Despre iobagii de lux și patriotismul de coafor

DE Sabin Gherman | Actualizat: 05.12.2020 - 10:47

Pe repede ’nainte: adică despre ăia băgați în funcții la stat pentru că-s foarte loiali; ei pot să fie foarte proști, pot să fie niște scursuri, niște oameni cu care n-ai vrea să dai mâna niciodată – dar dacă sunt loiali, partidul le dă.

SHARE

Ei se leagă singuri de glie, mulțumind cu temenele, chermeze și bani și, în timp, complicitățile se cimentează; nimeni nu mai poate controla fenomenul, un lider de bună credință va avea mâinile legate în disputa cu „teritoriul“.

Marele Partid vrea să fie scuturat de scame, liderii, majoritatea, vor să li se deschidă portiera – lucruri de-astea simple, de prostu’ satului ajuns șef la oraș: „bă, e o țară gri, toată istoria ei a fost gri, oamenii înșiși sunt întunecați; la ce naiba să te bați pentru ei, ce treabă ai tu?, fă, bă tată, avere, ia mai dă-i în... de oameni“.

Comentează poporu’? Se umflă-n el fasolea? Spune-i că Europa te face colonie, că vin ungurii să fure Ardealu’ (aici musai un drapel peste umeri și voce tremurată; pune și o poză cu Veta Biriș musai!), zi-i că americanii vor să fure gazu’ din Marea Neagră – și, ca să creadă, taie bănuți de la Educație, de la Sănătate. Asta-i rețeta succesului: un popor gângav și beteag nu te va învinge niciodată. 

Ți se par cuvinte de pe altă planetă? E derizoriul zilnic trântit drept proiect de țară. Gureșenia asta numită pe nedrept politică seacă orice energie – sunt trei decenii și noi nici măcar un proiect n-am dus până la capăt: nu avem o autostradă din capul țării până-n tălpile ei, un sistem de educație care să fi format compact o generație; toate-s improvizații de moment, clădite pe „vin alegerile“, „n-avem bani“ și „greaua moștenire“. Cu astea nu generezi istorie.

Lipsește o dezbatere adevărată: care e dreapta și care sunt valorile ei, care e stânga și ce valori are; sau mai există ele așa cum le știam? Ce poate să facă un partid și ce nu poate să facă? Până unde poate merge șmecheria  asta numită de manuale naționalism și de politicieni patriotism? Ai dreptul să întorci pe dos economia reală, cea care hrănește statul, punând amante, neamuri, lachei de partid în funcții? Nu există pușcărie pentru asta?

Vă amintiți? PSD ne ducea spre Europa și pe spinările noastre sunau îndesat bâtele minerilor. Mai an, aflam de la ceilalți că-n treij’ de zile se taie pensiile speciale. Ce am avut? „Vin moșierii“, apoi „Ungurii să citească în fiecare dimineață articolul 1 din constituție“, urmat de „Să spuneți clar dacă sunteți creștini sau anticreștini“. 

Știi care-i baiu’ cu iobagii ăștia de lux, cu patriotismul lor de coafor? Că nimic nu e dublat de vreo responsabilitate publică, de împărțire a puterii către oameni; e pur si simplu un punctaj pentru cariera lor personală – marchează momentul, exact cum câinele meu ăla mic și degrabă lătrătoriu, domnul Rocky Balboa, își marchează cotețul de trei ori pe zi; nu i-l ia nimeni, dar el îl marchează. Așa-i și la ăștia: nu le ia nimeni Ardealul, dar la fel, câinește, ridică piciorul... 

Sigur, pe termen lung educația e soluția, dar cu ăștia nu se va întâmpla niciodată. Până nu vor înfunda pușcăriile, luați unii direct din fotoliul ministerial sau direct din Parlament, nu vor înțelege că ei sunt tumorile. Uită-te la ei, majoritatea habar n-au ce înseamnă cuvântul„finalitate“, uită-te la câtă școală au, la ce se pricep, ce averi aveau înainte. 

E urât ce voi scrie, dar: dacă cineva o să curețe România, aceia vor fi procurorii și judecătorii, secondați de gardieni - abia apoi vor fi luați în seamă profesorii, medicii, oamenii în general, abia apoi vom recupera semantica aia veche deja, aproape conspirativă azi, a loialității. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te