Ți-am dat un inel. Poate și un Covidel

DE Mihai Duță | Actualizat: 06.11.2020 - 11:18

Între Dan Bittman și Angela Merkel.Cam aici se învârt discuțiile din spațiul public după noile restricții anunțate de Guvern. Germania a aplicat deja un lockdown, multe dintre măsuri fiind chiar mai dure decât în România. La noi, restricțiile vor intra în vigoare de luni.

SHARE

Angela Merkel pare că n-a ținut cont de ce spunea Dan Bittman acum vreo săptămână: „În Germania nu moare nici dracu’ de COVID!”. Probabil că nemții au luat decizia de a închide restaurantele, barurile, cinematografele, teatrele, târgurile comerciale și centrele de fitness doar ca să-l enerveze pe Bittman. Desigur, școlile au rămas deschise în Germania.

Dar nu școlile au fost motivul revoltei lui Dan Bittman, ci închiderea cârciumilor. Și tot tărăboiul ăsta l-a iscat unul care a cântat la greu pe banii statului, dar a și pupat cu nesaț mâna care l-a plătit. Rămâne memorabilă slugărnicia de care a dat dovadă la un eveniment organizat de fostul primar al Sectorului 5, Daniel Florea.

Nicio cântare a lui Bittman, pe banii primăriilor, nu a fost mai jos de 10.000 de euro. La un moment dat, câtărețul avea aproape jumătate de milion de euro în conturi. Dar ce bine era să mai pice ceva și de la vreo cârciumă. Culmea e că, după toate declarațiile belicoase, Bittman a fost surprins cântând într-o cârciumă din Herăstrău, care tocmai fusese amendată. Era de gât cu patronul și-i cânta „Ți-am dat un inel”. Iar de la un inel la un Covidel distanța nu-i prea lungă.

Iar treaba asta se întâmpla într-o sâmbătă, aproape de miezul nopții. Așa poate înțeleg și cei care se întreabă tâmp dacă virusul umblă mai mult noaptea. Pe toți cei care au dilema asta, îi trimit să dea o tură noaptea prin Herăstrău, prin Centrul Vechi, acestea fiind doar cele mai cunoscute locuri. Sunt multe „terase”, pline ochi, dar și multe alte petreceri private prin tot Bucureștiul. Iar astea sunt adevăratele focare. După două beri, totul o ia razna. Iar la ora 22.00 abia vine lumea la party.

Dan Bittman nu este deloc în situația actorilor care sunt în imposibilitatea de a-și câștiga existența și care n-au rezerve de sute de mii de euro prin conturi. Ei nu pot nici să joace o piesă prin vreo cârciumă. Ce local de fițe și-ar dori așa ceva? În cazul actorilor, dar și al altor artiști, este o adevărată problemă, iar statul ar trebui să le asigure o protecție suplimentară.

Vedem că măsura închiderii restauranteor și sălilor de spectacole a fost luată, chiar mai devreme decât în România, în țări precum Germania, Franța, Italia și Belgia. Plus alte măsuri chiar mai drastice decât la noi

Nu cred că Angela Merkel și-a propus brusc să pună pe butuci Germania, țară pe care a condus-o foarte eficient până acum.

În câteva țări din Europa școlile au rămas însă deschise. Dar puțină lume știe că în Anglia, Franța sau Germania nu îți poți duce copilul la ce școală vrei tu așa cum se întâmplă la noi. Acolo copilul poate merge doar la școala din cartier, așadar el va ajunge la acolo fără a folosi foarte mult transportul în comun sau deplasarea cu mașinile părinților. Așa se elimină o bună parte din vânzoleala pe care o vedem în București atunci când încep să funcționeze școlile. Copii din cartiere diferite pot schimba și câteva mijloace în comun până a ajunge la „școala mai bună” unde l-au înscris părinții.

Pentru că pericolul infectării cu COVID nu este în școală, este pe drumul către și dinspre școală. Pe de altă parte, și în Cehia și Polonia sunt școlile închise. Ambele țări erau date drept model prin vară. Iar Belgia a prelungit vacanța.

O altă temă de discuție este închiderea piețelor închise. Și da, asta e o temă de discuție. Dar nu comparând cu situația hypermarket-urilor care rămân deschise pentru că „străinii” vor să ne jecmănească. Tot angajați români sunt și în hypermarket-urile astea, la fel cum sunt și cei de prin piețe.

Singura discuție pe care o putem avea aici este întărirea capacității de verificare a respectării măsurilor în piețe și nu închiderea lor.

Dar cum să ai dezbaterea asta cu oameni care-ți spun că nu moare nici dracu’ de COVID?

Și cum să le explici, totodată, că trebuie să avem și alegeri cât mai curând, unor oameni care spun că nu există COVID, dar în cabina de vot e periculos să mergi?

Anul electoral a fost o problemă majoră pentru România, suprapusă peste această nenorocire globală.

Anul acesta s-au prăpădit sute de milioane pe campanii electorale mascate. Lipsa acestor bani va fi resimțită din plin anul viitor.

Din acest motiv, România trebuie să aibă cât mai curând o conducere politică stabilă, oricare ar fi ea.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te