Dragnea, un „Trump de Teleorman“ în politica externă

DE Silviu Sergiu | Actualizat: 05.04.2019 - 07:51

Nu cred că prostia ieșită din gura Vioricăi Dăncilă pe malul Potomacului în legătură cu mutarea ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim a fost întâmplătoare. Nu că premierul României nu este capabil să debiteze stupizenii involuntare.

SHARE

Este. Declarația referitoare la ambasadă face parte, cel mai probabil,
dintr-un plan „clocit“ de Liviu Dragnea, păpușarul premierilor PSD din ultimii ani. Un plan șubred, menit a mai trage o scatoalcă Europei care vrea Justiție în România, insistență care-l poate arunca în pușcărie pe Dragnea.

Câteva puneri în context: era evident că o asemenea declarație va irita țările musulmane. Dar și pe cele europene. De ce sunt țările dezvoltate din UE împotriva amorsării gratuite a tensiunilor israeliano-arabe?

Pentru că, pe teritoriul lor, trăiesc mari comunități musulmane, sensibile la un astfel de subiect. Ideea declarării Ierusalimului - unde se află Sfânta Moschee al-Aqsa, a treia ca importanță în Islam, după cele de la Mecca și Medina - este pur și simplu de neimaginat pentru musulmanii religioși, fie ei moderați sau radicali.

Franța, Germania sau Țările de Jos nu au niciun interes ca sentimentele religioase ale musulmanilor să fie tulburate, cu atât mai mult cu cât alegerile europarlamentare se apropie, iar un atentat islamist le-ar sufla în pânze partidelor anti-imigraționiste, antieuropene, suveraniste.

De altfel, când Donald Trump anunță că se pregătește să recunoască Înălțimile Golan drept teritoriu al Israelului, președintele SUA nu face altceva decât să agite apele în Europa, doar- doar UE va ieși slăbită din alegerile europene.

Liviu Dragnea, „ospătarul“ de la inaugurarea mandatului lui Donald Trump, a prins curaj văzând jocul geopolitic cinic al președintelui SUA - pentru care nu este neapărat de condamnat -, mai ales văzând că procurorii americani nu îl vor pune sub acuzare pentru că a complotat alături de Rusia.

Ce și-o fi zis Livache cu mintea lui de geostrateg de Teleorman:„Asta e calea. Mă dau cu evreii și scap de dosare! O pun pe Viorica să le cânte în strună…“. Nu e prima dată când își face astfel de calcule rudimentare.

Pentru că America nu e Teleorman, iar Washingtonul nu e Videle, „mega-mutarea“ lui Dragnea nu a făcut decât să o umple de ridicol pe Dăncilă (oare cât mai suportă femeia asta!!!) și să strice ani buni de muncă a diplomației românești, care au transformat România într-un „honest broker“ când vine vorba de Orientul Mijlociu. Perspectiva pușcăriei nu s-a risipit…

Comentarii

© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -