Nu mai înjurați absenteiștii!

DE Mircea Marian | Actualizat: 08.03.2019 - 07:47

Este excelentă strategia opoziției anti-PSD de a pasa vina pentru înfrângerea din 2016 pe absenteiști.

SHARE

Excelentă din perspectiva lor, pentru că îi scapă de răspunderea pentru un eșec lamentabil: nu liderii PNL și USR ar fi vinovați că PSD-ul lui Dragnea a câștigat la un scor istoric, ci leneșii care nu au vrut să iasă din casă.

Absenteistul este vinovatul perfect: nimeni nu știe ce nume are și cum arată. Nimeni n-a prins până acum vreunul, viu, ca să-l expună oprobiului public, să-l dea prin smoală și pene și apoi să-l fugărească prin oraș. Continuăm să înjurăm o masă de oameni fără chip și nimeni nu pare să se întrebe: la ce ne ajută asta, din perspectiva alegerilor din 2020? Vor ieși acești absenteiști din vizuină dacă țipăm de dimineața până seara la ei și le dăm în cap cu lozinca vulgară și stupidă „V-ați p&*at pe el de vot“?

Este responsabilitatea formațiunilor care participă la alegeri să scoată oamenii din casă, în ziua alegerilor. Să își dea seama ce așteaptă de la ei un electorat tot mai eterogen și să îi facă o ofertă care să-l convingă. Este vina acestor formațiuni că nu reușesc să mobilizeze alegătorii. Activiștii de partid, bulele agresive de pe Facebook, n-au decât să țipe că în sfârșit România și-a găsit Salvatorul, dar milioane de cetățeni – care au trecut prin nenumărate dezamăgiri – își vor păstra scepticismul.

Nu doresc să fac istoria dezastrului din 2016, ceea ce mă îngrijorează este că greșelile de atunci se repetă. USR și PLUS se bat dur cu PNL-ul pe aceeași felie de electorat, exact ca acum trei ani. Niciuna din aceste formațiuni n-a reușit să smulgă un vot de la PSD și nici nu pare că ar încerca. O parte din cei care au votat cu Dragnea în 2016 s-au reorientat către Ponta și Tăriceanu. Dacă luăm în serios sondajele publicate în ultimele luni, observăm că PSD, Pro România și ALDE ar alcătui majoritatea, dacă mâine am avea alegeri anticipate. Vom vedea în ce măsură noua alianță dintre USR și Cioloș reușește să aducă la urne alegători care, până acum, refuzau să voteze. 

Alegerile europarlamentare sunt doar un test. O ipotetică înfrângere dură a PSD ar putea genera, eventual, migrația aleșilor, locali sau parlamentari, către Pro România. Nici prezidențialele nu mai au o mare miză, după ce PSD l-a despuiat pe Iohannis de câteva din cele mai importante atribuții.

Adevărata bătălie va fi la locale, în iunie 2020. După opinia mea, primarul Capitalei are acum o forță mai mare decât șeful statului. Dacă PNL, USR și PLUS nu găsesc o cale să coopereze, dacă nu vor reuși să mobilizeze absenteiștii - și nu văd cum îi vor convinge pe aceștia dacă activiștii lor vor continua să-i insulte aiurea – baronii locali ai PSD vor rămâne la putere. Iar în 2021, din nou, ne vom explica eșecurile, neputința și incompetența înjurându-i pe cei care nu au venit la vot.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te