Își permite PSD să-i refuze lui Mircea Geoană candidatura la Președinție?

DE Silviu Sergiu | Actualizat: 11.07.2022 - 13:47

Mircea Geoană își pregătește candidatura la alegerile prezidențiale. O face discret, pentru că funcția de secretar general adjunct al NATO nu-i permite să-și devoaleze planurile politice.

SHARE

„Nu aşteptaţi de la mine nicio decizie, niciun anunţ, până când voi fi eliberat din această funcţie. Când voi fi eliberat din această funcţie? Când decide secretarul general. Deci, îţi promit că facem un interviu a doua zi după terminarea mandatului la NATO şi acolo, probabil că o să ne gândim la viitor. Dacă va fi un viitor într-o direcţie, în alta, există un viitor în faţă, sunt extrem de mândru să reprezint Alianţa la acest nivel, am învăţat foarte multe, dar am obligaţia de loialitate şi onestitate faţă de organizaţia care mi-a dat această şansă imensă şi voi respecta scopul până în ultima secundă a mandatului meu. După aceea, discuţiile pot să meargă în orice altă direcţie”, i-a spus Geoană unui jurnalist. 

PSD se codește, în momentul de față, să sprijine o eventuală candidatură a sa. Social-democrații se tem că scandalurile și controversele din trecutul lui Mircea Geoană ar putea compromite din nou șansele PSD la prezidențialele din 2024. Este vorba, printre altele, de vizita la Sorin Ovidiu Vântu, vizita incognito la Moscova, țopăitul din seara alegerile prezidențiale din 2009, și, nu în ultimul rând, dosarul de corupție al lui Marian Vanghelie, în care judecătorii de la Curtea de Apel București au decis să mențină măsura asiguratorie asupra celor trei ceasuri de lux pe care Mircea Geoană le-a primit de la fostul primar al sectorului 5. Magistrații cred că obiectele de lux au fost achiziționate din banii obținuți din mită. În urmă cu un an, instanța ridicase sechestrul asupra ceasurilor.

Nu în ultimul rând, susținerea unei candidaturi a lui Mircea Geoană este dificilă pentru PSD și prin prisma faptului că acesta a fost exclus de două ori din partid, pe fondul unor conflicte cu liderii de atunci.

Președintele PSD, Marcel Ciolacu a evitat să dea un răspuns tranșant în legătură cu o eventuală candidatură a lui Mircea Geoană din partea formațiunii pe care o conduce.

„Haideți să vedem întâi prioritățile românilor. Alegeri avem peste vreo 2 ani și. Avem timp să stăm de vorbă despre aceste alegeri. În PSD nu s-a luat nicio decizie și îmi mențin părerea (...) că statutul PSD trebuie modificat și candidatul pentru funcția de președinte al României trebuie ales de baza partidului și nu de un număr limitat de oameni. Trebuie să aibă loc o competiție internă pentru această desemnare (...) Mai sunt doi ani. Haideți să ajungem acolo. Cutuma că președintele partidului este automat și candidat a luat sfârșit”, a spus Ciolacu.

Cât de posibilă este, totuși, o candidatură a lui Mircea Geoană din partea PSD?

Un lucru este cert: în 2024, PSD va trebui să-și desemneze un candidat la Președinție din afara partidului. Potrivit înțelegerii cu PNL, în 2023, Marcel Ciolacu va prelua funcția de premier, iar PSD va deveni vioara întâi a guvernării. Asta vine la pachet cu erodarea masivă a liderilor săi. S-ar putea ca Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, care stă destul de bine astăzi în sondaje, în jurul cifrei de 30%-35%, să nu mai fie atât de popular peste doi ani, perioadă în care va fi în prima linie cu lupta cu pandemia.

Pe de altă parte, PSD nu are prea multe variante interne. Dorința Gabrielei Firea de a fi nominalizată drept candidat la Președinție nu este o soluție viabilă pentru PSD. În primul rând din cauza capitalului negativ acumulat în perioada în care a condus Primăria Capitalei. În al doilea rând pentru că Marcel Ciolacu nu-i va permite să-și consolideze poziția în interiorul PSD, astfel încât să-i amenințe președinția formațiunii. O candidatură la Președinție i-ar permite Gabrielei Firea să-și facă o intensă campanie internă și să devină liderul de facto al partidului. Nu în ultimul rând pentru că este femeie, iar, în contextul regional dominat de războiul Rusiei împotriva Ucrainei, electoratul votează mai degrabă un bărbat, un președinte cu mână forte.

Spre deosebire de liderii PSD, Mircea Geoană nu este în pericol să se erodeze. Poziția în cadrul NATO îl ferește de erodare. Mai mult, îl încarcă simbolic pozitiv pentru cursa prezidențială, deoarece poziția de secretar general adjunct al NATO este o garanție că este pregătit pentru această poziție.

Un alt atu al lui Geoană este că profilul său este prezidențiabil. Diplomat de carieră, fost ministru de Externe, fost ambasador la Washington, foarte bine conectat, cu sprijin peste Ocean, Geoană poate „vinde” imaginea unui candidat demn de luat în calcul. PSD nu are, în momentul de față, un lider care să se potrivească mai bine „fișei postului” de prezidențiabil”. Cu excepția, poate, a lui Vasile Dâncu, care, însă, nu are nici notorietatea, nici încrederea de care se bucură Geoană.

Așadar, în următorii doi ani, dilema cu care s-ar putea confrunta PSD este: își va putea permite să refuze o eventuală susținere a candidaturii lui Mircea Geoană la Președinție? Vom vedea. Contextul socio-politic din 2024 va fi foarte important. Va conta enorm dacă România va fi o țară îngenuncheată de criza economică ce își arată deja colții, sau dacă, dimpotrivă, va reuși să treacă cu bine peste ea.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te