Mesajul periculos al procurorului general pentru fetițele de 13 ani

DE Răzvan Chiruță | Actualizat: 16.06.2020 - 22:23

M-a șocat declarația recentă a procuroarei generale a României, Gabriela Scutea, conform căreia o fetiță de 13 ani are discernământul necesar pentru a accepta un act sexual cu un adult.

SHARE

„Consiliul (Superior al Magistraturii), în ansamblu, poate să dispună, cum se spune aici, dacă am avea o infracțiune împotriva vieții sexuale și într-un caz ipotetic, minora de 13 ani a plecat de acasă, de mai mult timp, și-a început viața intimă, poate chiar are… nu știu… e un caz foarte nefericit și dus la extrem, poate a avut experiențe sexuale soldate cu nașteri sau alte forme de procreare, în acel moment, care este marja de apreciere a unei declarații, cum se propune aici, că a fost un raport sexual consimțit sau nu?”, a afirmat Gabriela Scutea, potrivit înregistrării video care se găsește pe site-ul Consiliului Superior al Magistraturii și care a fost scoasă în evidență prima oară de Hotnews.

Declarația m-a șocat din mai multe puncte de vedere.

În primul rând, îmi este greu să înțeleg de ce crede Gabriela Scutea că un adolescent de 13 ani, care abia își descoperă sexualitatea și are o mie de întrebări despre asta, ar putea lua o decizie în cunoștință de cauză cu privire la un act sexual.

Dacă un adult convinge o fată de 13 ani să facă sex consimțit cu el, adultul nu scapă de vinovăție. Din contră, ar trebui pedepsit aspru. Cel puțin din punctul meu de vedere, căci în ultimii ani, deși legea e clară în acest sens, observ că aplicarea sa e mai mult opțională pentru mulți polițiști, procurori și judecători.

Atenție, nu vorbim de relații sexuale între minori, în care și băiatul poate fi la fel de naiv. Mă refer strict la acele cazuri în care un bărbat matur abuzează de o tânără. Nu contează dacă aceasta a fost de acord cu actul sexual. Fapta este reprobabilă. Vorbim totuși de un copil.

În al doilea rând, mă uimește că declarația vine de la o femeie. Nu am reușit până azi să pătrund mecanismul prin care adulții uită că au fost la rândul lor copii, că au fost la rândul lor adolescenți.

Prea mulți dintre noi se comportă de parcă s-ar fi născut direct la 30 sau 40 de ani. Li s-au șters complet amintirile despre nesiguranța, despre temerile și despre naivitățile pe care le-au avut în copilărie și adolescență.

Naivitate care nu dispare nici dacă, așa cum duce la extrem Gabriela Scutea exemplul său, tânăra „poate a avut experiențe sexuale soldate cu nașteri sau alte forme de procreare”.

Mă rog, ce alte forme de procreere cunoaște doamna procuror general nu vreau să știu.

Ca femeie, cu atât mai mult ar fi trebuit să fie empatică cu fetițele de 13 ani, așa cum a fost și ea cândva.

Dar cel mai grav este că declarația a fost făcută într-un cadru oficial, respectiv în ședința Consiliului Superior al Magistraturii, în care se discuta tocmai despre lejeritatea cu care procurori și judecători fac scăpați violatori de copile, invocând „consimțământul” acestora.

Plenul CSM a decis pe 10 iunie sesizarea Inspecţiei Judiciare pentru efectuarea unui control tematic la instanţe şi parchete privitor la modul de investigare și soluționare a cauzelor privind infracțiuni la viața sexuală cu victime minore, aflate pe rolul acestora din 2014 până în prezent.

Trei din patru cazuri de acte sexuale cu victime copii sunt judecate în instanțele românești ca fapte consimțite, arată o investigație Dela0.ro.

2.037 de dosare au ajuns în instanțele românești în cinci ani pentru infracțiunea de act sexual cu un minor, arată date obținute de Dela0.ro. În aproape jumătate, victimele au sub 15 ani. În aceeași perioadă, au fost judecate 355 de dosare de viol în care victima avea sub 16 ani.

În practică, instanțele românești continuă să încadreze cele mai multe fapte de abuz sexual comise asupra minorilor sub 14-15 ani ca act sexual cu un minor.

Sunt 32 de sentințe date în cazuri de abuz sexual cu victime copii, între 2009 și 2013. Mai bine de o treime consemnează fapta penală incriminată ca fiind actul sexual cu un minor.

Judecătorii au considerat că fete cu vârste cuprinse între 11 și 14 ani au consimțit să facă sex cu bărbați cu vârste cuprinse între 19 și 38 de ani, deci nu au mai considerat fapta ca fiind viol.        

În acest context crunt, procurorul cel mai important din România, ca funcție, le transmite colegilor săi, de la tribuna Consiliului Superior al Magistraturii, că de fapt abordarea pe care o au în dosarele cu minori este corectă.

Cum să nu te șocheze așa ceva?

Iar în loc să își dea demisia și să-și reevalueze în liniște mentalitatea specifică unor vremuri apuse, Gabriela Scutea s-a mulțumit doar să își ceară scuze.

„Am reținut recepționarea negativă de către public a acestei exprimări directe și vă asigur că, în exprimarea publică, voi urma cu mai multă atenție aceleași reguli impuse în sala de judecată, de evitare a revictimizării”, a transmis procurorul general într-un mesaj către jurnalista Diana Oncioiu.

Din păcate, este prea puțin și prea târziu...

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te