Don' t make PSD great again!

DE Silviu Sergiu | Actualizat: 13.04.2022 - 10:51

La o zi după ce a fost ales președinte al PNL, Nicolae Ciucă avea mare nevoie să fie politicianul care să le prezinte românilor programul „Sprijin pentru România”, o colecție de măsuri cu caracter economico-social menite a aduce voturi partidelor din Coaliție.

SHARE

Ciucă este premierul României și este îndreptățit să fie perceput drept artizanul politicilor guvernamentale, pe care Executivul său le elaborează, adoptă și implementează.

Pentru PNL ar fi fost o lovitură de imagine, dacă noul său lider ar fi reușit să transmită ideea că liberalilor li se datorează aceste măsuri care vor fi primite bine de populație.

Experiența politică și abilitățile de comunicare ale președintelui PSD Marcel Ciolacu, superioare premierului liberal Nicolae Ciucă, au făcut ca social-democrații să ia crema lansării programului sus-menționat. 

Un program despre care Ciolacu nu a uitat să declare în prealabil că PSD a lucrat la cele mai multe dintre măsurile cuprinse în el. Mai mult decât atât, PSD-iștii au și furat startul, prezentând pachetul de măsuri economice înainte de a fi agreat la nivel de coaliție, cu unicul scop de a fi percepuți de electorat drept inițiatorii lui.

Chiar și felul în care s-au prezentat la conferința de presă, cu Marcel Ciolacu în centru, Nicolae Ciucă în dreapta sa și Kelemen Hunor în stânga, a transmis ideeea că liderul PSD este principalul artizan al programului „Sprijin pentru România”, iar premierul este mâna sa dreaptă. 

În sondajele de opinie se dă o luptă crâncenă între liderii PSD și PNL. Potrivit ultimei cercetări efectuate de Avangarde, de la finalul lunii martie, Nicolae Ciucă este flancat de nu mai puțin de trei social-democrați în topul încrederii. Premierul are 34%, similar cu procentul lui Mircea Geoană și Alexandru Rafila, iar Marcel Ciolacu are 30%.

Dintre cei patru, Nicolae Ciucă este cel mai predispus la erodarea imaginii. Este premier, iar intervalul de timp în care alegătorii te creditează cu încredere, celebra „lună de miere”, este pe sfârșite. În perioada următoare ne putem aștepta ca nu toate deciziile să fie pe placul populației, iar cei care vor fi taxați pentru asta vor fi premierul Nicolae Ciucă și miniștrii PNL. 

Liderii PSD sunt la adăpost. Pandemia este pe final, iar Alexandru Rafila nu riscă foarte mult în planul imaginii, Mircea Geaonă vorbește despre războiul din Ucraina de pe poziția unui înalt demnitar NATO, reprezentant de vârf al „taberei celor buni”, iar Marcel Ciolacu conduce PSD într-un stil diferit de predecesorii săi, cel puțin sub aspectul jocului de imagine. Un detaliu care, probabil, este relevant în context: liderul PSD a renunțat să mai meargă la Buzău la inaugurarea unei expoziții foto în aer liber, pentru că printre imagini erau câteva cu dictatorul Nicolae Ceaușescu. Ce ne spune asta? Că Ciolacu este atent să nu alimenteze discursul public tradițional anti- PSD, cum este și acela că este moștenitorul Partidului Comunist Român. 

De partea cealaltă, premierul Nicolae Ciucă este dezavantajat și de faptul că nu este un comunicator foarte eficient. Discursul său de la Congres a fost destul de lemnos, iar noul președinte al partidului nu a reușit să însuflețească masele cu talentul său oratoric.

În aceste condiții, premierul și PNL riscă să fie percepuți ca vioara a doua a guvernării, executanții inițiativelor PSD, adevăratul creier al politicilor promovate în folosul cetățenilor.

Este o situație periculoasă din perspectiva alegerilor din 2024, în care PSD ar putea intra de departe cu prima șansă întărit. Dacă ținem cont de faptul că înțelegerea în Coaliție este ca social-democrații să preia funcția de premier în 2024, pentru Marcel Ciolacu, ne putem aștepta ca, în anul de până la alegeri, PSD să deschidă larg punga pomenilor electorale, pentru a-și maximiza șansele în alegeri. Până în acel moment, toate lucrurile „murdare” ale guvernării vor fi fost făcute de premierul Nicolae Ciucă și miniștrii liberali, care vor fi plătit și prețul electoral aferent.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te