Sindromul Cîțu

DE Răzvan Chiruță | Actualizat: 18.11.2021 - 23:34

Toate datele arată că nimeni nu îl mai suportă pe Florin Cîțu în afară de prietenul său pesedist Dan Vîlceanu. Echipa câștigătoare din PNL nu prea îl mai vrea, Klaus Iohannis nu-i mai răspunde la telefon, PSD nu-l poate accepta premier, cu USR e la cuțite. Totuși, Cîțu rezistă.

SHARE

UPDATE: Până la urmă, Florin Cîțu a pierdut pe frontul pe care lupta cel mai intens, cel pentru funcția de premier. Nicolae Ciucă este propunerea PNL pentru șefia unui nou cabinet.

Fostul ministru al Apărării este agreat de toate părțile: Klaus Iohannis îl susține, PSD a declarat deja că acceptă o guvernare cu Nicolae Ciucă premier. 

Florin Cîțu mai luptă doar pentru funcția de președinte al PNL. Deși liberalii probabil că nu îl vor debarca prea curând, din motivele explicate mai jos, cariera politică a acestuia se apropie de final.

Citește și: Nicolae Ciucă, votat în unanimitate de PNL pentru funcția de premier

__________________________

„Ne-am blocat la Cîțu, nu știm ce să mai facem cu Cîțu, ce funcție să-i oferim, cum să îl mulțumim, numai să renunțe la ideea de a fi el premier. Știe că pierde și e disperat”, mi se plângea recent un politician liberal din eșaloanele mai mici, sătul să asiste la circul care se desfășoară la nivelul conducerii PNL, dar și în negocierile dintre acest partid și PSD. 

Când i-au suflat o vară întreagă că este cel mai mare lider român al tuturor timpurilor, când l-au asigurat că nu e nici o problemă dacă a făcut închisoare pentru alcool în SUA, „că toți mergem băuți la volan”, când au tăcut atunci când a ridicat restricțiile, declarând învinsă pandemia, membrii „echipei câștigătoare” nu și-au imaginat că pe la finalul toamnei se vor chinui, tot ei, să-l dea jos de pe soclul pe care l-au ridicat.

Când președintele Klaus Iohannis i-a transmis să continue și „să nu se teamă”, nu a luat în calcul că Superman se va transforma, în doar două luni, în Lex Luthor. Acum, „monstrul” pe care l-a creat a scăpat de sub control și sparge totul prin casă. 

Singurul obstacol care mai stă în calea alianței dintre PNL și PSD este Florin Cîțu. Actualul președinte liberal nu mai are altă preocupare decât să găsească noi și noi căi de a prelungi criza guvernamentală, pentru a rămâne, fie și interimar, la butoanele Guvernului. 

De ce se încăpățânează să nu renunțe la funcția de premier? Răspunsul la această întrebare e simplu: pentru că știe că ar însemna sfârșitul carierei sale politice. Un sfârșit definitiv, ca să zic așa, căci șansele să se reinventeze ca Victor Ponta după 2015 sau ca Ludovic Orban după 2016 sunt minime.

Florin Cîțu știe că e într-o cușcă cu lupi. Cât timp fiarele sunt sătule, dorm cuminți și nu atacă. Dar dacă nu mai are ce să le dea de mâncare, devine chiar el mâncarea.

Iar după criza asta prelungită, lupii din PNL, și tineri, și bătrâni, sunt extrem de flămânzi și cu colții la vedere. Dacă pierde funcția de premier, e mâncat, ca să folosim o vorbă populară.

Citește și: Cîțu: „Sunt singura propunere pentru postul de premier”

De ce nu renunță președintele Iohannis și liderii PNL la povara care a devenit Florin Cîțu? Suferă de „sindromul Cîțu”: e un eșec prea mare să-l dea jos acum din funcția de președinte, eventual printr-un puci de partid, pe cel pe care l-au lăudat și l-au impus, aproape cu forța, ca șef al lor. 

Au făcut eforturi atât de mari ca Florin Cîțu să fie ales, au încălcat atât de multe reguli și i-au ridicat atât de multe imnuri de slavă că, oricât de gros le e obrazul, ar fi o palmă mult prea grea să-l arunce peste bord după doar două luni de la congresul în care tot ei l-au ales. 

Și atunci au încercat fie să-l îmbuneze cu alte funcții, gen președinte al Senatului, fie să-l păcălească, cu rotative și promisiuni că va reocupa scaunul de premier prin 2023 sau 2024. 

Citește și: De ce a cedat Florin Cîțu? Chiar el a propus să fie înlocuit de Ciucă pentru funcția de premier

În plus, PNL a ajuns, în doar câteva luni, un partid atât de dezbinat încât „echipa câștigătoare” se teme să nu piardă totul, nu doar pe Superman, dacă se redeschide cursa pentru președinția PNL. 

Dacă a fost de greu să îl impună pe Florin Cîțu cu resurse politice uriașe, cu sprijinul pe față al lui Klaus Iohannis, cu bani aruncați de la buget, cu presiuni mari asupra filialelor, ce șanse ar mai avea acum, când unii lideri importanți, precum Bolojan sau Motreanu, sunt tot mai critici și tot mai în public, când primari din orașe mari se simt păcăliți, pentru că criza se prelungește și banii nu vin, când o parte dintre liberali încă sunt alături de Ludovic Orban?

O luptă pentru putere deschisă de demitere lui Florin Cîțu de la șefia PNL ar avea rezultate imprevizibile. Așa că foștii susținători ai acestuia nu vor să riște. E mult mai eficient să-l pună undeva, în vitrină, fără prea multe atribuții, până când momentul să scape de tot de el va fi prielnic.

Răbdarea tuturor e, desigur, la final. Însă războiul politic e departe de a se fi terminat. Din păcate pentru România.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te