În așteptarea Lebedei Negre. Frica de propriul partid

DE Mihai Duță | Actualizat: 25.02.2024 - 14:03

E pentru prima dată când, în anul cu alegeri prezidențiale, partidele mari nu și-au lansat încă oficial candidații.

SHARE

De fapt, singura pretendentă care a făcut deja și repetiții pentru momentul preluării funcției de președinte este Diana Șoșoacă.

Nici măcar George Simion nu a anunțat oficial că va candida.

Desigur, Marcel Ciolacu este într-o continuă campanie electorală de când a preluat postul de prim-ministru, însă evită să își asume acest lucru.

În cazul lui, frica de propriul partid este cea care-l face să privească cu teamă o eventuală candidatură. Niciunul dintre președinții PSD nu a sfârșit prea bine după ce a pierdut șefia partidului.

Victor Ponta a fost trântit după ce a pierdut alegerile prezidențiale pe care, prea plin de el, susținea că le va câștiga lejer.

Atunci a existat o așa numită Lebădă Neagră.

Nassim Nicholas Taleb, profesor de inginerie a riscului la Institutul Politehnic din New York denumește Lebăda Neagră ca fiind un eveniment foarte puțin probabil, care are trei însușiri principale: raritatea, impactul extrem și faptul că, în ciuda neprevăzutului său, ne străduim să îi găsim explicații ulterioare prin care să ne convingem că a fost, de fapt, predictibil.

Înaintea alegerilor, toate sondajele îl dădeau câștigător clar pe Victor Ponta, iar jocurile păreau deja făcute. Însă încercarea de obstrucționare a votului românilor din Diaspora de către guvernul Ponta, cu implicarea directă a ministrului de Externe Teodor Meleșcanu, a creat o situație neprevăzută, cu impact major, o  Lebădă Neagră.

Revolta celor care stăteau la cozile enorme de la puținele secții de votare din străinătate, prost organizate cu bună-știință, a avut un larg ecou în țară.

Oameni care nu erau hotărâți să iasă la vot, s-au enervat și numărul lor a schimbat toate calculele făcute cu doar câteva zile înainte.

Klaus Iohannis a fost ales președinte, iar Victor Ponta s-a cramponat de funcția de premier până la a doua Lebădă Neagră, incendiul de la Colectiv. Chiar și fără acest tragic eveniment, Ponta fusese încolțit deja de Liviu Dragnea care-i fusese șef de campanie. C-așa-i în PSD.

Când Mircea Geoană a pierdut alegerile în fața lui Traian Băsescu, Lebăda Neagră a fost vizita sa la Sorin Ovidiu Vântu. Evident, imediat a pierdut și președinția PSD care a fost preluată de Victor Ponta.

În 2004, Traian Băsescu devenea președinte învingându-l pe Adrian Năstase, care a mai rămas președinte al PSD până în 2005, când a fost înlocuit de Mircea Geoană.

În 2012, Adrian Năstase era condamnat definitiv în dosarul „Trofeul Calității“, în care era acuzat în legătură cu strângerea de fonduri pentru campania electorală din 2004.

Liviu Dragnea n-a mai apucat să candideze, deși asta îi era intenția. În 2018, pe când era președintele PSD, a fost condamnat definitiv de Înalta Curte de Casație și Justiție la trei ani și jumătate de închisoare în procesul privind angajările fictive de la Direcția pentru Protecția Copilului Teleorman.

Cam acesta este contextul în care Marcel Ciolacu ar trebui să-și asume candidatura la alegerile prezidențiale. I-o fi ușor?

De cealaltă parte, la PNL, eventualul candidat, Nicolae Ciucă, nu pare să aibă o susținere eficientă din partea colegilor de partid.

Să nu uităm de Crin Antonescu, candidatul la alegerile prezidențiale afișat de alianța USL, care a fost președinte doar cât a fost suspendat Traian Băsescu, apoi a fost înlocuit cu Victor Ponta.

Desigur, mai există și Mircea Geoană care apare mereu pe loc fruntaș în toate sondajele, dar nu mai are niciun partid puternic în spate.

Aud în ultima vreme că toată lumea se așteaptă la o Lebădă Neagră. Adică la un eveniment neprevăzut cu impact puternic.

O contradicție evidentă.

Până una-alta, în loc de Lebădă Neagră avem un coiot nevropat, un cașalot turbat și-un babuin nehotărât.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te