Jandarmeria apără hoția

DE Răzvan Chiruță | Actualizat: 17.08.2018 - 09:52

Un jandarm lovește cu bestialitate un protestatar care are mâinile ridicate. O dubă a Poliției accelerează spre un grup, în timp ce jandarmii trag cu gaze lacrimogene.

SHARE

Un bărbat este lovit în cap cu bastonul și primește un șut din partea altui jandarm, deși stă cu mâine ridicate.

Un jandarm pune la pământ un protestatar pașnic și se așează pe acesta, apoi îi dă cu șutul în telefon. Un jandarm bagă spray lacrimogen direct în față unei femei. 

Toate aceste incidente au fost reținute pe video sau în fotografii. Dar, se mai adaugă: mai mulți jurnaliști au fost agresați, deși s-au prezentat și legitimat. Jurnalistei Ioana Moldovan i s-a spus sec „proasta dracului, cine te-a pus să vii aici să faci poze?“, reporterului Hotnews Robert Mihăilescu i-a fost spart telefonul cu intenție. Iar purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Române, Marius Militaru, a afirmat cu nonșalanță că jandarmii nu pot garanta că nu vor agresa și pe jurnaliști, pentru că nu pot fi diferențiați de protestatari. 

Un tânăr a fost operat, iar din piciorul său a fost scos capul unei grenade lacrimogene. De altfel, peste 70 de persoane au fost spitalizate, din cele peste 450 rănite la „protestul diasporei“ din 10 august.

Răniți au fost și 24 de jandarmi, dintre care doi au fost la un pas să fie linșați de huliganii care au fost, de fapt, principalii instigatori la violență.

Un bilanț revoltător pentru un miting la care peste 150.000 de oameni au fost pașnici și numai câțiva zeci, tolerați cu rea intenție de jandarmi, au fost agresivi. Un plan diabolic, executat cu sânge rece de comandanți care cel mai probabil nu vor plăti pentru aceste fapte, în schimb vor primi pensii speciale de câteva ori mai mari decât ale multora dintre cei agresați în Piața Victoriei doar pentru că vor o Românie normală.

Din păcate, regimul toxic - la figurat, dar și la propriu, iată - al lui Liviu Dragnea a trecut ultima linie roșie pe care o putea face într-un stat al UE.

Jandarmeria a acționat cu agresivitate exagerată, a fost parte a instigării. Am trecut și eu printre huliganii care strigau către jandarmi, care se apropiau provocator de ei și aruncau cu sticle goale. Unii aveau la gât fulare specifice echipelor de fotbal, am reținut unul galben cu scris roșu, o parte aveau fețele pe jumătate acoperite cu acele eșarfe.

Erau câteva zeci, erau chiar în fața rândului de scutieri. În restul pieții, mulțimea era nervoasă, dar pașnică. 

Cu toate acestea, nimeni dintre jandarmi nu a intervenit să îi scoată din mulțime doar pe cei agresivi din față - erau ușor de identificat, o repet - în schimb au tras cu gaze lacrimogene înspre spate, înspre cei pașnici.

A fost un plan clar din partea autorităților să se ajungă aici. Au vrut să se întâmple exact așa cum s-a întâmplat.

Dar PSD a făcut o greșeală tactică și politică majoră și ar trebui să își concedieze consilierii ăia pe care îi plătește cu bani grei. Iar sloganul strigat din mii de piepturi „Jandarmeria apără hoția“ a devenit, de vineri, 10 august, și mai trist de adevărat.

Răzvan Chiruță este redactor șef al Newsweek România

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te