Nu, nimeni nu-l vrea pe Cioloș

DE Silviu Sergiu | Actualizat: 19.07.2019 - 07:31

Impresionantă desfășurarea de forțe împotriva lui Dacian Cioloș din ultima vreme.

SHARE

Pare că fostul premier este un pericol letal pentru foarte mulți din politică, dacă judecăm după energia consumată pentru macularea imaginii sale. Suntem în plină campanie a adversarilor lui Dacian Cioloș de a demonstra că nu este decât băiatul de mingi al președintelui Franței, Emmanuel Macron.

Cine sunt cei care-l atacă pe Dacian Cioloș? În primul rând, este vorba de cei exasperați de eforturile fostului premier de a obține pentru Laura Codruța Kovesi funcția de Procuror European. Cioloș a anunțat fățiș că va face lobby în această direcție, profitând de relația foarte bună pe care o are cu Emmanuel Macron.

„Am discutat cu președintele Franței despre finalizarea procedurii de desemnare a procurorului-șef european. Am convenit să lucrăm împreună pentru a realiza cât mai repede nominalizarea șefului Parchetului European, pornind de la sprijinul pe care Laura Codruța Kovesi l-a obținut în Parlamentul European“, a punctat Cioloș.

Altfel spus, i-a cerut lui Macron să-l retragă din cursă pe Jean-François Bohnert, contracandidatul fostei șefe a DNA. De altfel, există informații că Bohnert va fi numit de Macron în fruntea Parchetului Național Financiar, echivalentul francez al DNA.

Apoi, este tabăra celor care știu că numirea lui Kovesi în fruntea Parchetului European va fi capitalizată electoral de Dacian Cioloș. În această categorie intră atât Dan Barna, cât și Klaus Iohannis. Niciunul dintre cei doi nu vrea ca fostul premier să candideze la Președinție.

Dan Barna pentru că își dorește el nominalizarea, Klaus Iohannis pentru că-l consideră pe Cioloș mai periculos decât Barna. De altfel, la începutul lunii iulie, un sondaj de opinie realizat de IMAS la comanda Europa FM a relevat că Cioloș are un scor dublu față de Dan Barna, 12,7% vs. 5,3%, în clasamentul prezidențiabililor.

Interesant este că atât Barna, cât și Iohannis folosesc Antena 3 împotriva lui Cioloș.

Când Dan Barna s-a dus în emisiunea lui Mihai Gâdea, imediat după scorul excelent al USR-PLUS din alegerile europarlamentare, a făcut-o exasperat de notorietatea mică comparativ cu cea a lui Cioloș.  Barna a vrut să se urce pe valul de simpatie de la alegeri pentru a se face vizibil.

La rândul său, Klaus Iohannis joacă prin intermediul lui Rareș Bogdan. Proaspăt ales europarlamentar, el s-a dus la Antena 3, într-o emisune cu Carmen Avram, de la PSD, și a anunțat că va lupta cot la cot cu aceasta, în Comisia pentru agricultură a Parlamentul European, pentru a împiedica tandemul Macron - Cioloș să distrugă agricultura românească.

Strategia este riscantă, pentru că asocierea cu PSD sau Antena 3 are mai degrabă potențialul de a îngropa un prezidențiabil, decât a-l ajuta să câștige.

Sintagma „premierul GRIVCO“ ar putea căpăta substanță, dacă Klaus Iohannis se lipește prea tare de PSD-Antena 3, în speranța că va obține voturile telespectatorilor lui Gâdea. În politică, de multe ori 1+1 poate fi egal cu 0.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te