L-aș băga pe Tudorel T. în Academie!

DE Mircea Marian | Actualizat: 07.09.2018 - 07:37

Da, vorbesc serios! La câți turnători, câte rebuturi securiste și „economiști” școliți la Universitatea Lomonosov (pe vremea când Stalin mai trăia) sunt în Academia Română, de ce nu s-ar găsi un loc și pentru avocățelul infractorilor pesediști?

SHARE

Tudorel Toader reprezintă atât de bine impostura din mediul academic românesc, încât ar fi nedrept să nu ajungă colegul unui Ioan Aurel Pop, Dan Berindei sau Tudorel Postolache. Fost procuror comunist, care nu știe nicio limbă străină și care ține la secret articolele publicate în străinătate (dacă a publicat vreunul...), actualul ministru al Justiției a fost decan al Facultății de Drept de la Universitatea din Iași și, ulterior, rector al acestei instituții. 

Nu știau profesorii ieșeni cine e individul, atunci când l-au cocoțat în fruntea universității? I-a păcălit cu vocea sa de bătrânel care cheamă copilașii să le ofere acadele? Sau cu discursurile sale, care l-ar fi făcut pe Farfuridi să se simtă jenat? Nu aflaseră că omul se hrănește de la masa lui Relu Fenechiu? Sunt convins că știau și asta le-a și plăcut la el. De asta l-a pus PNL-ul în Curtea Constituțională, iar Dragnea și ALDE l-au adus la Ministerul Justiției. 

În 2017, mai erau încă naivi care credeau că Tudorel Toader o fi vreun #rezist, care nu-l va lăsa pe Dragnea să distrugă Justiția. Or, liderul PSD poate nu o fi prea inteligent, dar știe să evalueze oamenii: și-a dat seama că Tudorel Toader  va face exact ceea ce doresc penalii aflați la guvernare. 

Acum, se vede că omul a acționat meticulos: a distrus legislația penală, a preluat controlul politic asupra Inspecției Judiciare și a CCR și abia după ce a urmat acești pași a cerut demiterea lui Kovesi. Și încă un element important: a pus mâna pe arhiva SIPA! Probabil că, până în toamnă, va cere și demiterea lui Augustin Lazăr, iar apoi îi va plasa pe oamenii lui Dragnea în fruntea DNA și a Parchetului General. 

Când se va termina cu regimul Dragnea, să sperăm că DNA-ul va fi repus pe picioare și va reuși să-i trimită la pușcărie pe cei responsabili de jaful din ultimii ani. 

Dar, în privința lui Tudorel Toader, sunt liniștit: indivizi unsuroși ca el scapă, se strecoară înapoi în gaura lor de sub pământ. Tudorel Toader se va întoarce la Iași, rector!, și va depăna povești despre acțiunea sa eroică în fruntea Ministerului Justiției. Merită, deci, să fie recompesat pentru modul în care s-a străduit să distrugă lupta anticorupție: primiți-l, vă rog, în Academia Română! Să ne dea, de acolo, lecții de patriotism și de unitate națională, împreună cu ceilalți pterodactili clociți în incubatoarele vechii și noii securități.  

Mircea Marian este senior editor al Newsweek România

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te