“În legătură cu atitudinea din ultimul timp a I.D., sursa poate relata: 1. ‘Are răbufniri destul de dese de nemulţumire faţă de aspecte sociale precum: transportul în comun din Drumul Taberii (acuzat că îi răpeşte mai mult de o oră); încălzirea locuinţei în care trăieşte; aprovizionarea cu alimente; programele de televiziune. Are tendinţa de a face comparaţii cu situaţia din alte ţări“, consemnează Securitatea informațiile obținute de la Mugur Isărescu.
Mai clar, poate sunt tineri care nu pricep: pe vremea regimului Ceaușescu, domnul Isărescu, pentru a-și păstra privilegiile și pentru a promova, îi turna pe colegii care cârteau, care se plângeau că n-au apă caldă și nu găsesc de mâncare. Este adevărat, în acei ani nu prea te mai băgau la pușcărie pentru astfel de cârteli, dar îți terminau cariera profesională, îți blocau orice ieșire peste hotare și, eventual, te detașau din București la Filiași Gară, unde primeai locuință într-un bloc de nefamiliști, cu toaletă comună. Cedau toți românii în fața Securității, când li se cerea să toarne? Nu. Cunosc personal oameni care au refuzat și au avut de suferit, cariera lor profesională fiind blocată.
Acesta este personajul care conduce în anul de grație 2021 Banca Națională a României: un colaborator activ al poliției politice care a terorizat milioane de cetățeni români.
Să nu creadă cineva că în lumea bancherilor din afara țării nu se știe exact cum a promovat domnul Isărescu. Ne facem de râs. Arătăm ca o republică sovietică semieșuată, incapabilă să se debaraseze de KGB la 31 de ani de la dispariția URSS-ului. Hai să privim puțin lucrurile în perspectivă: șeful Băncii Naționale a Estoniei are doctorat la Harvard. Cel al Greciei a lucrat și a studiat la Oxford. Președintele Băncii Naționale a Poloniei a predat cinci ani la Universitatea Boulder din Colorado (locul 44 în lume, în clasamentul ARWU) și, în anii regimului comunist, în perioada legii marțiale, a făcut parte din structurile de conducere ale mișcării Solidaritatea. Guvernatorul Băncii Naționale a României a turnat la Securitate. O imagine minunată, nu?
Ani întregi, o presă ineptă i-a cântat osanale lui Isărescu, lansând false mituri și ignorând faptul că, în 1996, băncile pe care trebuia să le supravegheze au fost devalizate de foștii săi tovarăși de securitate. România a ratat falimentul la milimetru, în 1997, după ce Bancorex și Banca Agricolă fuseseră jefuite, între 1992 și 1996, în cea mai brutală manieră. Și, cine a fost ministru de Finanțe între 1992 și 1996? Actualul prim-viceguvernator al BNR, Florin Georgescu.
Numirea lui Dăncilă și Pașcu în aparatul BNR este un semn că Mugur Isărescu nu are nici o teamă de actuala clasă politică, nimeni nu are curaj să-l deranjeze. În 2019, deși colegii mei de la Newsweek publicaseră informații consistente despre relația sa cu Securitatea, la care a turnat sub pseudonimul Manole, Parlamentul i-a acordat un nou mandat de guvernator al BNR, cu o majoritate zdrobitoare și fără ca cineva să aibă curajul să pomenească de trecutul său.
Desigur, n-am mari așteptări de la actuala majoritate care, când ajunge la TV, se laudă că este de dreapta. Nici pe Florin Iordache nu-l scot de la conducerea Consiliului Legislativ, darmite să aibă curajul să-l dea afară pe eternul Isărescu (31 de ani în fruntea BNR, în această toamnă). Mă întreb dacă în 2024 va îndrăzni cineva să-i spună să se pensioneze.