Nu alungăm covidul chemând iar tancurile. Răspunderea e individuală!

DE Mircea Marian | Actualizat: 09.07.2020 - 18:17

Degeaba cerem să scoată statul-tătuc iar tancurile pe străzi, o nouă stare de urgență nu va rezolva mai nimic. Măsurile punitive nu vor mai funcționa, fiecare trebuie să se protejeze. Sau nu...

SHARE

O nouă stare de urgență sau măsuri restrictive impuse cu forța în cadrul stării de alertă vor avea un impact limitat și, imediat ce se vor încheia, lumea va ieși din nou pe străzi, în restaurante și va dori să plece în vacanță. Pur și simplu oamenii nu mai rezistă să stea închiși cu forța în case.

În martie, înainte de impunerea stării de urgență - pe care pe atunci o cerea, imperativ, chiar PSD-ul - străzile erau pustii. Oamenii erau speriați, s-au izolat fără să fie nevoie să iasă armata pe stradă. Dar, după câteva luni, s-au săturat. Vor să trăiască, vor să vadă că economia a repornit. La Belgrad, când președintele Vucic a încercat acum câteva zile să reimpună starea de urgență, a ieșit lumea în stradă. La Londra, țară cu o rată uriașă a deceselor, sâmbătă, când s-au deschis pub-urile și restaurantele, nu mai puteai arunca un ac pe străzile arhipline. Oamenii preferă să riște, decât să se ofilească în case.

Suntem deci în etapa în care fiecare este pe cont propriu: lucrezi de acasă, dacă se poate, îți limitezi ieșirile și contactele sociale, porți mască și mănuși, te speli atent după fiecare ieșire. Sau nu! Poliția pe străzi, amenințarea amenzilor, declarațiile scrise la fiecare ieșire din casă au avut un rol de etapă: să dea timp statului român să încropească o minimă linie defensivă în spitale. Nu sunt convins că acum ea va rezista la un asalt masiv al celor infectați, dar probabil că e mai bine ca-n martie-aprilie. 

Nu sunt eu avocatul pro bono al al domnilor Iohannis și Orban, dar nu cred că au prea mare spațiu de manevră. Propriul lor electorat nu va accepta noi măsuri restrictive și, repet, nici nu cred că ar mai funcționa. Către premierul Orban aș avea un singur reproș major: subvenția guvernamentală către presă, în numele campaniei de informare privind covid-19, a fost un fiasco, a avut un efect contrar celui declarat. Guvernul a dat bani către zone de influență care au instigat lumea să nu poarte mască și au sugerat că oamenii nu trebuie să-și ai măsuri individuale de protecție. Orban pur și simplu a subvenționat dezinformarea. Și nici nu-l va ajuta electoral...

Se pot lua, eventual, măsuri de fine-tuning: intrarea în carantină a unor focare locale, de exemplu. Sper ca guvernul Orban să găsească soluții constituționale pentru legiferarea stării de alertă. 

Trăgând linie: infecțiile vor crește, decesele vor crește, dar statul-tătuc are soluții limitate, nu așteptați salvarea de la el. Suntem pe cont propriu, este firesc să fie așa și trebuie să conștientizăm asta. 

PS: Să nu înțelegeți că autorul acestor rânduri vă îndeamnă să rupeți ușile și să vă aruncați în cârciumi. Individul care a scris acest comentariu stă închis în casă, se spală pe mâini de zece ori pe zi, nu socializează decât on-line și nu a ieșit nici măcar pe o terasă de la ridicarea restricțiilor. Pe scurt, este mort de frică. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te