Pe culmile nesimțirii

DE Tudorel Urian | Actualizat: 20.07.2018 - 10:05

La numai câteva ore după revocarea intempestivă a șefei DNA Laura Codruța Kovesi de către președintele Klaus Iohannis, pitorescul premier al României, Viorica Dăncilă, a făcut o vizită la Bruxelles, unde a fost primită de Jean-Claude Juncker și de Frans Timmermans.

SHARE

De unde ne așteptam la o întâlnire cu fulgere și tunete, dat fiind modul pragmatic în care parlamentarii puterii de la București au rezolvat problema codurilor penale, iar Curtea Constituțională pe cea a procurorului șef al DNA, poza de grup îi arată pe cei trei demnitari surâzători și relaxați. Mai mult, revenită în țară, premierul Dăncilă a dat fuga în laboratorul de dezinformare și diversiune al Antenei 3 (unde altundeva?) unde și-a exprimat viziunea proprie despre  întâlnirea de la Bruxelles: „Le-am explicat faptul că aceste legi ale justiției, Codul Penal, Codul de procedură penală sunt de fapt legi interne care nu afectează statul de drept și că nu aș vrea ca MCV-ul să aibă în vedere aceste aspecte. Ne-am exprimat dorința ca MCV să fie ridicat pentru România și că vom depune toate eforturile în acest sens. Cred că nici președintele României, nici Guvernul României nu își doresc ca România să preia președinția Consiliului UE cu MCV-ul. Domnul președinte Juncker a spus că acordă sprijin României pentru ca atunci când va prelua președinția să nu avem MCV”.

Naivitate, tupeu fără limite sau prostie pură? Își imaginează doamna Dăncilă că reprezentanța Comisiei Europene de la București nu și-a informat șefii în timp real cu tot ce s-a petrecut la București? Că cei care se ocupă de MCV nu au tras toate semnalele de alarmă legate de masacrarea justiției și lichidarea luptei anticorupție în România? Că ambasadele occidentale care tocmai semnaseră o scrisoare comună și agențiile internaționale de presă nu au transmis evaluări și relatări despre calitatea dezbaterii publice și transparența decizională ale autorităților?

Există în gândirea Vioricăi Dăncilă o simplitate pragmatic-ticăloasă la limita transparenței, care o apropie de personajul lui Caragiale, Ghiță Pristanda, și al său „curat violare de domiciliu, da umflați-l”! Fapt care mă face să văd în fraza din finalul citatului cuprins în acest articol mai degrabă o amenințare decât o promisiune venită din partea hâtrului președinte al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. Adică: „Veți prelua președinția Consiliului European doar când nu veți mai avea MCV”. À bon entendeur, salut! 


Tudorel Urian este publicist și eseist. A fost consilieril personal al miniștrilor Culturii Mona Muscă și Adrian Iorgulescu, precum și ai miniștrilor Educației Daniel Funeriu și Cătălin Baba

Comentarii


© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.