Poți să fii diferit, dar nu fi nesimțit

DE Mihai Duță | Actualizat: 04.06.2020 - 11:10

Ești convins că nu există COVID. Ai citit tu pe un site că e o conspirație mondială, tu, care n-ai mai citit o carte din liceu, când era obligatoriu. Masca e botniță, iar termometrul îți ia datele personale și nu ți le mai dă înapoi.

SHARE

Desigur, conspirația mondială are nevoie de temperatura ta. Meriți în mod clar această atenție, chiar dacă mergi să cumperi bere la PET. Dar, până la urmă, ești liber să crezi ce vrei, atât timp cât asta te afectează doar pe tine. Chiar dacă n-ai făcut nimic deosebit până acum, e momentul să scoți capul și să te remarci. Să fii și tu deosebit. Ești liber să faci asta, nicio problemă. Dar nu fii nesimțit. În jurul tău sunt oameni care iau în considerare ce spun specialiștii, ce recomandă medicii și țin cont de ce s-a întamplat în alte țări. Nu iau de bune orice declarații preluate și traduse, de multe ori agramat, ale unor persoane renegate din meseriile lor.

Încearcă totuși să te gândești că poate oamenii pe care-i vezi cu mască și mănuși vor să-i știe în siguranță pe ai lor. Mai ales că avem de a face cu o situație prin care omenirea nu a mai trecut, așa că nimeni nu știe ce ar putea urma. Poate că sunt îngrijorați, poate că sunt speriați. Și ei sunt diferiți, în felul lor. Așa că încearcă să le respecți opțiunea, să nu-i jignești, adică să nu fii nesimțit.

Da, ești nesimțit când răzi superior de cei care poartă masca în mașină. E opțiunea lor. Tu poți să n-o porți în mașina ta, să fii sănătos. Masca nu e botniță, mulți o purtau și înainte ca să nu transmită o viroză sau o gripă. E o chestie de respect față de ceilalți. Botniță are doar mintea ta.

Pentru că nimeni nu are dreptul să transmită nici măcar o răceală banală. Bunul simț ar trebui să-ți spună să faci ceva să-i protejezi pe ceilalți sau măcar să ții cont de temerile lor.

Am citit uimit la unii că e o cedare de drepturi și libertăți dacă ți se ia temperatura. Și scriu mesajele astea pe telefoane mobile sau pe alte device-uri conectate la internet. Adică pui pe Facebook poze cu tine, cu familia, cu prietenii, pui date despre școlile absolvite, profesie, locurile vizitate, nr. de telefon, adică tot despre tine, dar e jale mare dacă îți ia unul temperatura la magazin. Sau poate te simți îndreptățit să-l înjuri pe Bill Gates de la un calculator cu licență Windows piratată. Asta e între ipocrizie si prostie. Nu vrei să-ți ia paznicul temperatura, nu mai mergi la magazinul ăla.

Vrei să fii liber, mergi unde dorești, fără telefon mobil, fără nimic. Nu te obligă nimeni să cedezi mai mult decât vrei.

Pentru cei care-s convinși că totul e o conspirație sunt libere tunelurile din Bucezi, Zalmoxis vă așteaptă. De la 1 iunie puteți merge și fără declarație acolo. Nimic nu te oprește.

Dar nu fi nesimțit. Da, am citit datele statistice care arată că mulți dintre cei infestați sunt asimptomatici, dar un singur purtător de COVID simptomatic trimis acasă înseamnă că zeci de oameni sunt protejați. Ne aducem cu toții aminte despre cazul fostului polițist care a infectat peste 50 de oameni, printre care multe cadre medicale de la Spitalul Gerota. Șefa secției ATI de acolo, abia a scăpat cu viață, dar a rămas cu sechele pentru totdeauna.

Și fostul polițist era convins că nu există COVID. De asta a intrat în contact cu foarte multă lume, deși avea simptome. Și tocmai pentru că se credea diferit, n-a considerat necesar să spună nici că tocmai venise dintr-o țară în care epidemia făcea victime. Poate că un termoscaner ar fi scutit zeci de oameni să treacă prin chinurile acestei boli la care au fost supuși de acest nesimțit.

Așa că poți să fii diferit, dar nu fi nesimțit.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te