O campanie electorală zgomotoasă. Dar cam atât

DE Răzvan Chiruță | Actualizat: 25.05.2019 - 10:47

A mai trecut o campanie electorală, iar sentimentul care rămâne, la finalul acestei luni, e mai degrabă că dezbaterea publică se degradează în continuare, iar discuții aprofundate despre ce trebuie făcut în România, cine trebuie să facă și cum să facă nu mai pot avea loc.

SHARE

Deși toate partidele de opoziție au programe electorale bine construite, cu teme europene clare, obiective și propuneri de soluții interesante, s-a vorbit în spațiul public foarte puțin despre acestea.

După doi ani și jumătate de guvernare dezastruoasă, dinspre PSD am primit doar un discurs electoral toxic, cu tot mai dure accente antieuropene, încărcat de minciuni și manipulări. Nu a prezentat un proiect pentru Parlamentul European, ci a vorbit doar despre „peștii toxici care vin din UE“, despre „invidia liderilor europeni pe comunele noastre mai frumoase“, despre imaginari asasini și bătăuși ai opoziției.

Candidații lor au mințit enorm, au inventat realități economice, au pus în pericol poziția României în UE din disperarea de a obține un loc, ce paradox, în inima UE.

Dar tot zgomot a venit, mai degrabă, și dinspre opoziție. Newsweek România a prezentat pe larg ofertele electorale ale celor mai importante partide și alianțe (le găsiți pe site-ul nostru).

Dar în opinia publică și pe rețelele sociale s-au văzut mai degrabă răfuielile dintre lideri mai mici sau mai mari ai acestor formațiuni. Nimeni nu a rămas dator, fie că și-a asumat deschis poziții critice la adresa eventualilor parteneri de guvernare de după 2020, fie anonim în diverse publicații.

Singurul mesaj prin care au mai fost chemați românii la urne a fost cel al unui obligatoriu vot anti-PSD. România se află, într-adevăr, într-un moment de răscruce în care nu are decât două opțiuni: cea feudal-rusească a Partidului Social Democrat și cea european-modernizatoare a opoziției.

Dar să îți construiești toată strategia de comunicare pe asta ține doar pentru o vreme. Senzația e mai degrabă de lipsă de coordonare – ca să nu zic haos, de mecanisme neunse și nesincronizate, cărora le va fi foarte greu să colaboreze dacă ceva nu se schimbă radical de astăzi încolo.

Și, în tot acest zgomot, nu s-a discutat aproape deloc despre referendumul care are o miză cu adevărat crucială: cel pe justiție. Nu am văzut dezbateri interesante despre cele două întrebări puse românilor, au explicat doar puțini, în mici bule de Facebook, care e importanța unui vot DA sau de ce îi ajută pe penali o absență la vot sau un NU bifat pe 26 mai.

PSD e ca un hoț care, după ce îți fură portofelul, strigă tare „Prindeți hoțul“, ca mulțimea să se panicheze și să nu mai fie atentă la adevăratul infractor. Iar opoziția, deși s-a curățat evident din 2016 încoace, încă nu are antrenamentul necesar pentru a evita diversiunile și pentru a fi mai atentă la infractor.

Antrenamentul se face pe repede înainte, căci nu doar timpul, dar nici noi nu mai avem răbdare.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te