Lupul flămând ne vrea pensiile în sânge

DE Răzvan Chiruță | Actualizat: 28.05.2018 - 20:54

De ce îi deranjează pe pesediști că vom beneficia, la bătrânețe, de o pensie admnistrată privat? Acesta e o întrebare legitimă care îi vine în minte oricărui român nefamiliarizat cu noțiunile de economie, dar care este interesat de dezastrul pe care-l lasă în urmă guvernarea.

SHARE

Niște politicieni responsabili ar trebui să facă totul pentru ca cei care i-au ales să îi reprezinte în fruntea țării să o ducă mai bine la bătrânețe. Mai ales că PSD se laudă că este un protector al bătrânilor – al celor de azi și al celor de mâine – și este votat tocmai de cei care iată, astăzi, după o viață de contribuții la păgubosul sistem de stat, se chinuie să trăiască o lună dintr-o pensie care le ajunge doar o săptămână. 

Numai că noi nu suntem conduși de politicieni responsabili, în România noțiune și-a pierdut de mult sensul. Cel care a obținut guvernarea în 2016, Liviu Dragnea, are un singur scop, pentru care dă, aproape la propriu, foc la țară: să scape de pușcărie. Și vrea să scape de închisoare așa cum și-a construit întreaga carieră politică și averea: prin șpagă și prin îndoirea, în favoarea sa, a legilor.

Așa că a început să șpăguiască electoratul, pe cel din administrație și pe cel bugetar, cu salarii uriașe și cu promisiuni și mai uriașe, dar care nu au nici o susținere în economia reală. Cheltuielile cu pensiile speciale – un sistem de privilegii pentru foști securiști, milițieni sau parlamentari – au ajuns anul acesta la 1,8 miliarde de euro, cu 300 de milioane de euro mai mult decât anul trecut. Absorția de fonduri europene este zero, pentru că e periculos să furi la contract din astfel de fonduri, în timp ce e mult mai simplu să umfli facturi din banii naționali, tot mai puțini. 

Acest desfrâu financiar nu se putea termina bine. România nu e Germania, care a a terminat anul trecut cu un „profit” de 36,6 miliarde de euro. România nu e un sac fără fund din care niște oameni răi nu voiau să împartă aurul, așa cum crede o mare parte din electoratului PSD. 

Regulile economice sunt clare: nu poți să dai mai mult decât ai fără să falimentezi. Vineri noaptea, pe 25 mai, Ministerul Finanțelor a publicat execuția bugetară până în aprilie. „E o catastrofă”, a remarcat colegul meu Mircea Marian. Deficitul bugetar a ajuns la  minus 6 miliarde de lei, în condițiile în care anul trecut pe vremea asta era pe plus, la 1,3 miliarde. Veniturile fiscale - adică ce colectează din taxe și impozite - au scăzut în termeni nominali cu 0,3%, a scris jurnalistul. „Cum se leagă această scădere de presupusa creștere economică? Economia crește, salariile cresc, dar veniturile din impozitele pe profit și pe venit scad cu 8,4%. /ceva nu se leagă. Cheltuielile cu salariile au crescut cu 20%, iar cele cu asistența socială - inclusiv pensiile - cu 10%. Deci, repet: deficit de șase miliarde de lei, după patru luni. Ce facem? Devalizăm Pilonul II de pensii”. 

Și astfel ajungem la întrebarea de la început. Pe pesediști îi deranjează Pilonul II de pensii, adică acea parte din contribuția obligatorie care este administrată privat și nu de stat, pentru că în ultimii zece ani s-au adunat acolo aproape 10 miliarde de euro. 

O gură de oxigen uriașă pentru acest guvern iresponsabil și pentru un individ, Liviu Dragnea, care a sărăcit deja un județ – Teleormanul stă la multe capitole mai rău ca Vasluiului cel văzut ca simbol al sărăciei – și acum vrea să distrugă o țară. Doar ca să scape el și pentru că nu știe altfel decât prin dictatură și decizii fără sens.

Până acum i-a reușit doar parțial. De fiecare dată când s-a aflat că guvernul vrea să umble la Pilonul II, reacțiile publice l-au făcut să dea înapoi. Dar repetatele târcoale pe care le dă acestei stâne cu bani arată că lupul e tot mai flămând și oile grase îl înnebunesc de poftă. 

Sperăm doar să rezite gardul până apare și un vănător suficient de credibil încât să îl votăm.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te