Opoziție, rețeta noastră falimentară

DE Silviu Sergiu | Actualizat: 21.09.2018 - 07:07

„Checks and balances“ este un concept esențial în Statele Unite ale Americii. El desemnează acel sistem de reguli, legi și instituții care împiedică o putere în stat (legislativă, executivă sau judecătorească) să devină abuzivă.

SHARE

În România, conceptul a fost tradus drept „echilibrul puterilor în stat“. O formulă mult prea pretențioasă. În realitate, acest echilibru este asigurat de permanenta cafteală între clanurile politice, care-și subordonează instituțiile „democratice“ și se echilibrează reciproc, astfel încât firava democrație românească să nu o ia pe câmpii. 

Să analizăm cazul lui Liviu Dragnea, un autocrat în devenire, într-o regiune a Europei în care regimurile iliberale se simt din ce în ce mai bine. Omul care vrea să erdoganizeze România. 

Nu s-o orbanizeze, nu s-o putinizeze. S-o erdoganizeze de-a dreptul. Să o subjuge în cel mai rudimentar mod cu putință, folosind cele mai nedemocratice metode: agresarea protestatarilor pașnici cu ajutorul instituțiilor statului. Acestea sunt transformate în veritabile măciuci politice. 

Cine i se opune lui Liviu Dragnea? Există o opoziție instituțională solidă, așa cum este în orice democrație liberală veritabilă? Din păcate nu. Lui Dragnea i se opune o o gașcă politică, pe alocuri de conjunctură, care încearcă să protejeze un sistem politico-juridico-securistic abuziv, pe care l-a creat când era la putere. Este vorba de celebrul binom SRI-DNA. Din această grupare fac parte George Maior, fost director al SRI, Victor Ponta, fost premier, și, în umbră, Gabriel Oprea, fost vicepremier pentru securitate națională. 

Acestei grupări i s-a alăturat și Gabriela Firea, primarul Capitalei, mânată în luptă de cinicul scop de a-și consolida puterea în PSD și, eventual, de a fi nominalizată candidat al partidului la Președinție, în 2019. Sunt aceiași care au semnat protocoalele ilegale dintre SRI și DNA, care petreceau cu Statul paralel prin vilele de protocol ale SRI, care au încercat să promoveze legile Big Brother, pentru a transforma SRI într-un monstru nedemocratic numai bun de folosit în alegerile prezidențiale din 2014. George Maior este același care a sesizat  ANI în legătură cu falsa situație de incompatibilitate în care s-ar fi aflat prezidențiabilul Klaus Iohannis, cu intenția vădită de a influența alegerile prezidențiale din calitatea de director al SRI, în mod ilegal. Ei sunt opoziția în România. Cel puțin în momentul de față. 

George Maior este astăzi ambasador al României la Washington și susține public că servește interesele statului român. o face  însă pentru a se proteja pe sine și sistemul paralel de  putere despre care vorbeam.

N-aș vrea să se creadă că îl căinez pe Liviu Dragnea.  Ar fi absurd. Este un pericol imens la adresa României. Sunt convins, însă, că, dacă vrea să evolueze democratic, țara noastră trebuie să iasă din acest cerc vicios, în care tot soiul de grupuri de interese se vânează unele pe celelalte, iar opinia publică trăiește cu impresia că unele sunt mai puțin nocive decât altele.  

Silviu Sergiu este senior editor al Newsweek România

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te