Demisia lui Ciprian Ciucu anunță un candidat comun PSD- PNL la Primăria Capitalei

DE Silviu Sergiu | Actualizat: 02.03.2023 - 13:57

Primarul sectorului 6, Ciprian Ciucu, și-a dat demisia din funcția de președinte al PNL București. Motivul cel mai plauzibil pentru care Ciucu a făcut acest gest este o inevitabilă alianță PSD- PNL în București și susținerea unui candidat comun la Primăria Capitalei.

SHARE

Candidat pe care, dacă l-ar susține, i-ar afecta drastic lui Ciprian Ciucu șansele de a fi reales pentru un nou mandat de primar în Sectorul 6. Un lucru pe care Ciucu îl dorește foarte mult. De altfel, el a anunțat că nu intenționaează să candideze la Primăria Capitalei, în momentul în care numele său a fost vehiculat printre posibilii pretendenți.

Dacă acest candidat va fi Gabriela Firea, susținerea ei de către Ciprian Ciucu l-ar fi decredibilizat total în ochii alegătorilor. În campania electorală locală din 2020, Ciucu a fost într-un război pe viață și pe moarte cu Firea, în care a lansat acuzații dure. Ciucu nu vrea să fie perceput de electorat drept duplicitar.

Dacă acest candidat va fi Marcel Ciolacu, așa cum vehiculează G4 Media, lucrurile nu ar fi cu mult diferite. Ciprian Ciucu nu vrea să se numere printre care care să pună umărul la recâștigarea Capitalei de către PSD. Cel mai probabil, un segment important din electorat din sectorul său este anti-PSD și s-ar acuza că s-a predat prea ușor social- democraților.

În plus, Ciprian Ciucu nu poate fi cel care să-i retragă sprijinul lui Nicușor Dan, lucru care, cel mai probabil, se va întâmpla în perioada imediat următoare. Este cel care a girat parteneriatul cu actualul primar al Capitalei, are proiecte în sectorul 6 care depind de colaborarea bună cu acesta. De proiecte noi nu poate fi vorba, având în vedere că viitoarea majoritate în CGMB va fi PSD-PNL.

Nu în ultimul rând, după demisia sa din fruntea filialei București, PNL are o decizie grea de luat. Liberalii trebuie să aleagă un nou lider, care să gestioneze relațiile politice ale partidului, în special cu PSD, în perspectiva parafării alianței pentru  alegerile din 2024.

Cum PSD se pregătește să devină, după rocada din mai, vioara întâi a guvernării și să multiplice acest lucru la toate nivelurile, în special cel local, s-a putea ca gestionarea acestei relații de către PNL să fie o sarcină dificilă.
 
Dacă au inteligență politică, liberalii vor pune șef la PNL București un liberal cu legitimitate în partid, cu experiență politică îndelungată, fără scheleți în șifonier, bun negociator și strateg.
 
Soluția unui lider „parașutat” în vârful unor structuri de partid, cum se mai practică pe la PNL, cu carieră politică fulminantă stimulată de zonele informale de putere, nu are cum să funcționeze.
 
În ochii electoratului, PNL va părea un partid incapabil să găsească lideri în interiorul său, iar membrii de partid nu vor urma un lider care nu este dintre ei.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te