Profesorii nu vor să scape de școala online prin vaccinare. Cum se explică

DE Petre Bădică | Actualizat: 21.12.2020 - 19:12

Știrea zilei de azi nu vine din politică, ci ea s-a născut în urma unui sondaj de opinie realizat de Sidicatul din Învățământ Spiru Haret.  

SHARE

Un procent de 56% dintr-un număr de 13.000 de profesori chestionați au spus că nu vor să se vaccineze împotriva COVID.

Articolul a stârnit comentarii vehemente pe rețelele de socializare. Argumentele raționale împotriva vaccinării au fost înlocuite cu declarații violente ale profesorilor: „Să ne vaccinam cu otravă?”, „Printre reacții adverse scrie și Deces”. „Nu vaccinării obligatorii! Dacă suntem multi, nu ne pot obliga!”

Reacțiile vehemente și procentul uriaș al profesorilor care nu vor să se vaccineze nu se explică în contextul în care toți spun că își doresc să revină cât mai repede la cursuri față în față.

Vaccinarea ar fi sinonimă cu evadarea din școala online, un calvar pentru mulți dintre elevi și profesori. Din lipsa cunoștințelor, a tehnologiei sau Internetului, școla online fie nu a funcționat, fie a consumat foarte mult timp.

Explicația „soft” pentru procentul amintit mai sus ar fi că profesorii și-au însușit teoria potrivit căreia școala nu este un incubator de COVID. În perioada în care s-au făcut cusuri față în față, doar 10% din școli au fost închise pentru că s-au descoperite cazuri de copii infectați.

90% din școli au fost închise strict pentru că indicele de infectare depășea 3 la mie în respectivele localități. Cifrele au arătat că elevii sunt cei mai puțini predispuși să ia virusul. Doar că, studii recente au infirmat această teorie. Un studiu realizat pe scară largă în Austria  a arătat că numărul copiilor infectați cu COVID este egal cu cel al profesorilor. Iar copiii sunt purtători ascunși, foarte eficienți, ai virusului. Detalii AICI.

Dacă argumentele de mai sus ar putea fi în măsură să adoarmă vigilența profesorilor, celelalte sunt mult mai brutale. În Parlament, există un grup de 10% de senatori și deputați care nu cred în mască și distanțare. Detalii AICI. Politicienii sunt oglinda societății, iar profesorii fac parte din ea.

Să  ne amintim că, în primele luni de pandemie, oameni politici și partide întregi – PSD, ALDE – au contestat măsurile de distanțare, necesitatea purtării măștii. Televiziuni de știri au oferit unor vedete posibilitatea să își arate corona-scepticismul. Pe grupurile de Facebook, teoriile conspirației au înflorit: virusul e făcut în laborator, oculta mondială nu vrea decât să facă bani din vaccinuri, vaccinul duce la efecte secundare grave în viitor etc. Profesorii, ca noi toți, sunt receptori ai acestor teorii.

O vină pentru acest scepticism pronunțat îl are și guvernul. Care nu a trimis (cel puțin până acum) mesaje țintite prin care să explice, potrivit particularităților fiecarei profesii, de ce e nevoie să se vaccineze profesorii, doctorii, șoferii profesioniști etc. S-au mulțumit să umple televizoarele, siteurile cu aceleași mesaje: purtați mască, spălați-vă pe mâini.

Eficiența demersului se vede: 56% dintre profesori nu vor să se vaccineze.  

  

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te