Eroii prea puțin cunoscuți ai României

DE Răzvan Chiruță | Actualizat: 27.12.2019 - 21:48

„Bună seara și mă scuzați că plâng. Sunt foarte onorată pentru acest premiu. Când m-a sunat doamna Ingrid și mi-a spus, nu îmi vedea să cred că am să ajung aici. Vă mulțumesc din tot sufletul“.

SHARE

Aceste cuvinte simple au fost spuse din inimă, plângând și făcându-ne pe toți cei din sală să plângem, de către învățătoarea Dorina Onesc, cea care a primit din partea Newsweek România premiul „Dăruire pentru școală“, în cadrul galei organizate de revista noastră pe 18 decembrie.

Dorina Onesc parcurge zilnic 100 de kilometri, dus întors, de acasă până la școala unde predă, în satul Lelese, din Munții Poiana Ruscă.

Învățătoarea face naveta aceasta cruntă de 10 ani, inclusiv iarna, când e cel mai greu, pentru că trebuie să treacă peste panta de doi kilometri, foarte abruptă.

A făcut acest drum chiar și când a avut în clasă doar șase elevi. 100 de kilometri pentru 6 elevi.

Un efort și o dedicație care trebuie să fie model pentru noi toți. Însă, din păcate, acest efort și această dedicație sunt puțin băgate în seamă, de aici și emoția reală a doamnei Onesc atunci când o revistă de la București, de acolo de unde de obicei problemele cadrelor didactice din țară sunt ignorate de autorități, îi oferă un premiu.

Mai ales că învățătoarea nu a făcut mii de kilometri de navetă pentru această recompensă, ci pentru elevii ei.

Dar nu a fost singura uimită că cineva și-a întors privirea spre performanța pe care o face.

 

Tânărul înotător Daniel Martin, care la doar 17 ani s-a calificat deja la Olimpiada de la Tokyo, după ce a doborât zeci de recorduri și a câștigat tot atâtea medalii la juniori, a mărturisit, pe aceeași scenă a galei Newsweek, că e mulțumit că cineva e atent și la altceva decât la fotbal.

Decât la miuța care a ajuns campionatul românesc de fotbal, adaug eu.

„Sunt foarte fericit că mi s-a acordat acest premiu, prin această încurajare sunt susținut atât eu cât și cei pe care îi reprezint prin sportul pe care-l practic.

După cum bine știți, sportul în România, în afară de fotbal, nu este prea cunoscut. Cel puțin la nivel de performanțe naționale sau internaționale, unde se întâmplă lucruri interesante și lumea nu prea află de ele“, a declarat înotătorul care a primit premiul Newsweek pentru performanță în sport.

Sunt oameni frumoși în România. Sunt oameni educați. Sunt oameni dăruiți. Dar, sub avalanșa de vești proaste, sub valurile de văicăreli și cârcoteli care ne caracterizează, nu îi vedem. Sau nu îi vedem destul.

Au trecut 30 de ani de la evenimentele din 1989 și de prea multe ori trăim cu senzația că România nu se face bine după întunericul comunist.

Da, în multe zone țara stagnează, în altele, cum e justiția, a regresat – și nu doar sub asalt politic, ci și din interiorul sistemului.

Imaginea de ansamblu e că, la trei decenii de când s-a reaprins speranța, suntem în degradare – în medicină, în educație (vezi eșecul PISA), în sport.

E doar parțial adevărat. Pentru că discret, de multe ori fără să îi bage cineva în seamă, tot mai mulți români fac bine, tot mai
mulți sunt dedicați meseriei lor, tot mai mulți români se schimbă pe ei și comunitățile în care activează.

Newsweek România a decis să îi premieze și să îi promoveze exact pe aceștia, pe necunoscuții care schimbă lumea, pe cei care nu caută laude, dar care merită să le primească.

Anul acesta am reușit să dăm doar șase premii, dar în anii următori sperăm ca numărul de premii să crească. Căci și România crește: poate mai încet decât ne-am dori, mai pe nevăzute decât ne închipuim, dar crește.

Cred că suntem parte din această schimbare în bine și vom fi alături de cei care își doresc același lucru ca noi: o țară europeană, o țară modernă, o țară inteligentă. Se poate.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te