctor Oprița îmi spunea că toți acești pacienți aglomerează spitalul din cauza presei, care e alarmistă, și că nu e normal așa ceva. I-am zis că poate dumnealui nu i se pare normal, dar trebuie să îi înțelegem și pe oameni, deoarece sunt speriați și, poate chiar dacă nu se simt atât de rău încât să necesite spitalizare, e firesc să meargă la medic și să se consulte. Asta cu atât mai mult cu cât, în ziua aceea, încă nu se știa ce gaze au fost folosite în Piața Victoriei.

Domnul doctor nu a fost de acord cu mine, că e firesc ce se întâmpla, continuând să-mi spună de spital aglomerat etc. În fine. Noi am scris, atunci, pe site-ul Newsweek România, un text în care am relatat ce a zis domnul doctor Oprița, câte cazuri au fost, că nu au necesitat internare, că se aglomerază medicii etc, dar și că, totuși, oamenii să se adreseze medicilor, dacă se simt rău, să-și ia certificate de la IML (dacă e cazul), să meargă să depună plângeri la Parchet, dacă doresc etc.

Citește și: Protestatarii au asaltat Spitalul Floreasca, după ce au fost „gazați” în Piața Victoriei

În seara aceea, Departamentul pentru Situații de Urgențe a dat un comunicat prin care ne spunea cam ce mi-a zis și domnul doctor Oprița, sfătuindu-ne mai mult să stăm acasă și să ne tratăm cu apă, că nu există medicamente speciale dacă am fost expuși la gaze de tipul celor cu care s-a dat în Piața Victoriei.

Ieri, domnul Ilie Gâzea a murit. Eu nu sunt medic și nu pot spune că a murit din cauza acelor gaze. Să se pronunțe medicii legiști. Din ceea ce am citit, ca om care nu e medic, pot doar să merg pe logica simplă și să cred că există o legătură între acele gaze și afecțiunile pe care înțeleg că domnul Gâzea le avea. În sensul că i le-ar fi putut agrava. Dar, repet, doar niște legiști ne-ar putea lămuri (cred și sper).

Ce vreau să zic cu ceea ce am scris mai sus e că, de acum înainte, îmi voi folosi mult mai mult asigurarea medicală. Pe care și așa am folosit-o extrem de rar, fiind ani în care, din fericire, nu am avut nevoie deloc de ea. Dar o voi folosi, așa, pentru liniștea mea de om care trăiește într-un stat în care nu mai are absolut deloc încredere.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te