PSD a pierdut. Dar PSD nu a murit

DE Răzvan Chiruță | Actualizat: 29.11.2019 - 10:48

Am evitat dezastrul de a fi conduși pentru cinci ani de cel mai prost politician care a ajuns vreodată în fruntea Partidului Social Democrat.

SHARE

Mai mult, distanța dintre actualul președinte Iohannis și Viorica Dăncilă este consistentă, candidata PSD obținând cel mai prost scor din istoria acestui partid în turul al doilea al alegerilor prezidențiale.

Dar asta pentru că, deși mobilizarea la vot în țară a fost de asemenea cea mai mică din istoria acestui tip de scrutin, Diaspora a dat din nou un exemplu bun și a doborât recordul de participare.

944.700 de români din străinătate au votat în cele trei zile pe care le-au avut la dispoziție, în cele mai calme și mai firești alegeri electorale organizate pentru Diaspora.

În ciuda acestor cifre evidente, nu reușim să învățăm pe deplin lecția de la prezidențiale.

Respectiv că PSD ne conduce doar pentru că îi lăsăm să ne conducă. Pesediștii au un electorat limitat, 30-35% din totalul alegătorilor, mai mult nu pot obține nici cu ulei, nici cu zahăr, nici cu toată rețeaua lor de primari și de autocare.

Deși s-a văzut în ultimii 15 ani în care nu au mai luat Președinția că pot fi bătuți prin simpla prezență la vot a celorlalte electorate, nu aplicăm metoda și la parlamentare.

Și așa ne trezim în Parlament cu Dragnea, Șerban Nicolae sau Nicolicea, care ne scot în stradă pe ger.

Pentru că PSD câștigă numai când nu venim la vot, așa cum s-a întâmplat în 2016, când Liviu Dragnea a obținut cel mai bun scor electoral al acestui partid, după Ion Iliescu, doar pentru că a fost un absenteism major.

Atunci, au venit la vot 7,3 milioane de alegători, din care 3,2 milioane au votat cu PSD. Deși scorul oficial al partidului a fost de 45,45%, în realitate pesediștii au fost aleși de doar 18% dintre votanții înscriși pe listele permanente.

Așadar, doar cu 18%, această grupare de infractori a obținut un număr de mandate în Parlament care le-a permis să ne țină în șah timp de trei ani, îndepărtând România de UE și de drumul său european firesc.

Iată, deci, ce simplu se poate scăpa de această grupare de infractori și inclusiv turul al doilea al prezidențialelor ne arată cum: venind la vot.

Dar asta nu e destul. Lecția prezidențialelor e mai greu de aplicat la alegerile locale, căci PSD deține controlul, încă, în multe comunități din România.

Desigur, Viorica Dăncilă a câștigat în numai 5 județe și a pierdut total Moldova, dar acest rezultat slab a fost cauzat, pe de o parte, de extrem de proasta sa prestație – există inclusiv pesediști rușinați că sunt conduși de o așa nulitate, și pe de altă parte de non-combatul unor baroni locali, care au sabotat-o pentru a-i lua conducerea partidului.

La alegerile locale își joacă propria soartă, așa încât abia atunci vor trage cu adevărat. Și fiecare baron local pesedist are destule pârghii locale pentru a menține acest partid în politică: rețele corupte, bani murdari, asistați sociali, bugetari fideli, pile în administrație, control asupra poliției, consilii județene.

În plus, au dovedit în campania electorală din turul al doilea al prezidențialelor că nu au scrupule. Vor ataca noua guvernare cu sute de minciuni, care vor eroda și mai mult guvernul Orban, dincolo de erodarea naturală cu care se confruntă orice guvern.

Prin urmare, dincolo de vot, trebuie să îi ținem din scurt pe politicienii de la putere și din opoziție, pe primii pentru a nu-și uita promisiunile, iar pe cei din urmă pentru a demonta manipulările și corupția lor morală și financiară.

La putere suntem mereu noi, dar doar dacă ne implicăm. Au dovedit-o și ultimii trei ani: acum pare incredibil că Dragnea e la pușcărie și Dăncilă e pa. Acum un an părea că nu mai scăpăm de ei.

Meritul e al nostru, al cetățenilor. Și politicienilor trebuie să le amintim mereu asta.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te