Poporul s-a trezit. Politicienii nu

DE Răzvan Chiruță | Actualizat: 10.09.2018 - 12:48

Un milion de români au semnat pentru o inițiativă care la început a fost luată în râs și nu i s-a dat nici o șansă.

SHARE

Un milion de cetățeni au demonstrat, prin propria semnătură, că vor „fără penali în funcții publice“, că nu mai vor să fie conduși de politicieni cu probleme de integritate, de lideri corupți și de aleși care au ca singur scop să scape de pușcărie, modificând legile justiției în propriul interes. 

Peste 760 de persoane care au fost rănite sau au înghițit gaze lacrimogene în asaltul inuman al jandarmilor din
10 august au depus plângere la Parchetul General. Multe urmăresc îndeaproape evoluția dosarului. 

Vlad Gheorge, jurist la USR, a mers să vadă în ce stadiul e plângerea lui, depusă chiar în dimineața de 11 august, și a aflat că nu e înregistrată.
Așa că a redepus-o. Mai multe organizații civice au anunțat public că nu se vor lăsa până când acest dosar nu va ajunge până la capăt. Și le cred. Un hotel din Moldova a postat pe Facebook o fotografie cu ministrul Justiției, Tudorel Toader, căruia îi ura „ședere plăcută” acolo. După ce utilizatorii rețelei sociale au invadat pagina hotelului cu critici, reprezentanții stabilimentului au decis să își retragă urarea publică către cel supranumit, pe bună dreptate, „Slugărel”. 

 Sunt doar câteva instantanee dintr-un șir mai lung de întâmplări care arată că, în sfârșit, tot mai mulți români se trezesc. Vor o Românie modernă și nu mai au chef de compromisuri. Au înțeles că politicienii trebuie ținuți din scurt, supravegheați permanent, că cei care ne reprezintă trebuie să se teamă de noi, iar nu invers. 

Problema rămâne însă tocmai faptul că nu același lucru se poate spune și despre majoritatea politicienilor români. PSD s-a transformat (a fost dintotdeauna?) într-o grupare mafiotă care se chinuie să distrugă și puținele reușite ale șubredului nostru stat de drept. Și, deși dorința celor din stradă de a scăpa cât mai repede de Liviu Dragnea e puternică, realitatea arată mult mai sumbru: liderul PSD mai are răgaz să facă rău și de acum încolo.  

În opoziție, apar tot mai mulți politicieni tineri, competenți și, până la proba contrarie, cinstiți. Dar nu sunt încă suficient de maturi și de eficienți. Partidele de opoziție sunt fie măcinate de războaie interne, fie se războiesc între ele și nu reușesc să găsească un drum comun în fața unui dușman care ar trebui să fie – cel puțin teoretic – comun.

Urmează, de anul viitor, patru momente cruciale pentru România: europarlamentarele și prezidențialele în 2019, localele și parlamentarele în 2020. Dacă opoziția nu se reformează complet și dacă nu se unește, iar PSD va câștiga din nou majoritatea mandatelor, atunci drumul acestei țări va fi cu adevărat ratat. Iar vina va aparține, de data aceasta, exclusiv politicienilor, nu poporului. 

Răzvan Chiruță este redactor șef al  Newsweek România

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te