Un guvern de dreapta ar sparge mafia pesedizată care conduce sindicatele bugetarilor

DE Mircea Marian | Actualizat: 26.03.2021 - 13:02

Protestul de la metrou arată mai clar ca niciodată legăturile otrăvite dintre PSD, eternii lideri sindicali care manipulează bugetarii și afacerile prospere pe spinarea statului. Guvernul Cîțu ar trebui să intre peste această grupare așa cum a făcut Margaret Thatcher, în 1979.

SHARE

Miron Mitrea, Ion Rădoi, milițianul Dumitru Coarnă, “dascălul“ Cătălin Croitoru sau Dumitru Chiriță (un lider sindical semianalfabet, pus de PSD în fruntea Autorității Naționale de Reglementare în Energie): o mică parte a liderilor sindicali ale căror servicii au fost răsplătite de PSD cu posturi de parlamentar sau cu alte funcții bănoase în statul român.  

De fapt, rețeaua legăturilor dintre eternii lideri sindicali și PSD este mult mai complexă, mai puțin vizibilă. De exemplu, liderii din eșalonul doi ai sindicatului de la metrou au ajuns consilieri PSD, fie în consiliul general al Capitalei, fie la sectoare. 

Ne putem uita și peste dosarele liderilor sindicali care au ajuns la pușcărie, de la Marius Petcu la Liviu Luca, pentru a înțelege amploarea jafului patronat de aceștia. 

Rețeta puterii liderilor sindicali: pe de o parte, asigură salariile uriașe ale bugetarilor din subordine - guvernul PSD le plătea, fiindcă nu plătea din buzunarul liderilor partidului - iar pe de altă parte partidul îi ajută să intre în multiplele rețele de sifonare a resurselor publice. Cât e PSD-ul la putere, rețeta merge perfect.

Când la Palatul Victoria vin guverne care vor să blocheze conducta cu bani, începe scandalul. Lideri sindicali care câștigă mai mult decât premierul României - de exemplu, Dumitru Costin, care, la un venit de 182.000 de lei, în 2019, îl zdrobește pe Florin Cîțu, cu doar 147.000 de lei - fug repede la Antena 3 să plângă de mila salariaților pe care, de fapt, îi manipulează. Subofițerii de miliție - da, cei care au drept lider sindical un individ care a răpit și torturat niște tineri care i-au cerut să respecte regulile și să poarte mască - ies în stradă, se bat cu jandarmii și aruncă cu grenade fumigene. 

Guvernul trebuie să spargă această grupare infracțională. Protestul de azi de la metrou este echivalentul ultimei mineriade, cea declanșată de Miron Cozma în 1999. Cîțu nu trebuie să inventeze roata, ci pur și simplu să vadă ce a făcut Margaret Thatcher în 1979, să traducă legislația impusă de conservatorii britanici, să o adapteze la instituțiile din România și să o aplice - da, aici ar fi marea problemă - fără milă și fără ezitări. Ce a făcut Thatcher, printre altele? A introdus, prin lege, obligativitatea ca liderii sindicali să fie aleși prin vot secret. Așa a reușit să scape de gerontocrația obraznică din fruntea sindicatelor britanice, care bloca orice reformă. 

Guvernul Cîțu trebuie să atace structurile controlate de alde Rădoi sau Costin pe toate fronturile: să îi forțeze să-și declare averile - așa cum prevede legea - să îi oblige să-și declare corect membrii de sindicat, iar organele de conducere să fie alese onest, prin vot secret. 

Așa-zisul protest spontan de la metrou este ocazia perfectă pentru a începe curățenia în sindicatele pesedizate, care storc resursele statului. Dacă guvernul Cîțu va avea ezitări, se vor obrăznici, vor mai declanșa astfel de acțiuni și milioane de oameni vor fi prizonierii lui alde Rădoi. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te