Doi ani de Newsweek România

DE Răzvan Chiruță | Actualizat: 22.05.2020 - 13:51

Newsweek România a aniversat doi ani de apariție pe print și online într-o perioadă foarte grea pentru societate și chiar mai grea pentru presa care și așa abia se zbate să supraviețuiască.

SHARE

Starea de urgență impusă din cauza pandemiei de coronavirus ne-a obligat să oprim tipărirea publicației noastre pentru o perioadă despre care inițial credeam cu groază că va fi mai lungă. Am continuat să fim prezenți online, nu doar în scris, ci și prin intermediul noii emisiuni video Newsweek Live.

Dar ne lipsea plăcerea de a răsfoi revista, ne lipsea plăcerea de a scrie în profunzime despre temele importante ale zilei, așa cum, sunt convins, vă lipsea și dumneavoastră, celor care ne urmăreați săptămână de săptămână, plăcerea de a citi în tihnă investigațiile, reportajele, analizele sau interviurile noastre.

Azi, am revenit la dumneavoastră pe birou sau în casă și pe hârtie. Deocamdată, doar o dată pe lună, până când criza de sănătate creată de SARS-COV-2 se va domoli și până când economia se va repune pe picioare.

În mai 2018, am pornit la un drum despre care sperăm să fie cât mai lung, dar care s-a dovedit la început mai complicat decât ne așteptam. Am rămas fideli, însă, scopului nostru inițial: să facem jurnalism profesionist, să slujim doar adevărul și să contribuim la schimbarea care începuse deja în România.

Am avut de luptat cu multe obstacole, am făcut și multe greșeli. Nu am fost întotdeauna imparțiali, dar nici nu am cedat ispitelor, fie financiare, care nu au lipsit în perioada guvernării Dragnea, când revista noastră a sprijinit statul de drept și o justiție independentă, fie profesionale. Ar fi fost ușor să mergem și noi pe rețeta superficială, dar eficientă economic a click-baitului.

Dar nu vrem să fim complice cu cei care acționează pentru distrugerea jurnalismului românesc, având scopuri meschine.

Nu au lipsit amenințările, în condițiile în care am rămas, de asemenea, fideli liniei noastre editoriale de a dezvălui săptămânal corupția din România. Una dintre anchetele Newsweek România a devenit dosar penal la DNA, concretizat prin trimiterea în judecată a lui Mircea Drăghici, fostul trezorier al PSD și unul dintre apropriații lui Liviu Dragnea.

Investigația am publicat-o într-un moment în care liderul acum întemnițat al PSD era la apogeul puterii sale.

Venirea în România, pentru prima dată în istoria sa de nouă decenii, a prestigioasei reviste americane Newsweek a stârnit încă de la început tot felul de minciuni. S-a spus despre noi ba că suntem finanțați de SRI, ba de SIE, ba de CIA, ba chiar și de Mossad.

De fapt, lucrurile sunt mult mai simple. Newsweek România a pornit la drum fiind deținută în totalitate de jurnaliștii care o scriu.

Oameni care au lucrat la moguli, care au rezistat presiunilor puse de stăpânii de presă, dar care la un moment dat s-au săturat și au decis că paradigma trebuie schimbată și în acest domeniu oropsit.

E mult mai dificil financiar să fii independent, dar e mult mai bine pentru minte și suflet. Și e mai eficient pentru societate.

După doi ani, încă nu ne pare rău că am făcut această alegere. Mai ales că simțim mereu că vă avem alături, că ne susțineți și ne apreciați. Vă mulțumim pentru tot. Să ne citiți sănătoși o sută de ani de acum încolo!

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te